МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Псалтир
  Страна: 208 ► Остали детаљи
  Област: ПравослављеПсалтир
  A A A
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Правило светих отаца

  Богом пpeдaнo свима који желе пeвaти Псалтир, монасима који живе и ћутању и свима православним хришћанима који се Бога боје.

  Богоносни и преподобни и преблажени оци наши, светила целом свету, земаљски анђели и небески људи, који су у почетку прихватили предање од Светог Духа да живе у самоћи и од Њега просвећени благодаћу Божијом, уселише Христа у своје прекрасне душе, ради љиховог чистог живота, и победише ђавола, иако су многи од љега кушањем узнемиравани, али су му одолели, па сада сијају светлије од злата и бељи су од снега, и златним нематеријалним крилима мислено уперени узлетеше на небо, као орлови који лете у небеским висинама, оставили су нам правило љиховог певаља преданог им од Бога, и умилне молитве којима су умилостивили Бога. Они су их певали часовима и између часова, саставили изабране псалме и тропаре са молитвама, и назвали их Часослов, други су певали само Псалтир, други подвижници после сваке катизме ставили Трисвето са поклонима и покајним тропарима и са молитвама певаху Псалтир.


  ПРЕДГОВОР

  Псалтир је јединствена књига своје врсте, и то не само међу библијским књигама него и у свој религиозној књижевности света. То је молитвеник своје врсте, поезија своје врсте, музичка ритмика своје врсте, општење с Богом своје врсте. Но главно је општење с Богом скроз и скроз, с Богом личним и свемоћним, који све види, све чује, и у свему дејствује, опредељујући судбе људи и народа далековидним плановима, који се сви сустижу и завршују у Христу.

  Свети Оци источне и западне цркве, веома су ценили Псалтир, и заповедили да се исти чита и јавно и приватно. Овако пише св. Василије Велики:

  "Псалмu су тишина душе, дароватељи мира, успокојитељи смутних и бурних помисли; они умекшавају раздражење душе и умеравају неуздржљивост... Из Псалама познајеш величину храбрости, строгост правде, красоту целомудрености, савршенство разумности, узор покајања и сваког добра које год помислиш".

  Дејство Псалтира је сасвим непосредно. Нема човека, који читајући Псалме не осети да се то говори баш о њему лично, решавају загонетке његовог живота, објављују његове тајне и страховања, трзаји, мучења и надања. Нити има друге књиге у свету, која је својом искреношћу и отвореношћу већи утук сваком лицемерству и фарисејству.

  Још од апостолских дана Псалтир је ушао у употребу као богослужбена књига. Без њега се не свршава ни једно богослужење у православној цркви. У манастирима се Псалтир прочитава цео у току сваке седмице. Изузетно по Карејском Типику св. Саве у његовој Испосници, Псалтир се прочитава целином сваки Божји дан, ево већ 700 година. Тако је заповедио свети отац Сава да се чини за спасење народа, и тако се држи. Све до у другу половину 19. века учила су деца у посетним школама руским и српским читање Псалтира и Часослова. И било је мање зла у свету.

  Као што је познато, Први превод Псалтира на црквео-словенски језик извршила су света браћа Кирил и Методије, не са јеврејског, него са Септуагинте, што је и боље. Српски превод Ђуре Даничића, мада сјајан по богатству и облицима језика, учињен је са европских превода, те има грешака, које би у неком другом издању требало исправити. Но наш циљ засад није био да исправљамо стари, нити чинимо нови превод, но да уједначимо нумерисање Псалама са словенским текстом, и да српски Псалтир поделимо на катизме ради користи новоначалних по манастирима као и богомољног народа, да би с разумеваљем могли пратити читање црквеног Псалтира. Уз то смо још хтели да, по први пут до сада, штампамо српски Псалтир у једном укусном и достојном издању, како то и приличи овој светој књизи.

  Сви трудбеници око "СВЕЧАНИКА" сматраће себе довољно награђеним, ако овај Псалтир први пут у оваквом облику и руху - донесе српским читаоцима ону духовну светлост, моралну јачину и небесну утеху, коју ово богонадахнуто дело од памтивека доноси народима по васцелом свету.
  Њујорк 1955 г.
  Епископ Николај


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Псалтир
  Издавач: Линц
  Страна: 208 (cb)
  Повез: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 12x17 cm
  Година издања: 2002
  ИСБН:
  Naručite
  Cena:
  500,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  5,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Tropari i kondaci za sve dane u godini
  550 din.

  Monah Starac Gavrilo - Prorok poslednjih vremena
  550 din.

  Odgovaranje na liturgijama: Antifoni i tropari
  490 din.

  Posedovanije Psaltira: Molitve po Katizmama
  280 din.

  Knjiga postanja, 15.5x23
  700 din.

  Odgovaranje na Božanstvenoj Liturgiji, na srpskom i crkvenoslovenskom jeziku
  350 din.

  Božanstvena liturgija
  600 din.

  Knjiga proroka Enoha, prevod izvornog izdanja iz 1883.
  1000 din.

  Gora Preobraženja, roman o Svetom Savi
  890 din.

  Ima li nade i za mene: Postati i ostati hrišćanin u 21. veku: Gresi, genetika i spasenje
  690 din.

  Pravoslavni molitvoslov: Za svaki dan i za svaku potrebu
  1950 din.

  Pravoslavni molitvenik sa odgovaranjem na liturgijama
  500 din.

  Časoslov na srpskom jeziku
  990 din.

  Sveti Sava u ruskom carskom letopisu
  4400 din.

  Odgovaranjа na liturgiji
  450 din.

  Akatisti Presvetoj Bogorodici
  1100 din.

  Psaltir na crkvenoslovenskom jeziku, savremeni srbski izgovor
  500 din.

  Dnevnik apokalipse
  590 din.

  Porodični molitvenik
  680 din.

  Gospode, očisti grehe moje: Praktični priručnik za pokajanje i ispovest: 2. dopunjeno izdanje
  990 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga