МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  О заповестима: Избор текстова из књиге
  Аутор: Архимандрит Рафаил Карелин
  Страна: 88 ► Остали детаљи
  Област: ПравослављеБожије заповести | ПравослављеВеронаука | ПравослављеСвета Грузија
  Благословио: Његово Високопреосвештенство архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије
  A A A
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Зaповести Старог и Новог Завета су вечни и непромењиви услов савеза између човека и Бога. Оне су, по речима светог Јована Златоуста, јединствен златни ланац и ако испадне или се покида само једна карика у том ланцу, богоопштење на земљи и вечно спасење за човека постају немогући.

  У старозаветно доба постојао је обичај да се заповести извезу на марамама којима су људи повезивали главу што је означавало да човек стално треба да их има на уму и да оне треба да обасјавају његов ум попут зрака небеске светлости. Исто тако постојао је и обичај да се заповести испишу на широким рукавима горње одеће како би увек биле пред очима и тако подсећале да сва човекова дела и поступци треба да буду усмерени на испуњавање тих заповести како би његов живот постао испуњавање воље Божије. Дакле, заповести су биле главни оријентир у човековом животу, основа за све његове одлуке и поступке.

  У новозаветно време заповести код хришћана не треба да буду написане на папиру и на одећи, већ у срцима њиховим. Њих треба знати напамет као Исусову молитву и Оче наш. Свети оци су учили да без испуњавања заповести духовни напредак просто није могућ. Оне су извор вечног живота. Желели бисмо да скренемо пажњу на једну тајну која се састоји у томе да је духовна раван свих заповести иста. Њихови врхови се у хришћанској аскези као радијуси спајају у једном центру.


  Гнев је смртна пресуда коју не само да изричемо неком човеку, него смо често и њени извршиоци. Ех, колико је само неправедних и окрутних поступака учињено у стању гнева! За то време сатана, прави виновник греха, стоји поред нас и подсмева нам се јер смо оружје које нам је дато за борбу против демона усмерили против нама сличних док демона уопште не примећујемо и потпуно смо заборавили на њега. Треба рећи да се човек у гневу заиста сулудо понаша, самог себе бије и уједа и истовремено осећа некакав потајни ужитак у гневу и задовољава своју зверску страст која га вуче ка разарању и убиству. Човек се потпуно предаје тој страсти, исто као што самоубица затвори очи а онда се баци у провалију. Кад гнев прође, човек као да се пробуди и тек тада види у каквом се ропству налазио и увиђа да је био само лутка на позоришној сцени, а да се иза кулиса скривао онај који је повлачио конце како би лутка скакутала и плесала.

  Свети оци су нам заповедили да ништа, ни добро ни лоше, не говоримо док смо гневни, већ да само чврсто стиснемо усне, исто као што се чврсто затвара поклопац на тегли у којој гамижу отровни гмизавци и покушавају да пронађу пукотину кроз коју би могли да изађу. Човек се након гнева обично каје. Он тек тада види колико је био неправедан и изненада постаје мекан попут воска. Но то траје само неко време јер је својство страсти гнева такво да се сличне експлозије често понављају.

  Треба стално да имамо на уму да гневним речима не можемо исправити нечије срце, већ да га само можемо уплашити или наљутити. И као што ђавола не можемо приморати да чини добро, исто тако не можемо истину гневом заштитити или је доказати. Зато чим човека почне да опија грех, треба одмах да се присети колико га је пута ђаво преварио и колико је пута пао на једном те истом месту и да се онај ко се препушта гневу на неки начин баца у наручје ђавола и слично њему у срцу постаје човекоубица.

  Поставља се питање шта треба учинити да се човек не би наљутио. Ма како парадоксално звучало, човек ипак треба да се љути, али не на другог човека, већ на демона који га наводи на грех и који је у ствари не само онај који смисли сваки грех већ је и његов починитељ и извршилац. Ми видимо човека који нам је нешто скривио, али не можемо да видимо демона који је неупоредиво више скрвио и нама и том човеку. Зато и заборављамо да демон постоји а виновником греха и извором зла сматрамо човека. Постоји аскетска метода по којој гнев сузбијамо тако што му не дозвољавамо да излети кроз ружне речи. Таква намера је добра само што и свети оци признају да је тај пут дуг. Човек се само постепено може научити да обуздава гнев, али ће га још дуго нападати мислени грех од којег се брани стиснутим уснама.

  Садржај

  Увод, 5
  Ја сам Господ Бог твој, 7
  Не прави себи идола, 14
  Не узимај узалуд имена Господа Бога својега, 18
  Сећај се дана одмора да га светкујеш, 24
  Поштуј оца својега и матер своју, 28
  Не убиј, 33
  Не чини прељубе, 46
  Не кради, 60
  Не сведочи лажно, 68
  Не пожели, 82


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: О заповестима: Избор текстова из књиге
  Издавач: Манастир Подмаине
  Страна: 88 (cb)
  Повез: меки
  Писмо: ћирилица
  Формат: 12 x 17 cm
  Година издања: 2014
  ИСБН:
  Naručite
  Cena:
  400,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  4,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Pravoslavni bračni život - 2. izmenjeno izdanje, Kroz pitanja i odgovore
  1090 din.

  Duševna bolest: Izbor iz tekstova iz knjige „Umjeće umiranja ili umetnost življenja”
  380 din.

  Sveti Teofan Zatvornik: Put ka spasenju
  1090 din.

  Dah života: O molitvi
  600 din.

  Enciklopedija pravoslavnog duhovnog života
  1090 din.

  Umeće umiranja ili umetnost življenja: O sećanju na smrt, zapovestima Božijim, poslušnosti i drugim dušekorisnim stvarima
  680 din.

  Traganje za istinom
  650 din.

  Bez Boga ni preko praga: Srbski duhovnici XX veka, žitija i pouke
  1090 din.

  Živeti za večnost: Šta je duhovni život i kako ga steći
  1300 din.

  Tajna spasenja
  650 din.

  O tajnim bolestima duše
  600 din.

  Put hrišćanina
  650 din.

  Hrišćanstvo i modernizam
  770 din.

  Nebeska Srbija i Sveta Rusija
  650 din.

  Da dvoje jedno budu
  990 din.

  Sveti Nektarije Eginski Zemaljski anđeo - nebeski čovek
  1090 din.

  Put spasenja u 21. veku - 2. dopunjeno izdanje: Duhovni putokazi današnjem čoveku
  990 din.

  Tajna smrti: Šta nas čeka u večnosti
  1390 din.

  Knjiga o prelesti i lažnom duhovništvu: Kako se sačuvati od duhovne obmane
  1190 din.

  Zvono i sat: Izbor tekstova iz knjige Umeće umiranja ili umetnost življenja
  400 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga