МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeКњиге за омладинуPravoslavljeРуски боготражитељиГеоргије ШестунPravoslavljeСавремени изазови

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Православна педагогија
  Аутор: Игуман Георгије Шестун
  Страна: 506
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Предговор

  Пред читаоцима је четврто издање књиге ,,православна педаrогија" игумана Георгија (Шестуна), чије име је надалеко познато свима који данас учествују у саборном делу обнове континуитета руске духовне традиције. Ова књига има своју историју.

  Године 1998. објављена је књига свештеника Евгенија Шестуна (данас игумана Георгија) "Православна педагогија”. Ова књига идејно је била написана као допуна знањима стеченим током професионалног педагошког образовања на совјетским факултетима, и одмах је постала веома позната. Необична идеја књиге је вероватно и условила њен успех, с обзиром да је структура одражавала низ питања педагога који је 90-тих година дошао у Цркву: какав је однос између спољашњег образовања, које новим поколењима омогућава да нађу своје место у социјалној стварности, и унутрашњег васпитања, које човека побуђује на духовни труд; да ли је Црква изградила сопствену традицију васпитања и које су њене особености; у којим особеностима руске културно-педагошке традиције се види утицај Цркве; који је значај православног васпитања у савременом свету и какве су могућности његове реализације?

  Сва ова питања о православном васпитању се на концу своде на једно; на који начин васпитавати савремено дете у савременом свету, како му помоћи да пронађе "пут, истину и живот", и на који начин педагог може стећи духовну дисциплину, захваљујући којој ће бити истински помоћник младима у њиховом духовном узрастању?

  Одговори су тражени у познатом кругу извора: у делима светих отаца и учитеља Цркве, старим и новим, код руских филозофа словенофила, православних писаца и богослова руске дијаспоре, у размишљањима савремених аутора о духовно-моралним принципима организацијее приватног и друштвеног живота. Нарочито важно место имала је публицистика, у којој је нашло одраз искуство православног образовања 90-тих година у свој његовој разноврсности: повратак традиционалним основама породичног васпитања, продубљивање образовних програма духовних школа, курсеви катихизације и православне просвете намењени одраслима, недељне школе, православне гимназије, вртићи и школе.

  У исто време, почетком 90-тих година, настаје термин "православна педагогија". Поједини научници су били критички настројени по питању његовог укључивања у речник педагошке мисли, не видећи могућност његове коректне примене у теорији. Па ипак, термин се брзо усталио у јавном дискурсу и пронашао своје место у публицистици и педагошким истраживањима. У наставним плановима педагошких факултета појавиле су се дисциплине које одражавају различите аспекте православне педагогије, као и нарочити смерови посвећени православној педагогији. Категорија је добила "зелено светло" - појам је добио неопходно садржајно осмишљење и многобројне везе са другим категоријама језика педагошке реалности.

  У првом издању књиге "Православна педагогија", на питање о садржају дотичне категорије, игуман Георгије даје једноставан и простодушан одговор: православна педагогија је педагогија чији циљеви нису ограничени оквирима човековог земаљског живота, већ иду изван њих, у живот вечни; православна педагогија је педагошка пракса која се темељи на Православној Цркви и налази ослонац у њеним светим тајнама.

  Каква је пракса по среди, на којим принципима се заснива, које циљеве себи задаје, која средства IЮРИСТИ, какве резултате постиже - на ова пиtања аутор је почео да одговара, осврћући се на велико богатство најразноврснијих материјала православно-црквене и руске националне религиозно-филозофске традиције. Тако је у књизи: 1) истакнут предмет - православна педаroгија; 2) предложен метод - стваралачко усвајање традиuије у свој њеној пуноћи; и 3) представљен својеврстан компендијум одговора на питања која су се већ много пута могла чути у јавном дискурсу.

  На основу извора, аутор је открио многе форме утицаја Православне Цркве на праксу васпитања у руској културној традицији и пружио широк спектар одговора на питаља која муче наше савременике. Само једна књига игумана Георгија (Шестуна) испунила је улогу читаве једне полице у кућној библиотеци са најбољим примерцима богословских, научних и публицистичких дела која одражавају православну идеју и праксу васпитања. Већ се у првом издању у потпуности показала једна важна особеност ауторовог стила - једноставност и поступност у постављању питања и давању одговора на њих: "Где је просто, тамо је анђела сто, а код сложеног нема ни једног". Његов стил се заснива на поверењу према традицији, која нас учи да трпимо, да се трудимо и да верујемо Богу, да имамо поверења у његова обећања и да слушамо његова упозорења. Господ нас чува од "ђаволских подстицаја" и све што нам је корисно даје нам у право време: "Онима који љубе Бога све помаже на добро" (Рим 8, 28). Слушајући ове савете, аутор није журио са доношењем теоријских модела и закључака, скрупулозно сакупљајући сва руском читаоцу доступна сведочанства о принципима и пракси православног васпитања. Да су сведочанства доступна руском читаоцу значи или да припадају руским ауторима, или да представљају садржај дела преведених на руски језик.

  Самим тим, одричући се од систематске разраде појма православне педагогије, аутор је решио сасвим други задатак, неупоредиво важнији и савременији. Књига је актуелизовала историјско наслеђе православне педагошке мисли. Увела је у оптицај мноштво загубљених тема, имена, процена, тачака гледишта, што је омогућило реконструкцију свих питања о васпитању карактеристичних за руску културу, и тиме постала својеврстан мост који је поново омогућио кретање у оквирима руске културно-педагошке традиције. Врстан избор извора формирао је представу о структури поља њених проблема, о вези између елемената, о водећим идејама и доминантним темама. Вратили смо се у тачку у којој је традиција прекинута и смoгли да поставимо питања о њеним могућим путевима после прекида који се догодио унутар саме традиције, а не изван ње. Такав приступ аутору је омогућио да избегне грешке идеологизоване свести, склоне рационализацији искуства. Он није реконструисао традицију путем рационалне обраде сведочанстава о њој, него је у круг савременог културног дијалога увео нове саговорнике, носиоце традиције, сам је ступио са њима у дијалог и пружио исту могућност својим читаоцима. Свако ко је отварао "Православну педагогију" на њеним страницама се сусретао са живим сведоцима и сам почињао да разговара са њима. Отац Георгије не објашњава због чега је традиција ишла управо таквим путем, он једноставно сам крочи путем традиције и открива га другима, показујући на који начин традиција постаје не само предмет, већ и извор и начин самоспознаје.

  У овом, четвртом издању књиге појам православне педагогије се уздиже на нови ниво теоријског осмишљења. Године 2006. у Казању игуман Георгије (Шестун) је одбранио докторску дисертацију из области педагошких наука на тему "Православне традиције духовно-моралног обликовања личности - историјско-теоријски аспект". Резултати истраживања су представљени у овом издању.


  Садржај

  Предговор (М. В. Захарченко), 9
  Увод: Православна традиција и њена улога у духовном обликовању човека, 27

  ПРВИ ДЕО: ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ ДУХОВНО-МОРАЛНОГ
  ОБЛИКОВАЊА ЛИЧНОСТИ У ПРАВОСЛАВНОЈ ПЕДАГОГИЈИ
  , 33
  Основни појмови педагогије са тачке гледишта православне традиције, 33
  Духовно-морално обликовање човека, 33
  Предмет проучавања православне педагогије, 36
  Основни појмови православне педагогије, 38
  Васпитање као стварање услова за духовно-морално обликовање личности, 43
  Историја трагања за педагошким идеалом и практичних циљева православног васпитања, 43
  Проблем слободе и васпитања у светлости православне педагошке мисли, 47
  Слобода као услов и резултат моралног самоопредељења човека, 49
  Појам личности у психологији и православној педагогији, 51
  Проблем личности у психологији, 51
  Православно поимање личности, 54
  Човеков живот као очување и развој надарености, 63
  Православна традиција као онтолошко утемељење православне педагогије, 67
  Традиција и њено место у културно-образовном простору, 67
  Православна традиција као културно-историјска традиција и као предање Цркве, 69
  Веза појмова "моралност" и ,,,духовност" у оквирима православне традиције, 74
  Различита одређења моралности и духовности, 74
  Енергијски приступ осмишљењу појма духовно-моралног обликовањачовека, 81

  ДРУГИ ДЕО: САДРЖАЈ ДУХОВНО-МОРАЛНОГ ОБЛИКОВАЊА ЛИЧНОСТИ У СТАРОЗАВЕТНОЈ И НОВОЗАВЕТНОЈ ЦРКВИ, 86
  Васпитање у светлости божанског откривења, 86
  Нераскидивост старозаветног и новозаветног типа васпитања у православној педагогији, 86
  Старозаветно учење о васпитању, 89
  Хришћанство и васпитање, 100
  Хришћанска педагогија у делима светих отаца и учитеља Цркве, 105
  Учење апостолских отаца и њихових непосредних наследника о васпитању, 105
  Учење отаца и учитеља Цркве 3. века о васпитању, 118
  Учење о васпитању у делима светих отаца 4. века, 130
  Педагошка схватања отаца и учитеља Руске Цркве, 147
  Улога руских светих у духовном животу друштва, 147
  Свети митрополит Филарет Московски, 148
  Свети Теофан Затворник, епископ вишенски, 155
  Свети праведни Јован Кронштатски, 164
  Дидактика свештеном ученика Тадеја (Успенског), 169
  Руска религијска филозофија о карактеру просвећености Русије
  и Европе
  , 186
  Настанак идеје "чисте филозофије" и религијска свест, 186
  Хеленско паганство и византијско православље, 191
  Светлост природног разума и хришћанско обновљење ума, 202
  Ћутање руске филозофије, 204
  Григорије Савич Сковорода (1722-1794), 209
  Филозофске расправе у Русији у првој половини 19. века, 216
  Иван Васиљевич Кирејевски (1806-1856), 225
  Преглед основних дела И. В. Кирејевског, 229
  Алексеј Степанович Хомјаков (1804-1860), 249
  Учење А. С. Хомјакова о Цркви, 255
  Гносеолошки ставови А. С. Хомјакова и његово виђење друштвеног васпитања у Русији, 258
  Николај Јаковљевич Даниљевски (1822-1885), 262
  Самобитност руске филозофије, 278
  Обнова традиционалне руске педагогије у делима прегалаца народне школе, 279
  Николај Иванович Иљмински (1822-1891), 279
  Сергеј Александрович Рачински (1836-1902), 290
  Константин Петрович Победоноецев (1827-1907), 30]
  Општи историјски преглед основних педагошких праваца, 312
  "Просветитељство" као постепено одвајање од хришћанства (основни педагошки правци - анализа В. В. 3ењковског), 312
  Антихришћанска суштина валдорфске педагогије, 327

  ТРЕЋИ ДЕО: ПРАВОСЛАВНА ПОРОДИЦА, 334
  Православна породица као део васељенске јерархије, 334
  Духовне основе православне породице, 334
  Јерархијско уређење породице, 336
  Место и значај мушкарца у васељенској јерархији, 340
  Основе хришћанског васпитања деце у породици, 352
  Особености развоја и духовног обликовања човека у различитим животним добима, 366
  Особености дечијег узраста, 366
  Васпитање као стварање услова за развој духовног живота, 371
  "Жива тајна васпитања" у радовима И. А. Иљина, 373
  Прва година дететовог живота, 379
  Рано детињство, 385
  Зрело детињство, 388
  Адолеcценција, 389
  О плодовима доброг васпитања, 393
  Традиционално породично васпитање - једини начин заштите од саблазни савремепог света, 394
  Духовне болести и узроци њиховог умножавања у савременом свету, 394
  Средства исцељења од духовних болести, 401

  ЧЕТВРТИ ДЕО: ПРАВОСЛАВНО И СВЕТОВНО ОБРАЗОВАЊЕ-КАРАКТЕРИСТИКЕ И САОДНОС, 408
  Модел трију равни културно-образовног простора, 408
  Човек у мултикултуралном свету, 408
  Улога световног образовања у преношењу цивилизацијске
  традиције, 411
  Савремени проблеми православног образовања духовно-морално обликовање личности у систему православног
  образовања)
  , 416
  Основни проблеми савремене школе са становишта православне традиције, 424
  Савремени проблеми садржаја образовања, 432
  Усмереност садржаја савременог образовања на тржиште рада, 432
  Духовне основе садржаја образовања, 434
  Одражавање социјалне сфере човековог живота на садржај образовања, 437
  Руска култура као основ садржаја образовања и васпитања, 438
  Духовно-моралне основе васпитања грађанина, 443
  Школа и њен развој у светлости историје формирања западног света, 446
  Школа као традиција у светлости историје руске државе, 452
  Православна култура и њено место у образовном простору Русије, 461
  Наставнички позив као духовни дар, 465
  Наставнички позив, 465
  Личност наставника, 467
  Морални квалитети наставника, 469

  Закључак, 477
  Библиографија по темама, 485


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Православна педагогија
  Издавач: Каленић
  Страна: 506 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 16,5 x 23,5 cm
  Година издања: 2013
  ИСБН: 978-86-7405-125-2
  Naručite
  Cena: 990 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Православни буквар, икона и ћирилица
  490 din.

  Између љубави и себичности: Како васпитати дете у савременом свету
  1490 din.

  Он и она: У потрази за брачном хармонијом
  780 din.

  Православни брачни живот -2. измењено издање, Кроз питања и одговоре
  1490 din.

  Зашто нам је потребан духовник
  590 din.

  Свети Теофан Затворник: Пут ка спасењу
  1490 din.

  Свети Нектарије Егински Земаљски анђео - небески човек
  1490 din.

  Православна аскетика за младе
  600 din.

  Православље у савременом свету
  950 din.

  Житије Светог Симеона Мироточивог - стрип: Први део Уздизање
  800 din.

  Да двоје једно буду: Православни брак и породица у савременом свету
  1490 din.

  Небеска Србија и Света Русија
  1100 din.

  Да двоје једно буду
  0 din.

  Без Бога ни преко прага: Србски духовници XX века, житија и поуке
  1490 din.

  Тајна исповести (тврди повез)
  650 din.

  О тајним болестима душе
  780 din.

  О анђелима - Свети оци о анђелима Господњим
  600 din.

  Библија за младе
  1280 din.

  Тумачење великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина
  690 din.

  Откривење Јованово, По предавањима архимандрита Методија Муждека и другим изворима
  450 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024