MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹Vazduhoplovstvo

  (veća slika...)

  Preuzmite delove knjige
  Sadržaj
  Prolog
  Iz pog. 1
  Iz pog. 3
  Iz pog. 5
  Iz pog. 7
  Iz pog. 9
  Iz pog. 13
  Iz dela 2.pog. 3
  Iz dela 2.pog. 6
  Iz dela 2.pog. 8
  Iz dela 2.pog. 9
  Iz dela 2.pog. 11
  Iz dela 2.pog. 13
  Iz dela 2.pog. 16
  Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja
  Autor: Zoran Modli
  Izdavač: Mikro knjiga
  Strana: 528
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Reč-dve pre poletanja

  Ovo nije ni roman, ni zbirka priča. Pre je pokušaj da se dramaturški uobliči putovanje kroz ogromnu riznicu znanja, naučnih disciplina i praktičnih letačkih iskustava od časa kada vam, kao pilotu-početniku, izbije prvo paperje, pa do sazrevanja u profesionalnog pilota sa zavidnim znanjem i samopouzdanjem. Knjiga nema čak ni glavne junake. Uslovni nosilac glavne uloge je čitalac raspoložen za avanturu letenja kroz koju ga za ruku vodi autor – epizodista u priči, a u životu saobraćajni pilot i instruktor letenja.

  „Pilotska knjiga“ je namenjena zagriženim, ali i potencijalnim ljubiteljima avijacije, tinejdžerima dovoljno zrelim da razmišljaju o profesiji pilota, sakupljačima vazduhoplovnih zanimljivosti i pikanterija, a pre svega ozbiljnim kandidatima za sportske i profesionalne pilote kojima će poslužiti kao savršen udžbenik letenja, kako tokom teorijske nastave, tako i u nastavku praktične obuke na avionu. Vredno je napomenuti da takvih priručnika, nažalost, nema na našem tržištu, pa i šire, u regionu bivše YU. Uostalom, i dosadašnje generacije pilota su proteklih decenija tokom školovanja koristile baš Modlijeve knjige za sticanje opštih letačkih znanja. I pamtile ih.

  Većina poglavlja je oplemenjena autobiografskim, ponekad romansiranim detaljima, koji su, nakon godina Modlijevog profesionalnog letenja i paralelnog medijskog delovanja, logična posledica bogatog iskustva na oba polja, pa ćete povremeno zapaziti i elemente lake beletristike. Recenzenti i stručni konsultanti su vazduhoplovni stručnjaci, predavači i instruktori nekadašnjeg Jatovog školskog centra i Pilotske akademije, kompanije Prince Aviation i timova za ispitivanje vazduhoplovnih udesa kako Srbije, tako i susedne Hrvatske.


  Link ka plej listi "Škole letenja" u sedam epizoda  Sadržaj

  O ČEMU GOVORI 
OVA KNJIGA

  I DEO: TEORIJSKA OBUKA U LETENJU

  Prolog: PRIZEMLJENJE, 21
  1. 
Ultrakratka istorija avijacije: 
SVE ŠTO LETI I NE MORA DA LETI, 35
  2. 
Simulatori letenja: 
MOŽE LI SE POSTATI PILOT U DNEVNOJ SOBI?, 57
  3. 
Principi letenja: BEZ PERJA U SVE TRI DIMENZIJE, 65
  4. 
Performanse leta: MANJE MILOM, VIŠE SILOM, 99
  5. 
Konstrukcije vazduhoplova: ČAS ANATOMIJE, 115
  6. 
Avionski motori: 
POGONSKA GRUPA IZ AVIONSKOG TRUPA, 131
  7. 
Električni sistem aviona: 
STRUJOMERI BEZ INKASANTA, 149
  8. 
Avionski instrumenti: DOBA ZAMIRUĆIH SATOVA, 155
  9. 
Vazduhoplovna meteorologija: PEJZAŽI U MAGLI, 171
  10. 
Vazduhoplovna navigacija: CESTE BEZ PUTOKAZA, 233
  11. 
Kontrola letenja: NEKO ME POSMATRA, 267
  12. 
Vazduhoplovni propisi: S OVE STRANE ZAKONA, 285
  13. 
Radio-telefonija i komunikacije: 
READY FOR PUSH, BLACK!, 293
  14. 
Ljudske mogućnosti i ograničenja: 
IMA LI PILOTA U AVIONU?, 299

  II DEO: PRAKTIČNA OBUKA U LETENJU

  1. 
Zemaljska priprema: 
TAMO GDE LETOVI POČINJU I ZAVRŠAVAJU SE, 319
  2. 
Avion u pilotažnoj zoni: 
LEVI NAGIB, DESNI NAGIB, 333
  3. 
Avion u školskom krugu: 
ČETIRI ZAOKRETA NA PET STRANA SVETA, 347
  4. 
Avion u grupi: SVI ZA MNOM!, 363
  5. 
Avion na maršrutama: ODLUTATI, A NE ZALUTATI, 369
  6. 
Akrobatsko letenje: 
NEBO ISPOD NOGU, ZEMLJA IZNAD GLAVE, 377
  7. 
Osnovno instrumentalno letenje: 
KAD ČULO VIDA ZAMENI SVA OSTALA, 385
  8. 
Noćno letenje: NA PRAGU ZONE SUMRAKA, 389
  9. IFR letenje: IZMEĐU NEBA I ZEMLJE, 405
  10. 
Oprema za instrumentalno letenje: 
ALADINOVE ELEKTRONSKE LAMPE, 409
  11. 
Stari, dobri radio-kompas:
 MUZIKA ZA AM LUTALICE, 423
  12. 
VHF lepeza od 360 žica: 
SAVRŠENI STVOR POZNAT KAO VOR, 437
  13. 
Kako se postaje IFR pilot: STAIRWAYS TO HEAVEN, 447
  14. 
Avion u holdingu: ČEKAONICA ZA STRPLJIVE, 479
  15. 
Instrumentalni prilazi: POSLEDNJIH 20 KM, 487
  16. 
Džepsenov pilotski priručnik: 
CEO SVET U TORBI, 515
  Epilog: POLETANJE, 525


  O autoru

  Poput mnogih, i Zoran Modli je rođen u Zemunu, doduše još sredinom prošlog veka, ali je za sada i živ i zdrav. Nije odmah postao pilot. Najpre je kao odlikaš završio osnovnu školu, a onda alarmantno srozao uspeh u Prvoj zemunskoj gimnaziji, tu odmah, preko puta osnovne. Od mature se oporavio u redakciji „Politike ekspres”, a sa dvadesetak godina proslavio na radiju kao revolucionarno otkriće Studija B, disk-džokej legendarne zemunske diskoteke „Sinagoga”, a još više kao putujući di-džej.  Studio B je posle pet godina napustio iz više razloga, a najviše zbog letenja. Od tada je jednom nogom u mnogim radijima, a drugom i obema rukama u avijaciji, i kao pilot i kao spisatelj. Pošto je bliska rodbina, a naročito najbliža – majka – očekivala da završi kakav-takav fakultet, uradio je pola posla, pa završio Višu vazduhoplovnu pilotsku školu u Beogradu.

  Kao instruktor letenja, najpre na sportskim aerodromima, a zatim u Pilotskoj akademiji JAT u Vršcu, školovao je na desetine naših i stranih pilota. Mnogi od njih odavno su kapetani najpre JAT-a, a zatim i Er Srbije, ali i drugih kompanija širom sveta. Dvadeset godina je leteo u JAT-u, a najviše vremena proveo na nikad neprežaljenom boingu 727, nad kojim lamentira kad god mu se za to pruži prilika. Od ranih devedesetih godina prošlog veka pa sve do prvog poglavlja ove knjige leteo je i kao kapetan na biznis-džetovima kompanije Prince Aviation. Za njim su bezbrojni sati sjajnih iskustava. Poslednje je bilo loše, ali korisno za ovu knjigu.  Vlasnik je dragocene flote sastavljene od jedne sjajne supruge, dvoje isto takve dece, tri i po decenije pilotskog staža, četvoro maštovitih unuka, pet dobrih prijatelja i šest knjiga. Slučajno, baš ova je šesta. U stvarnosti živi u Beogradu, a u mislima u svim onim gradovima na čije aerodrome je sletao.


  Video prilog: 05.01.2019. GOVORNICA: Zoran Modli
  REČ IZDAVAČA

  Zašto smo odlučili da posle rasprodatih 2000 primeraka ove knjige, uđemo u posao ponovnog izdavanje Pilotske knjge Zorana Modlija?

  Na prvom mestu verujemo da je ova knjiga vanvremenska; da ne zastareva kao tema i da je nepročitljiva - da ne možete da je jednom pročitate i odložite da skuplja prašinu.

  Možda biste mogli da pomislite da je ovo naslovna stranica nekakve dečije slikovnice. Svaka čast dizajneru korica Josipu Modliju, na hrabrosti! Ovo je više nego ozbilljan udžbenik. Ono što je autoru pošlo za rukom je da suvoparno učenje činjenica pretvori u zanimljivu avanturu, prateći dešavanja iz poglavlje u poglavlje kao u romanima sa neizvesnim zapletima. (Skuvajte dovoljno kafe pre nego što krenete sa čitanjem/učenjem).

  Možda vam nikada ne bi palo na pamet da knjigu poklonite iskusnom pilotu. Cenimo da bi mnogi od njih barem iz radoznalosti voleli da zavire u doživljaje svog kolege; da se podsete gradiva; da se zapitaju da li bi oni sami mogli da napišu možda još bolju knjigu o letenju ili barem autobiografiju.

  Sigruno vam nikada ne bi palo na pamet da Pilotsku knjigu poklonite ženi pilota, majci pilota, sestri ili komšinici pilota. Grešite. Detalji i pikanterije iz pilotske struke doprinele bi da te supruge, majke, tašte i komšinice ne budu samo zaljubljene u zanosnu uniformu njihovih dragih heroja iz vazduha. One će ih više ceniti i poštovati zbog svega što su u ovoj knjizi otkrile a "nisu smele da ih pitaju".

  Inženjerski precizno izražavanje začinjeno diskretnim humorom, koji nikada ne prelazi u sarkazam prema bližnjima ali vrlo često ima notu ispovesti, daje knjizi harizmu zbog koje ćete se vraćati na njene stranice.

  Ovaj vodič i zbog svog sadržaja a i forme, slobodno može da stane rame uz rame sa našom najpopularnijom edicijom „Za neupućene". Tome su doprinele kako ljupke ilustracije koje krase početak svakog poglavlja, tako i ozbiljni tehnički crteži koji pomažu da se razume ova složena i važna materija od koje zavise ljudski životi.

  Pilotsku knjigu toplo preporučujemo maturantima gimnazija i srednjih škola (a zašto ne i maturantkinjama?) - onima koji su na životnoj prekretnici i muku muče da izaberu adekvatnu struku. Ostaje nam da žalimo što i ostale struke nisu imale svog predstavnika - autora, koji bi našao vremena, snage i znanja da prenese deo svog profesionalnog života na papir i ostavi mladim pokolenjima pomoćnika u izboru svoje buduće profesije. Onima koji već vide sebe u neodoljivoj pilotskoj uniformi, ovaj udžbenik će pomoći da shvate da im ni nebo nije granica.

  Najteži zadatak urednice prikaza knjige bio je izdvojiti par stranica iz nekoliko poglavlja da bi čitaoci imali što verniju sliku o knjizi i uverili se da se ovde ne radi o preterivanju samo da bi se došlo do zarade. Uz blagoslov autora, delovi priloženih poglavlja čine oko 10% knjige.

  Stavite u korpu!


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja
  Izdavač: Mikro knjiga
  Strana: 528 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 16,5 x 23,5 cm
  Godina izdanja: 2019
  ISBN: 978-86-7555-431-8
  Naručite
  Cena: 2.300 RSD
  Vaša cena: 1.840 RSD
  Cena za inostranstvo:
  18,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Korišćeni primerci
  1.150,00 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kako rezervisati?

  Kupite u kompletu::
   

  +

   
  Redovna cena: 3.700,00 RSD
  Cena kompleta: 2590 RSD
  Pad računara: kad avionski sistemi otkažu, Tom Dieusaert 1.400,00 RSD
  Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja, Zoran Modli 2.300,00 RSD

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Pad računara: kad avionski sistemi otkažu
  1120 din.

  Digitalna fotografija: Najbolje iz edicije
  1840 din.

  Sve što je potrebno znati o putovanju avionom: osvrti i odgovori na neke mitove i zablude
  1650 din.

  Geometrija za neupućene
  1600 din.

  Magična šahovska čitanka
  2180 din.

  Dizajn i dizajneri XX/XXI veka. - set
  3300 din.

  Principi lepog veb dizajna, prevod četvrtog izdanja
  2613 din.

  Primenjena kriptografija, prevod drugog izdanja
  2480 din.

  Python za Excel: savremeno okruženje za automatizaciju i analizu podataka
  2000 din.

  Microsoft Office Excel 2019: korak po korak
  1530 din.

  Excel 2019: Analiza podataka i modelovanje poslovnih procesa, prevod šestog izdanja
  2640 din.

  Galeb Džonatan Livingston
  550 din.

  Um caruje: Naučite programiranje
  2160 din.

  Održavanje i popravka automobila za neupućene, prevod drugog izdanja
  1840 din.

  Obogatite se radeći samo 4 sata nedeljno: Izbegnite radno vreme od 9 - 5 i pridružite se Klubu novih bogataša
  1320 din.

  Nesreće koje su promenile avio-industriju
  1650 din.

  Arapski, zašto da ne? Knjiga+CD
  900 din.

  Ljudske performanse i ograničenja u vazduhoplovstvu
  1650 din.

  Montesori od početka - dete kod kuće, od rođenja do treće godine
  800 din.

  JavaScript elokventno
  2160 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024