МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeПравославна породицаPravoslavljeСвета тајна брака
  Да двоје једно буду, 2. издање: Православни брак и породица у савременом свету
  Čitalac će u ovoj knjizi naći odgovore na pitanja:

  Šta je zaljubljenost, a šta ljubav?
  Kako izabrati bračnog druga?
  Da li je moguće izbeći zamke porodičnih svađa?
  Kako se ponašati u doba bračnih kriza?
  Šta znači mir u srcu i koliko je neophodan za mir u domu?
  Koliko je bitna porodična molitva?
  Kako se naučiti slušanju drugog?
  Čime ispunjavati dan u domu?
  Kako voditi kućni budžet?
  Šta je bračno trpljenje?
  Kako izbeći zamke bluda i očuvati celomudrenost bračne postelje?
  Kako supružnici jedno drugom pomažu u duhovnoj izgradnji?
  Šta kaže pravoslavno bogoslovlje o polovima i bračnoj zajednici?

  Knjiga orijentisana na najširi krug čitalaca, pokazuje svu širinu pravoslavnog predanja o braku i porodici.

  Od svega je, međutim, najvažnije to da je reč o nizu praktičnih saveta za svakodnevnu primenu u hrišćanskom životu.

  Ženik i nevesta
  odlomak iz knjige

  Zaljubljenost je kada čovek voli pre radi sebe, zbog nečeg. Na primer, zbog pameti, lepote, plemenitosti, ali je to spoljašnje osećanje, jer je njima očaran, to je umišljeno stanje. Da bismo naučili da volimo ni za šta, treba da, kako se kaže u Poslanici, pojedemo s čovekom puno soli. Čak i kada zaljubljeni oduzima sebi život zbog ljubavi, on hoće da pokaže svima: Gledajte kako sam nesrećan, hoće da izazove sažaljenje okoline. Zaljubljenost je divno doba, čovek leti kao na krilima, stalno misli o voljenom, hoće stalno da bude pored njega. Sve što smo rekli ne odriče činjenicu da ženik i nevesta mogu da vole jedno drugo. Bez uzajamne naklonosti, bez simpatije i uzajamnog privlačenja ne može se stupiti u brak. Naravno, životni saputnik [bračni drug, supružnik] se ne može birati kao neka stvar na pijaci: plusevi, minusi, cena, kvalitet. Srce takođe treba da učestvuje u izboru, ali i glava se ne sme gubiti. Navešću jednu kratku priču o mladiću koji je veoma racionalno i pragmatično prišao izboru neveste i o tome šta je iz toga ispalo.

  Ovaj primer kao da ilustruje poslovicu: "Čovek snuje, Bog odlučuje". "Jedan mladić, nazovimo ga Peđom, od rane mladosti je ispoljavao razboritost koja nije bila svojstvena njegovim godinama. Nagledavši se primera svojih prijatelja koji su se maltene iz školske klupe ženili, zatim su se isto tako brzo razvodili, on je počeo skeptično da se odnosi prema rečima 'brak iz ljubavi'. I odlučio je da ako ičega, a ono ljubavne strasti neće biti. I zaista, sve je u Peđinom životu bilo mirno i odmereno. Zahvaljujući pameti, snazi volje i čvrstom poznavanju onoga što hoće od života, Peđi je uspelo da dobije dobar posao u firmi u usponu. Uspešno započevši karijeru, pomislio je da mu je eto i vreme da se oženi - hteo je ugodnost domaćeg o života, a i uopšte bez žene se osećao nekako nepotpunim. Birao je dugo.

  Prva kandidatkinja za ulogu neveste bila je Vera. Vera je bila drugarica njegove sestre i izgleda da nije bila ravnodušna prema Peđi. Peđa je beležio pluseve: vesela, nikada ne gnjavi, pametna, dobro se ponaša u društvu, s takvom ga nije stid da se pokaže pred svetom. Počeo je oprezno da se udvara Veri, ali je tu otkrio i minuse. Vera je suviše strastvena, suviše sklona zanosima, s Peđom ide ruku pod ruku, a sama hvata poglede prolaznika muškaraca. Peđa je malo bliže osmotrio potencijalnu nevestu i uskoro je Vera bila odbačena.

  Sledeća Peđina prijateljica postala je Žana, koleginica s posla. Ona je, za s razliku od Vere bila ozbiljna i temeljna. Ali s njom je Peđi uskoro postalo "s dosadno. Ipak nešto malo romantike ženi nije na odmet. Tako je otišla i | ova službena romansa.
  I na kraju se Peđa upoznao sa LJubom.Ispostavilo se da LJuba odgovara svim njegovim zahtevima - pametna ali ne i mudrijašica, načitana, lepa, ženstvena, staloženog i prijatnog karaktera. A kada je Peđa došao kod nje u o goste i najeo se kolača koje je ispekla LJuba, izbor u korist nove prijateljice bio je konačan.
  Stvar se bližila svadbi. Ali vreme pripreme za svadbu kod Peđe se podudarilo sa vrlo teškim periodom na poslu. Peđa je do kraja bio iscrpljen i gotovo da je dobio nervni slom. I tada je odlučio da promeni atmosferu, da se odmori od svega i od svih, ali ne pored mora, niti pored reke - krenuo je u vikendicu, i to ne u Podmoskovsku, već daleko, u nekoj zabiti. Upravo se tamo sve i dogodilo. Prolazeći kolima pored železničke stanice ugledao je kako sa perona silazi devojka - mršava, krhka, i, jadnica, nosi ogromnu torbu i veliki kofer, Iako je sebe smatrao čovekom koji je u najvećoj meri proračunatim, Peđa je ipak osetio da on još ima i srce. Zaustavio se pored devojke i ponudio se da je povede. - A ja vas se sećam - iznenada reče ona. - Vaša vikendica je gotovo pored kuće moje bake. Idemo u istom pravcu.

  Sada se i on nje setio - kada je poslednji put dolazio vamo kod starice susetke je u gostima bila nespretna, stidljiva šiparica smeđe kose. Kako se zvala, naravno, nije ga interesovalo. A šiparica se zvala Nataša, a sada je to bila simpatična i vitka devojka, još uvek pomalo stidljiva.

  Dok su se vozili Nataša je pričala da se baka razbolela, ali da kategorički odbija da ode u grad na lečenje.

  Nataša je smatrala da je baka u pravu: ne može se čovek odvajati od svog tla, od rodnog kraja, a tim pre da odlazi iz rodnog sela gde je proživela ceo život u veliki i za nju neprijatni grad.

  - Kako to? - uzvratio je Peđa - A kako će ona tamo sama? To nije razumno! Treba da je nagovorite.
  - Ja sam i sada došla kod bake da ona ne bi bila sama, malo ću živeti kod nje koliko treba i nadam se da će joj se zdravlje poboljšati. A radi vlastite udobnosti nagovarati čoveka da radi nešto što on neće, to neću činiti.

  Peđa je dovezao Natašu do kuće, pomogao joj je da unese torbu i kofer i Nataša mu je čvrsto i srdačno stisla ruku.

  - Hvala! Ne mogu da zamislim kako bih išla sa ovim po suncu. Sutradan je Peđa shvativši da susetkama može zatrebati pomoć u domaćinstvu, u kojem nema muške ruke, navratio u goste. Ali, zapravo, kako je sam zatim pričao, prosto je hteo ponovo da se malo druži s Natašom. Peđa nipošto nije sebi hteo da prizna da je devojka ostavila na njega jak utisak. Ona se uopšte nije uklapala u njegove standarde: još uvek je jako mlada, nikakve temeljnosti, nikakvog domaćinskog smisla, samo romantika u očima. Ali te oči su bile tako vedre i dobre da je Peđa počinjao odjednom da govori komplimente osećajući da oni ne potiču iz uma već iz srca. NJemu se dogodilo nešto čudno, čemu se Peđa i sam, zatim kada se sećao toga, čudio - on je potpuno zaboravio da ima nevestu. LJubomorno je pratio nije li se Nataša zbližila s nekim od prvih momaka u selu, ali ona se ni sa kim nije družila i ako je sa svima bila ljubazna. 'Verovatno ima nekog u Moskvi' - mučio se Peđa. Jednom nije izdržao i otvoreno je pitao Natašu ima li verenika.

  - Ma ne - bezbrižno je odmahnula rukom ona. - Ko će mene ovakvu da uzme!

  I tu Peđa iznenada izvali: - A šta ako te ja uzmem? - i maltene je pao sa sto lice, čudeći se samom sebi šta je rekao. Nataša je bila vrlo prirodna, ona još nije naučila da skriva svoja prava osećanja od ljudi i Peđa je to shvatio po njenom licu da je devojka srećna.
  Mada mu je ona uzvratila da se Peđa, naravno, šali. - Ne, ne šalim se. Udaj se za mene. I ona je pristala.
  I upravo tada se Peđa setio LJube koju je ostavio u Moskvi. Cele noći nije zaspao, najzad priznavši sebi da mu se dogodilo nešto čemu se on tako podsmevao i što je smatrao nižim od svog praktičnog uma. Zaljubio se do ušiju kao ushićeni dečak i ne može da živi bez Nataše. A LJuba? Ona mu se sada činila tako tuđom. Zar će moći da živi sa ženom koja mu nije bliska? Ali ispalo je tako da je ponudio brak odjednom dvema ženama. I sada je raskinuti s jednom od njih značilo naneti joj veliki bol, pokazati se kao podlac. On, naravno, nikada ne bi uvredio Natašu ali i LJuba ništa nije bila kriva. Situacija je bila bezizlazna, a Peđa je navikao da kod njega bezizlaznih situacija nema, on je sve prevladavao, uvek je nalazio rešenje, ali sada se osećao potpuno bespomoćnim. Priznao je sebi da se suviše dugo uzdao samo u sebe, u svoje rasuđivanje što, istina, i nije bilo utemeljeno. Sada će morati da traži savet. I odjednom se u njemu pojavila želja da pođe u Crkvu koja se nalazila preko puta njegove vikendice.

  Peća je stalno prolazio pored Crkve, par puta je svraćao unutra iz radoznalosti na dvatri munuta, a sad je odlučio da odstoji celu službu. Tako je i učinio. Za vreme službe je osetio smirenje i osećaj da će se sve rešiti.

  Zatim je prišao svešteniku, i savladavajući osećanje stida, ispričao mu svoj slučaj.

  - U osnovi braka mora biti ljubav - rekao je sveštenik. - Mi se ženimo i udajemo da bismo zajedno s voljenom osobom išli kroz život, delili i radosti i tuge, spremni da preuzmemo na sebe nevolje voljenog, a ne radi prestiža ili udobnosti. Vama se činilo da postupate razumno, birajući nevestu kao neku stvar koja je potrebna u domaćinstvu, a zapravo postupili ste brzopleto i obmanuli ste čoveka. Šta bi se desilo ako biste zavoleli drugu kao već oženjen čovek? Sada još uvek nije tako strašno. Ali morate da počnete da se pojačano molite i tražite od Boga pomoć. Ja ću se takođe moliti za vas i za obe ove devojke.

  Peđa je za ceo život zapamtio reči sveštenika i zatim je govorio svim svojim poznanicima: Treba se ženiti samo iz ljubavi. A rešilo se sve krajnje i neočekivano za Peđu. Vrativši se u Moskvu, dugo je skupljao hrabrost da otvoreno porazgovara sa LJubom, ali je ona prva došla kod njega.

  - Znaš - reče ona - jako me je stid, ali za ovo vreme koje sam provela bez tebe o mnogo toga sam shvatila. Oprosti mi, ali meni se čini da te ja ne volim toliko da bi postala tvoja žena. Sasvim nedavno i neočekivano, potpuno slučajno sam srela svog starog prijatelja s fakulteta. Razumem, sada mi se čini da sam ga uvek volela, jednostavno nisam do kraja shvatila svoja osećanja. Sada se ponovo srećemo...

  Treba li da kažemo da je Peđi pao kamen sa srca? Verovao je da se LJubin prijatelj nije nimalo slučajno pojavio, već po njegovoj molitvi. Tako je Peđa postao vernik.

  Uskoro se oženio Natašom. Ne može se reći da kod njih sve ide uvek glatko, ali oni vole jedno drugo i to spasava njihov brak u svim životnim nezgodama. Oni su srećni".

  A sada o računu. Je li moguć brak iz računa i može li on biti srećan? Moje mišljenje je da je ženiti se nepromišljeno, bez uključivanja moždane mase (to jest, bez razumnog sagledavanja), isto tako nesmotreno, kao i stupiti u brak bez ikakvih osećanja prema drugome.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Да двоје једно буду, 2. издање: Православни брак и породица у савременом свету
  Издавач: Образ светачки
  Страна: 653 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 21 cm
  Година издања: 2007
  ИСБН: 978-86-83815-99-9
  Naručite
  Cena: 1.350 RSD
  Cena za inostranstvo:
  14,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Он и она: У потрази за брачном хармонијом
  780 din.

  Православна педагогија
  990 din.

  Житије Светог Симеона Мироточивог - стрип: Први део Уздизање
  720 din.

  Светлост са Запада: Живот и учење оца Серафима Роуза
  1350 din.

  Зашто нам је потребан духовник
  590 din.

  Господ говори: тумачење Јеванђеља и Старог завета
  1290 din.

  Свети Нектарије Егински: Не остављај нас, Оче благи
  850 din.

  Србски духовни луг - подвижници XX века: од светог Симеона Дајбабског до оца Лазара Острошког
  1350 din.

  Svetosavska čitanka
  750 din.

  Православна аскетика за младе
  600 din.

  Од осмеха до премудрости: Антологија православног хумора
  850 din.

  Откривење Јованово, По предавањима архимандрита Методија Муждека и другим изворима
  450 din.

  Свети Нектарије Егински Земаљски анђео - небески човек
  1290 din.

  Тајна исповести (тврди повез)
  650 din.

  О анђелима - Свети оци о анђелима Господњим
  600 din.

  Библија за младе
  1280 din.

  Библија је у праву: Историја и археологија потврђују, треће издање
  990 din.

  Православни буквар, икона и ћирилица
  300 din.

  Свети Макарије Велики: Духовне беседе
  1290 din.

  О тајним болестима душе
  680 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2022