МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeПсалтир

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Псалтир
  Страна: 208
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Правило светих отаца

  Богом пpeдaнo свима који желе пeвaти Псалтир, монасима који живе и ћутању и свима православним хришћанима који се Бога боје.

  Богоносни и преподобни и преблажени оци наши, светила целом свету, земаљски анђели и небески људи, који су у почетку прихватили предање од Светог Духа да живе у самоћи и од Њега просвећени благодаћу Божијом, уселише Христа у своје прекрасне душе, ради љиховог чистог живота, и победише ђавола, иако су многи од љега кушањем узнемиравани, али су му одолели, па сада сијају светлије од злата и бељи су од снега, и златним нематеријалним крилима мислено уперени узлетеше на небо, као орлови који лете у небеским висинама, оставили су нам правило љиховог певаља преданог им од Бога, и умилне молитве којима су умилостивили Бога. Они су их певали часовима и између часова, саставили изабране псалме и тропаре са молитвама, и назвали их Часослов, други су певали само Псалтир, други подвижници после сваке катизме ставили Трисвето са поклонима и покајним тропарима и са молитвама певаху Псалтир.


  ПРЕДГОВОР

  Псалтир је јединствена књига своје врсте, и то не само међу библијским књигама него и у свој религиозној књижевности света. То је молитвеник своје врсте, поезија своје врсте, музичка ритмика своје врсте, општење с Богом своје врсте. Но главно је општење с Богом скроз и скроз, с Богом личним и свемоћним, који све види, све чује, и у свему дејствује, опредељујући судбе људи и народа далековидним плановима, који се сви сустижу и завршују у Христу.

  Свети Оци источне и западне цркве, веома су ценили Псалтир, и заповедили да се исти чита и јавно и приватно. Овако пише св. Василије Велики:

  "Псалмu су тишина душе, дароватељи мира, успокојитељи смутних и бурних помисли; они умекшавају раздражење душе и умеравају неуздржљивост... Из Псалама познајеш величину храбрости, строгост правде, красоту целомудрености, савршенство разумности, узор покајања и сваког добра које год помислиш".

  Дејство Псалтира је сасвим непосредно. Нема човека, који читајући Псалме не осети да се то говори баш о њему лично, решавају загонетке његовог живота, објављују његове тајне и страховања, трзаји, мучења и надања. Нити има друге књиге у свету, која је својом искреношћу и отвореношћу већи утук сваком лицемерству и фарисејству.

  Још од апостолских дана Псалтир је ушао у употребу као богослужбена књига. Без њега се не свршава ни једно богослужење у православној цркви. У манастирима се Псалтир прочитава цео у току сваке седмице. Изузетно по Карејском Типику св. Саве у његовој Испосници, Псалтир се прочитава целином сваки Божји дан, ево већ 700 година. Тако је заповедио свети отац Сава да се чини за спасење народа, и тако се држи. Све до у другу половину 19. века учила су деца у посетним школама руским и српским читање Псалтира и Часослова. И било је мање зла у свету.

  Као што је познато, Први превод Псалтира на црквео-словенски језик извршила су света браћа Кирил и Методије, не са јеврејског, него са Септуагинте, што је и боље. Српски превод Ђуре Даничића, мада сјајан по богатству и облицима језика, учињен је са европских превода, те има грешака, које би у неком другом издању требало исправити. Но наш циљ засад није био да исправљамо стари, нити чинимо нови превод, но да уједначимо нумерисање Псалама са словенским текстом, и да српски Псалтир поделимо на катизме ради користи новоначалних по манастирима као и богомољног народа, да би с разумеваљем могли пратити читање црквеног Псалтира. Уз то смо још хтели да, по први пут до сада, штампамо српски Псалтир у једном укусном и достојном издању, како то и приличи овој светој књизи.

  Сви трудбеници око "СВЕЧАНИКА" сматраће себе довољно награђеним, ако овај Псалтир први пут у оваквом облику и руху - донесе српским читаоцима ону духовну светлост, моралну јачину и небесну утеху, коју ово богонадахнуто дело од памтивека доноси народима по васцелом свету.
  Њујорк 1955 г.
  Епископ Николај


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Псалтир
  Издавач: Linc
  Страна: 208 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 12x17 cm
  Година издања: 2002
  ИСБН:
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Православна вера: основни приручник о Православној цркви, књига 4: О духовности
  490 din.

  Православна вера: основни приручник о Православној цркви, књига 1: О учењу
  490 din.

  Православна вера: основни приручник о Православној цркви, књига 3: О Библији и историји цркве
  490 din.

  Тропари и кондаци за све дане у години
  630 din.

  Поседованије Псалтира: Молитве по Катизмама
  300 din.

  Монах Старац Гаврило - Пророк последњих времена
  0 din.

  Одговарање на литургијама: Антифони и тропари
  650 din.

  Одговарање на Божанственој Литургији, за служење на српском и црквенословенском језику
  350 din.

  Књига постања, 15.5x23
  880 din.

  Свети Никодим Агиорит: Невидљива борба
  580 din.

  Часослов на српском језику
  1600 din.

  Велики посни кувар
  1330 din.

  Православни молитвеник са одговарањем на литургијама
  500 din.

  Псалтир на црквенословенском језику, савремени србски изговор
  530 din.

  Божанствена литургија Св. Јована Златоуста
  870 din.

  Дневник апокалипсе
  850 din.

  Knjiga proroka Enoha, prevod izvornog izdanja iz 1883.
  1000 din.

  Има ли наде и за мене: Постати и остати хришћанин у 21. веку: греси, генетика и спасење
  900 din.

  Одговарања на литургији
  520 din.

  Акатисти Пресветој Богородици
  1490 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024