МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeПсалтир

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Псалтир
  Страна: 208
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Правило светих отаца

  Богом пpeдaнo свима који желе пeвaти Псалтир, монасима који живе и ћутању и свима православним хришћанима који се Бога боје.

  Богоносни и преподобни и преблажени оци наши, светила целом свету, земаљски анђели и небески људи, који су у почетку прихватили предање од Светог Духа да живе у самоћи и од Њега просвећени благодаћу Божијом, уселише Христа у своје прекрасне душе, ради љиховог чистог живота, и победише ђавола, иако су многи од љега кушањем узнемиравани, али су му одолели, па сада сијају светлије од злата и бељи су од снега, и златним нематеријалним крилима мислено уперени узлетеше на небо, као орлови који лете у небеским висинама, оставили су нам правило љиховог певаља преданог им од Бога, и умилне молитве којима су умилостивили Бога. Они су их певали часовима и између часова, саставили изабране псалме и тропаре са молитвама, и назвали их Часослов, други су певали само Псалтир, други подвижници после сваке катизме ставили Трисвето са поклонима и покајним тропарима и са молитвама певаху Псалтир.


  ПРЕДГОВОР

  Псалтир је јединствена књига своје врсте, и то не само међу библијским књигама него и у свој религиозној књижевности света. То је молитвеник своје врсте, поезија своје врсте, музичка ритмика своје врсте, општење с Богом своје врсте. Но главно је општење с Богом скроз и скроз, с Богом личним и свемоћним, који све види, све чује, и у свему дејствује, опредељујући судбе људи и народа далековидним плановима, који се сви сустижу и завршују у Христу.

  Свети Оци источне и западне цркве, веома су ценили Псалтир, и заповедили да се исти чита и јавно и приватно. Овако пише св. Василије Велики:

  "Псалмu су тишина душе, дароватељи мира, успокојитељи смутних и бурних помисли; они умекшавају раздражење душе и умеравају неуздржљивост... Из Псалама познајеш величину храбрости, строгост правде, красоту целомудрености, савршенство разумности, узор покајања и сваког добра које год помислиш".

  Дејство Псалтира је сасвим непосредно. Нема човека, који читајући Псалме не осети да се то говори баш о њему лично, решавају загонетке његовог живота, објављују његове тајне и страховања, трзаји, мучења и надања. Нити има друге књиге у свету, која је својом искреношћу и отвореношћу већи утук сваком лицемерству и фарисејству.

  Још од апостолских дана Псалтир је ушао у употребу као богослужбена књига. Без њега се не свршава ни једно богослужење у православној цркви. У манастирима се Псалтир прочитава цео у току сваке седмице. Изузетно по Карејском Типику св. Саве у његовој Испосници, Псалтир се прочитава целином сваки Божји дан, ево већ 700 година. Тако је заповедио свети отац Сава да се чини за спасење народа, и тако се држи. Све до у другу половину 19. века учила су деца у посетним школама руским и српским читање Псалтира и Часослова. И било је мање зла у свету.

  Као што је познато, Први превод Псалтира на црквео-словенски језик извршила су света браћа Кирил и Методије, не са јеврејског, него са Септуагинте, што је и боље. Српски превод Ђуре Даничића, мада сјајан по богатству и облицима језика, учињен је са европских превода, те има грешака, које би у неком другом издању требало исправити. Но наш циљ засад није био да исправљамо стари, нити чинимо нови превод, но да уједначимо нумерисање Псалама са словенским текстом, и да српски Псалтир поделимо на катизме ради користи новоначалних по манастирима као и богомољног народа, да би с разумеваљем могли пратити читање црквеног Псалтира. Уз то смо још хтели да, по први пут до сада, штампамо српски Псалтир у једном укусном и достојном издању, како то и приличи овој светој књизи.

  Сви трудбеници око "СВЕЧАНИКА" сматраће себе довољно награђеним, ако овај Псалтир први пут у оваквом облику и руху - донесе српским читаоцима ону духовну светлост, моралну јачину и небесну утеху, коју ово богонадахнуто дело од памтивека доноси народима по васцелом свету.
  Њујорк 1955 г.
  Епископ Николај


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Псалтир
  Издавач: Linc
  Страна: 208 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 12x17 cm
  Година издања: 2002
  ИСБН:
  Naručite
  Cena: 630 RSD
  Cena za inostranstvo:
  6,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Православна вера: основни приручник о Православној цркви, књига 4: О духовности
  490 din.

  Православна вера: основни приручник о Православној цркви, књига 3: О Библији и историји цркве
  490 din.

  Православна вера: основни приручник о Православној цркви, књига 1: О учењу
  490 din.

  Тропари и кондаци за све дане у години
  630 din.

  Монах Старац Гаврило - Пророк последњих времена
  0 din.

  Поседованије Псалтира: Молитве по Катизмама
  300 din.

  Одговарање на литургијама: Антифони и тропари
  490 din.

  Одговарање на Божанственој Литургији, за служење на српском и црквенословенском језику
  350 din.

  Књига постања, 15.5x23
  880 din.

  Sveti Sava u ruskom carskom letopisu
  4400 din.

  Псалтир на црквенословенском језику, савремени србски изговор
  530 din.

  Велики посни кувар
  1330 din.

  Православни молитвеник са одговарањем на литургијама
  500 din.

  Православни молитвослов: За сваки дан и за сваку потребу
  2000 din.

  Божанствена литургија Св. Јована Златоуста
  870 din.

  Свети Никодим Агиорит: Невидљива борба
  580 din.

  Часослов на српском језику
  1600 din.

  Дневник апокалипсе
  660 din.

  Одговарања на литургији
  520 din.

  Породични молитвеник
  680 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2022