MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹BeletristikaDokumentarna proza
  Allen Ginsberg "Druga Amerika"
  Autor: Jean Portante
  Strana: 198
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Allena Ginsberga sreo sam samo jednom. Jednog avgustovskog dana 1986, nakon sletanja na aerodrom u Skoplju, glavnom gradu Makedonije (u tadašnjoj SFRJ) video sam da me, po silasku iz aviona, dočekuje gomila televizijskih kamera i fotoaparata. Bilo je to uoči Pesničkih večeri u Strugi. Rekoh sebi: na makedonskom tlu pesnik je prilično medijski propraćen, dok se u Parizu ili Luksemburgu ni pod lupom ne dâ uočiti novinarsko prisustvo na poetskom događaju. Razvukao sam širok osmeh, no kamere su me dobrano ignorisale. Prošle su pored mene kao da sam vazduh i sjatile se oko proćelavog čoveka prosede brade, očiju skrivenih iza naočari. Iznerviran, stao sam u red da obavim carinske formalnosti. Sutradan, u svim novinama, vidim fotografiju a ispod nje natpis: „Allen Ginsberg, Zlatni venac Struških pesničkih večeri, 1986“.

  Jean Portante

  U ovoj knjizi, Jean Portante nam nudi svoje viđenje pesnika i razmišljanje o ličnosti, kulturnom simbolu i vođi, što je Allen Ginsberg uvek bio. Portante se potrudio da opiše vodiča i čuvara druge Amerike, podzemne Amerike, one koja možda nikada ne bi ugledala svetlost, niti osvojila maštu ljudi, da poezija, angažovanje i ličnost Allena Ginsberga nisu položile račun za to. Pored različitih aspekata koje sam pomenula, Allen je bio i preteča, Jevrej (na početku karijere nazivali su ga komunistom), čovek u dosluhu s lopovima i ubicama, budista, homoseksualac, buntovnik, o čijim je delima FBI sačinila pozamašan dosije. Uvek je bio drugi Amerikanac, drugačiji, subverzivan u dobrom smislu reči. Sa nekolicinom saboraca osmislio je paralelni svet koji nadilazi Ameriku, svet u kojem bi ljudi mogli da budu ono što jesu, bez stida i pritiska.

  Delo Jeana Portanta, s ličnom notom ali poštujući činjenice, omogućuje da otkrijemo drugačija lica Ginsberga kog smo poznavali i voleli, ukazujući mu počast. Usrdno pozdravljam ovaj hrabri poduhvat.

  Anne Waldman

  Jean Portante je rođen 1950. godine u Luksemburgu. Piše romane, pripovetke i poeziju. Prevođen je na mnoge jezike i dobitnik je brojnih priznanja za svoj književni rad. Ubraja se među najvažnije savremene luksemburške pisce. Živi i radi u Parizu.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Allen Ginsberg "Druga Amerika"
  Izdavač: Karpos
  Strana: 198 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 21 cm
  Godina izdanja: 2021
  ISBN: 978-86-6435-163-8
  Naručite
  Cena: 1.980 RSD
  Cena za inostranstvo:
  20,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024