МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeКрстPravoslavljeПатријарх Павле

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Вујански крст Патријарха Павла
  Аутор: Др Слободан М. Радуловић
  Страна: 449
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Књига о истинитим догађајима из живота патријарха Павла према сећањима његова четири ученика - архимадрита, који су по избору Српске православне цркве беседили о њему у вечери по његовом упокојењу у специјалној емисји радио телевизије Србије.

  Први приповедач у овој књизи је велики духовник и најближи сарадних Патријарха Павла, Аримандрит Јован Радосављевић који је непосредно уз Патријарха Павла провео пуне 52 године. У оквиру књиге први пут се објављује преко две стотине фотографија из живота Патријарха Павла које су до сада биле у приватној архиви аутора.

  „Вујански крст Патријарха Павла“ је збирка сећања, занимљивости и фотографија аутора магистра Слободана М. Радуловића, Добила је назив по изрезбареном Христовом распећу које је начинио искушеник Гојко Стојчевић, потоњи патријарх српски Павле, док је боравио у манастиру Вујну лечећи се од туберкулозе од 1944. до 1946.


  Увод

  Два су основна питања у вези са овом књигом. Прво, зашто ово што следи сматрамо приповестима, а не, рецимо, романом, збирком приповедака или биографијом. И друго, како смо дошли до приповести и приповедача захваљујући којима је настала ова књига?

  Наиме, текстови пред нама свакако нису роман, пошто јединствених нити форме и садржине, за роман карактеристичних, једноставно нема. А, како ћемо касније и видети, нити их је могло бити. Дакле, реч је о низу сећања непосредних успомена, записа аутора, као и записа на основу приповедања појединих ученика Патријарха Павла њиховим присећањима на истините догађаје из живота блаженопочившег Архипастира нашег народа. Једноставно спомен на њега и његово доба. И ништа више. Али ни мање.

  Како је већ на почетку наведено, белешке, сећања и приповести пред нама засноване су на истинитим догађајима, а не на богатој имагинацији аутора, тако присутној у романима и приповеткама.

  Такође, пред нама није ни збирка приповедака из истих разлога зашто није ни роман. Разлика је само у томе што је код приповетке форма краћа. Исто тако, у збиркама приповедака углавном не постоји веза између појединих прича, тема, а овде је реч о једној на специфичан начин међусобно повезаној целини. А тај обједињавајући чинилац је необичан, непрестан подвижнички живот Патријарха Павла.

  При том, овде свакако није реч само о приповестима које повезује тема о ванвременској, својеручно изрезбареној поруци, изразу захвалности Господу због сопственог исцелења од стране искушеника Гојка, потоњег Патријарха Павла. Напротив, овде је реч и о једној широј, својеврсној метафори, јеванђелској поруци о победи добра над злом, доказу о неизмерној снази молитве и безмерној љубави Господњој према нашем грешном роду људскоме, о једном сведочанству о Васкрсењу Господњем и победи живота над смрћу.

  Такође, пред нама није ни уобичајена биографија Патријарха Павла.Наиме, биографије се заснивају на документацији и сведочењима. Често се састоје од сувопарних историјских података и других непосредних или посредних изворника. При том, њихов превасходни циљ је расветљавање и уопштавање познатих чињеница из живота неке личности, најчешће применом историјскоаналитичке научне методе.

  Пошто је овде ипак реч о приповестима, ова књига у најширем смислу представља скроман покушај аутора да, на основу личног искуства и успомена приповедача, упозна најширу читалачку публику са појединим важним збивањима из живота нашег Патријарха Павла.

  Али, у ужем смислу, ова књига представља израз настојања аутора да упозна читалачку публику са једним важним догађајем, његовим искушењем у вези са туберкулозом. И то у време ратно и поратно, готово без изузетка, најтежом, смртоносном болешћу. Овај догађај исцелење искушеника Гојка Стојчевића можемо чак сматрати Промислом Божјим, предусловом целокупног потоњег монашког и светачког животног пута нашег великог Архипастира.

  При том, сасвим је могуће да ће поједини делови ове књиге, посебно имајући у виду велику и неспорну релевантност наших успомена и сећања приповедача, једног дана бити коришћени као прилози за једну свеобухватну биографију, а може бити, ако Бог да, у времену неком будућем, и за житије Свјатјејшег Патријарха Павла.

  Дакле, циљ књиге је да читалац на што је могуће пријемчивији начин, кроз животворне примере и на основу истинитих догађаја које смо лично доживели, као и оних које су нам приповедали његови савременици и најближи ученици, спозна значај, моћ и снагу појављивања у српском народу великог духовника и Архипастира Патријарха Павла. И то на основу његове основне моралне и духовне поруке која следује из свеукупног његовог приступа овоземаљском животу, о његовој неизмерној духовности и основним начелима његове животне философије: не деловати на друге високопарним беседама, цитатима и поукама, већ превасходно својим личним, подвижничким примером, сопственим високо моралним животом, пре свега својом чудесном скромношћу и богобојажљивошћу, а тек потом и неспорним талентима и великим знањем стеченим највишим образовањем.

  На крају, поставља се питање зашто је за редове који следе, од свих побројаних књижевних родова и врста, најприкладнији назив приповести? Биће да је то из разлога што овај израз подразумева превасходно непосредно искуство, усмену поруку и поуку, али и записивање живе речи, приповедање, стављање на увид јавности белешки и сећања, у чему предњачи високопреподобни архимандрит Јован (Радосављевић) са својих драгоцених четрдесет књига, као и четрдесет првом коју управо пише ових дана, у својој осамдесет осмој години.

  „Сила Божја у немоћи се пројављује”, рекао је велики апостол Павле, а сва целомудреност ових апостолских речи исказана је од стране његових врлих следбеника, мојих драгих, уважених духовника и пријатеља, и то у вечери која је уследила по упокојењу нашега Патријарха. У добро знаној, целовечерњој телевизијској емисији беседили, тако топло и садржајно приповедали, о истинитим догађајима из живота својег духовника и учитеља Патријарха Павла.

  Тада сам осетио сву силовитост поновљеног благослова који добих од Патријарха Павла у септембру 2006. године када ми је написао и потписао: „желећи Вам свако добро од Бога и даљи успех у раду, очински Вас поздрављамо и шаљемо патријарашки благослов...” Такође се сетих и оног предивног летњег дана претходне, 2005. године када пред многобројном родбином, мојим Радуловићима и Домановићима затражих од Свјатјејшег Павла благослов за писање ове књиге. И када је само кратко одговорио: „Нека је благословено!” Тај тренутак је овековечио фотоапаратом мој рођак Радивоје Домановић, и драгоцено сведочанство о овом кључном догађају везаном за писање донели смо на самом почетку ове књиге.

  Дакле, након дирљивог наступа у телевизијској емисији његових ученика, а мојих духовника и пријатеља, као и по претходно добијеном благослову Патријарха Павла, ево реших да систематизујем и ставим на увид јавности приповести које следе...

  Реч издавача

  Књигу „Вујански крст Патријарха Павла“, Центар за стручно усавршавање Крушевац издаје након пет година постојања и рада.

  Круну петогодишњег рада чини дело које је настало пре свега залагањем аутора мр. Слободана М. Радуловића и читавог тима еминентних стручњака (главни уредник и редактор издања протођакон проф. др. Радомир Ракић, рецезент академик проф. др. Славко Каравидић, рецезент ипођакон проф. др. Андреј В. Тарасјев, рецезент др. Зорица Кубуровић, протојереј др. Љубивоје Стојановић, протојереј Миодраг Поповић).

  Као Установа градског типа Центар за стручно усавршавање Крушевац се пре свега бави професионалним развојем запослених у образовноваспитним установама, али и издаваштвом, тиме успева да заокружи своје деловање на читавој територији Републике Србије.

  Тема која се обрађује начело је моралних и етичких вредности свих нас, па и сваког просветног радника. Личност Патријарха Павла је заједнички именитељ, синоним добра свих нас и представља непресушан извор и инспирацију за многе писце и научне раднике.

  „Вујански крст Патријарха Павла“ је дело које се за разлику од осталих дела са том тематиком одликује аутентичним и необјављеним тренуцима из живота Патријарха Павла.

  Овим издањем Установа као и остали актери који су учествовали у изради дела остављају за собом капитално дело које ће вечно трајати...

  Крушевац 07.10.2015. год
  За издавача
  Директор, Ненад Станојевић

  Књига је представљена 6. новембра 2015. године у манастиру Вујну.

  У Библиотеци ”Свети Сава”, 17. децембра 2015.год, општина Земун у сарадњи са СВЕБОР Савезом Београда уприличила је представљање књиге ”Вујански крст Патријарха Павла”.

  Књига је промовисана и у Народном музеју у Чачку,
  Епархијском дому у Крагујевцу,
  код поч. Проте Дејана на Вождовцу,
  у Дому културе у Великој Плани,
  на Сајму књига у Београду,
  у Привредној фондацији СПЦ у Краљице Наталије 76,
  У Студеничком кругу у Иван Беговој 7 у Београду,
  у Свечаниј сали Вазнењске цркве у Београду

  Белешка о писцу

  Др Слободан М. Радуловић, новинар и публициста из Београда, родом из Соколића код Чачка (између осталих, родног места знаменитог духовника Патријарха Павла - игумана Василија Домановића). За време студија био је један од десет најбољих студената Београдског универзитета. Објавио је велики број репортажа, путописа, извештаја о црквеним догађајима, као и других текстова у „Православљу”, новинама Српске патријаршије.

  Његови текстови о Патријарху Павлу, посебно „Вујански крст Патријарха Павла” из 2004. године, преузети из новина Српске патријаршије, објављени су и у званичном (специјалном) издању Патријаршије СПЦ поводом његовог упокојења „Патријарх Павле (1914-2009.)”, у књизи „Бог ће помоћи ако има коме, животопис и поуке Патријарха Павла” (изд. с благословом Његове Светости Патријарха Г. Г. Иринеја, ВДС Архиепископије београдско-карловачке 2014. године), на званичном сајту манастира Вујна итд. Репортажа из манастира Вујна „Вујански крст Патријарха Павла”, многи сусрети са Архипастиром српског народа и његовим ученицима, знаменитим архимандритима, повод су за ову књигу.

  Живи и ради у Београду, кад није у Соколићима и манастирима. Магистар је економских наука.

  Садржај

  Патријарх Павле и његово доба, 21
  Увод, 23
  О учитељима и учитељицама, 26
  Духовници, 27
  Подсетник за исповест, 28
  Каменогорска број једанаест, 28
  Не аплаудирај залуталим мецима, 34
  Време када лубенице зрију, а аплаузи утихну, 38
  Потпис зеленим фломастером, 41
  Сценарио за први сусрет, 47
  Сновиђење, 51
  Приповедачи о Патријарху Павлу и његовом крсту Вујанском 53
  О приповедачима, 55
  Присећање, 55
  Архимандрит Сава Студенички, новоупокојени раб Божји, 58
  Архимандрит Јован (Радосављевић), 73
  У књижевном рају архимандрита Јована (Радосављевића), 82
  Књига која се чува код иконе и кандила, 87
  Архимандрит Георгије (Добросављевиђ), 90
  Архимандрит Јован (Никитовиђ), 94
  О Вујанској светињи и њеним подвижницима, 99
  Вујан - чудесно место изливања благодати божје, 101
  Вујан и Студеница, 102
  Тајна зографа вујанског, 103
  Кад поток испод аута зажубори..., 106
  Ка светосавским висинама и ћутању, 115
  Возна карта у једном правцу, 117
  Чекајуђи воз за Хамбург, 118
  На духовним пољима оца Јелисеја, 122
  Прилог за летопис студенички, 123
  У парковима и вилама Бање Ковиљаче, 131
  Тројичка искушења, 138
  Последња клупа у Бањи Ковиљачи, 141
  Крстоносни искушеник вуjански, 143
  Тројица из Тројица са оцем Јулијаном, 145
  Привиђење, 147
  Вилина коса, развејана поврх Соколића, 148
  Необични „Титови“ омладинци, 152
  Крај малог чамца на мирној води, 157
  Мајица оца Јована, 162
  Мали чамац на узбурканој води, 163
  Купатило, 168
  Учитељ и кувар из манастира Раче, 172
  Учитељ, 172
  Кувар, 176
  Патријарх Павле и време које не пролази (белешке и сећања), 181
  За ким звоне звона студеничка..., 183
  Подсетник оца Небојше, !83
  Замерке архимандрита Герасима, 185
  Порука патријарха Павла Соколићима, 189
  Сусретања на Светосавским стазама, 191
  Молитва за оца Василија, 200
  Патријарх Павле и чика Раденко, 201
  Звона љубави из срца православнога, 203
  Tри метаније оца Тимотеја, 205
  Кад Патријарх Павле „тражи“ поклон, 207
  Чекајући Патријарха Павла, 216
  Освећење цркве у Соколићима, 219
  Омиљене приче Патријарха Павла, 219
  Суза за мајку Јевросиму, 229
  Благослов Патријарха Павла, 247
  Једина жеља Патријарха Павла, 256
  Два благослова оца Василија Хиландарца, 257
  Кад беседи отац Јован, 265
  Ка Светосавским висинама и ћутању, 270
  У наручју очинском светитеља вујанског, 271
  „Игуман Василије (Домановић), духовник Патријарха Павла", 273
  Вујански крст поново на Вождовцу, 278
  Приповести о Патријарху Павлу, за сва времена, 283
  Благовештењске беседе, 285
  Јутарњи младожења, 286
  Између мисли и дела, 288
  Упорна „ђаконица", 289
  На Опленцу, 290
  Кришка сира за оца Георгија, 294
  „Незгодно" питање за Патријарха Павла, 298
  Хлеб и пиво, 300
  Три „непланирана“ приповедача, 303
  Уводне напомене, 305
  Две поморанџе за мати Агнију, 306
  Један од сусрета са светитељем Патријархом Павлом, 308
  Патријарх Павле у хитној помоћи, 311
  Фреска и молитва Патријарху Павлу, 317
  Фреска, 319
  Светом Патријарху српском Павлу, 320
  Молитва, 321
  Молитва светом Патријарху српском Павлу, 322
  Ко је био духовни узор Патријарху Павлу?, 323
  Питање и одговор, 325
  Три уредника „Православља” и Вујански крст Патријарха павла 329
  Протођакон Радомир Ракић и Вујански крст Патријарха Павла, 331
  Протојереј др Љубивоје Стојановиђ и Вујански крст Патријарха Павла, 338
  Протојереј Миодраг Поповић и Вујански крст Патријарха Павла, 344
  Патријарх Павле у слици и речи, 347
  Патријарх Павле и аутор, 348
  Патријарх Павлеу објективу аутора, 354
  Сећања (приповедачи, главни уредник и рецезенти), 368
  Архимандрит Сава Студенички, 378
  Архимандрит Јован (Радосављевић), 382
  Архимандрит Георгије (Добросављевић), 388
  Архимандрит Јован (Никитовић), 392
  Протођакон проф. Радомир Ракић, 398
  Рецензенти, 400
  Прилози, 405
  Душекорисни наслови о Патријарху Павлу које препоручује аутор Слободан М Радуловић, 422
  Аутор, 424
  Белешка о писцу, 425
  Изјава захвалности, 426
  Реч рецезента, 428
  Реч издавача, 432
  Речник мање познатих речи и израза, 435
  Степени јерархије у православној цркви, 445
  Садржај, 447
  Вујански крст, 452


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Вујански крст Патријарха Павла
  Издавач: Центар за стручно усавршавање, Крушевац
  Страна: 449 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 25 cm
  Година издања: 2015
  ИСБН:
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Буквар понашања у цркви
  600 din.

  Šaka soli
  900 din.

  Оче наш, тумачење молитве Господње
  350 din.

  Religija Njegoševa
  900 din.

  Породични конфликти: Превентива и лечење из перспективе православног свештеника
  790 din.

  О тајним болестима душе
  780 din.

  Акатисти Пресветој Богородици
  1490 din.

  Бог ће помоћи ако има коме: Животопис и поуке патријарха Павла
  890 din.

  Лечење душе у православној Цркви: Духовне и душевне болести од неурозе до депресије и прелести, 2. допуњено издање
  1490 din.

  Он и она (тврди повез): у потрази за брачном хармонијом
  990 din.

  Поуке и савети духовног оца: По старијим и новијим подвижничким Оцима и духоносним Старцима Цркве
  850 din.

  Тропари и кондаци за све дане у години
  630 din.

  Свети Порфирије Кавсокаливит: Подвижник љубави прозорљиви чудотворац
  0 din.

  Деца и омладина: према записима атонског старца Светог Порфирија Кавсокаливита
  500 din.

  Патријарх српски Павле: Да нам буду јаснија нека питања наше вере, 1-3
  6500 din.

  Преподобни старац Порфирије: Загледан у звезду: благи утешитељ у пустињи града
  890 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024