МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹ArheologijaPravoslavljeБиблија / Свето писмо

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Библија је у праву: Историја и археологија потврђују, треће издање
  Аутор: Вернер Келер
  Страна: 422
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  У овој књизи, која је преведена на 24 језика и чије светско издање износи преко 10 милиона примерака, доказује са научном прецизношћу оно што је тако често порицано, а то је чињеница да се више не може сумњати у истинитост историјске садржине Библије. На Нилу и на Јордану, на Еуфрату и Тигру, на Мртвом мору и у Средоземљу су мотике и ашови ослободили из рушевина толико обиље прастарих доказа библијске стварности да су археолози, биолози, геолози, ботаничари, лингвисти и физичари успели да корак по корак издвоје чињенично језгро из библијских прича. Аутор ове књиге је детаљно упознат са материјалима из архива, експедицијских извештаја и стручних библиотека који су до сада били доступни само узаном кругу специјалиста, те стога и суочава библијске цитате са научно истраживачким резултатима. Он не жели да свој материјал украси фантазијом, јер су необично примамљиве чињенице довољно драматичне и речите да омогуће писање једне стручне књиге.

  Др Вернер Келер рођен је 1909. године на једном имању код Цербста (Анхалт). Студирао је у Цириху, Женеви и Јени, па је до 1945. г. живео у Берлину. Његови први чланци појавили су се у „Берлинер Тагесблату” Већ годинама су резултати актуелних истраживања и науке тема његових многобројних, делом под псеудонимом, радова објављених у водећим листовима, часописима, на радију и телевизији, и његових предавања. Одувек је његово највеће интересовање било посвећено археологији и историји људског рода. Дуга путовања, која је предузимао у Италију, на Балкан и на Блиски исток, омогућила су му увид у резултате ових области истраживања.

  Ова књига први пут је штампана 1955. године.


  Предговор уз срписки превод

  Ова књига, превод дела немачког аутора Вернера Келера, намењена је сваком заинтересованом читаоцу, који жели да сазна како се савремена објективна историјска и археолошка наука односе према Библији.

  Чињеница је да је Библија настајала у давна времена и да је јеврејски народ учествовао у историјским догаћајима старога Оријента. Аутори Библије бележили су историјске догађаје, па се ми данас сусрећемо са запањујућом чињеницом да су многи од тих догаћаја потврђени и доказани археолошким ископавањима и текстовима писаним клинастим писмом или другим писмима ондашњег времена. Археолошка истраживања започета на научној основи још пре више од једног века, а која се врше и у наше дане, ослободила су из миленијумске прашине и рушевина толико обил»е прастарих сведочанстава, да су научници из разних области доказали истинитост многих библијских исказа. Археолошка истраживања у данашњем Израелу јесу управо „руковање са прошлошћу", а археолошки налази „поздрав предака". Свако такво откриће јесте прилог истраживању Библије, те „Књиге над књигама" која је до данас преведена на 1120 језика.

  Научне чињенице остају оно што јесу. Оне ни у ком случају неће да умање поверење у Библију код оног читаоца који јој прилази са вером, док ће се читалац индиферентан према вери и који Библији приступа искључиво рационалистички уверити колико има догаћаја о којима Библија извештава који су потврђени и доказани археолошким ископавањима и историјским записима. Он ће остати изненађен пред многим чињеницама, када се буде уверио - опет преко научних доказа - да библијски искази нису неке „побожне приче" (а суочени смо и са таквим покушајима тумачења), него да су доказани научним истраживањима. Напоменимо експеримент изведен на Атомском институту у Чикагу, где је професор Либи помоћу Гајгеровог бројача и „атомског календара“ утврдио старост платна у које је био увијен Исаијин свитак пронађен 1947. г. у пећини Вади Кумран на Мртвом мору, и који је помоћу методе Ц-14 доказао да је конопља од које је изаткано поменуто платно, убрана у Христово доба, док је професор Олбрајт утврдио да је текст Књиге пророка Исаије преписан око 100. г. пре Христа. Споменимо, затим, проналазак археолога Вуда, који је у Ефесу открио храм богиње Артемиде, једног од „седам светских чуда” о коме говори и Библија у Делима апостолским 19, 24-29. Жеља аутора је била да читаоца упозна са свим достигнућима науке на пољу археолошких и историјских научних истраживања и да му омогући да заузме правилан став према Библији. Преводилац и издавач верују да је овим преводом учињен значајан допринос проучавању Библије и упознавању света, колевке наше цивилизације, и да ће ова књига бити подједнако интересантна и за теологе и за археологе, за историчаре и за лингвисте, па су се због тога и одлучили на овај посао, надајући се да ће ова књига наићи на повољан пријем код читалачке публике, без обзира да ли се ради о верујућим или неверујућим људима.
  Књига је до 1979. г. штампана у преко милион и по примерака на немачком језику, а до сада је преведена на 24 језика. Укупно светско издање је преко 10 милиона примерака. Мислимо да је већ и овај податак довољан да оправда издавање овог српског превода.

  Еиископ шиумадијски Сава
  Предговор другом издању из 1987. године


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Библија је у праву: Историја и археологија потврђују, треће издање
  Издавач: Каленић
  Страна: 422 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 17x24 cm
  Година издања: 2008
  ИСБН: 978-86-84183-20-2
  Naručite
  Cena: 990 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Монашка схима - равноанђелски живот - значај свете тајне монашке схиме по светим оцима
  450 din.

  Житије Светог Симеона Мироточивог - стрип: Први део Уздизање
  720 din.

  Тајна исповести (тврди повез)
  650 din.

  Православна педагогија
  990 din.

  Он и она: У потрази за брачном хармонијом
  780 din.

  Зашто нам је потребан духовник
  590 din.

  О тајним болестима душе
  680 din.

  О анђелима - Свети оци о анђелима Господњим
  600 din.

  Библија за младе
  1280 din.

  Православни буквар, икона и ћирилица
  490 din.

  Од осмеха до премудрости: Антологија православног хумора
  990 din.

  Свети Нектарије Егински Земаљски анђео - небески човек
  1490 din.

  Svetosavska čitanka
  750 din.

  Православна аскетика за младе
  600 din.

  Да двоје једно буду: Православни брак и породица у савременом свету
  1490 din.

  Сузе за свет, 6. допуњено издање
  1390 din.

  Свети Теофан Затворник: Пут ка спасењу
  1490 din.

  Чувајте душу: разговори са старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету, 4. допуњено издање
  1500 din.

  Откривење Јованово, По предавањима архимандрита Методија Муждека и другим изворима
  450 din.

  Православље у савременом свету
  950 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023