МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeСв Владика Николај

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Молитве на језеру
  Аутор: Свети Николај Жички
  Страна: 174
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  ПРЕДГОВОР

  Обзидана народним телом, столећима је наша народна душа муцала и мучила се тражећијезик којим би одзборила своје болове, своје туге, своје чежње и своје молитве. И нашла је језик, нашла у Владици Николају. Кроз њега наша муцава душа променила се у ридање, како не виде наше око, у речите молитве какве не чу наше ухо. Он је богопослани огњенијезик, који стоји над нашом душом и она се пламена и страсно исповеда "Тросунчаном Владици светова". Он је стил, блаroдатно - раскошни стил наше душе. Он говори; никада у нас није тако говорио човек. Он се моли; никада се у нас није тако речито молио човек. Он има дар речи, јер има дар свеосећања, дар жалостивости, дар свељубави, дар молитве. До њега, ми смо били очајни: утрнула је христочежњивост наше душе, сасу шила се и замрла. Од њега - ми смо устреперили радошћу: христочежњивост наше душе оживела је у њему, васкрсла и подмладила се. Пламена христочежњивост Расткова уселила се у њега и разбуктала у огроман пожар: и он гори у том пожару, гори на жртву всесоженија за всЪхЬ к чфя. Зато је он постао наш оптимизам, наш оптимизам у мрачне дане наше очај не садашњице. Ми присуствујемо великом и ретком чуду, дивном и светом знаку времена: први пут се блажена Вечност Свете Тројиuе укотвила у Растку, и од христочежњивог Растка створила христоносног Саву; други пут се та иста Вечност укотвила у Владици Николају, и од христочежњивог Николаја на наше очи ствара христоносиог Николаја.

  Они љубимци Вечности знају тајну наше православне душе, знају како се од бунтовне и христоборске словенске душе може израдити душа христолика. Од Светога Саве тја до данашњега Дана наше Православље није имало речитијег и моћнијег исповедника од Владике Николаја. На њему ће се с молитвеним дивљењем задржавати и оптимизирати наши потомци као ми на Св. Сави. Потомци наши ће се дивити, и жалити што не виде што ми очима својим видимо, и не чују што ми ушима чујемо. За њих, као и за многе од нас, он ће бити: огњиште на ком се прозебли скепсом и маловерјем краве и загревају.

  Читам и пречитавам Молитве најезеру но сва сладосна драж њихова испливава у душу моју, када их молитвено читам и пречитавам. Он, чудотворац молитвених ритмова, има власт над душом мојом, говорим себи: ја сам закључан у чула, ја чулима мислим, но кад његова чудотворна молитва проструји кроз душу моју окајану, намах се чула, ти шрафови душе, одшрафљују, и душа моја, рањена птица моја, окриљена излеће и понире у слатке дубине Вечности. А раслабљено срце моје говори ми: он пробија чауру времена и простора, која обмотава и гуши душу твоју, и изгони лептира душе твоје у плава пространства безграничне Вечности. У истини, он је канал којим Вечност излази у душу моју и којим душа моја улази у Вечност. Он појачава осећање моје личне бесмртности до личне вечности, и ја се осећам странцем у свету, а домаћин у Вечности.

  Он молитвом мисли, молитвом философира. Осећа се да кроз њега говоре светлосне душе великих подвижника православних, нарочито чаробна душа Св. Симеона Новог Богослова. Он молитвом осећа Бога, молитвом осећа и сву твар. Он је у молитвеном одношају према свему. Томе води Православље, и само Православље. Душа се сва сабира у молитву, и кроз бескрајно компликовано чудо, звано свет, иде вођена молитвом, јер је молитва једини окати путовођ ума, и срца и воље.

  Он говори о Христу зато што живи Њиме. Он проширује своју тајанствену личност до богочовечанских размера: преживљава лично опитно боговаплоћење и рођење Христа у души својој. То подсећа на благодатно-опитну Христологију Макарија Светог и Великог. Смисао човека је: родити Христа у себи, постати Бог, јер је зато Бог постао храна људима.

  Када, молитвом разнежену, душу своју окрене према твари: он узаври жалошћу и разрида се ридањем потресним. Јер је болесна, рањава и тужна сва твар. Заиста, у његовим сузама "ври жалост свих створеља". Заиста, у његовом плачу, плачу све људске очи и сва људска срца. Он болује боловима све 'Твари; и тугу је тугом свих твари. Гле, Бог нам је послао Јова који страда страдањима свега човечанства и све твари. И још: он је наш Исаија који видовито и надахнуто осмишљава страдаље уопште, и оправдава богочовечанско страдаље.

  Свет је овај болесник, кога је разболео грех, јер је грех - болест, и презираље грешника презирање и болесних. Молитвом ходи око тешког болника наш лекар, молитвом ходи и молитвом лечи и исцељује. Не презири грешнике, но моли се за њих. Жали и сажаљевај сваку твар, но не осуђуј. Прошири молитвом душу своју, и удуби, и заплакаћеш над тајном света горко и тешко. Омолитви срце твоје, и душу и ум, и они ће постати непресушна врела суза са всухш и всч. Преосвећени молитвеник је омолитвио сву душу своју, и дух и ум: и грехе свих грешника осећа као своје, и болове свих твари преживљава као своје, и каје се за све грехе као за своје, плаче и уздише.

  Молитва проширива границе човека до Свечовека; чини човека осетљивим за све болове и грехе; чини човека способним да плаче оком свих уплаканих и тугу је тугом свих тужних. Кроз дивне молитве нашег псалмопевца струји душа Свечовека. Границе времена и простора ишчезавају; молитве одишу васељенском душом: говори не роб времена и простора, не човек, већ Свечовек.

  Христочежњивом душом његовом ми смо заљубљени у Христа, и док се робови времена и простора кољу о трошна богатства земље, наш неустрашиви борац за Вечност стоји на мртвој стражи наше душе, клечи, метанише, јеца и моли се за всйхш и всч.

  Господе човекољубиви, омолитви ме молитвеношћу Просвећеног оца Николаја.

  Отац Јуcтин (Поповuћ), 1922.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Молитве на језеру
  Издавач: Linc
  Страна: 174 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 12x17,5 cm
  Година издања: 2000
  ИСБН:
  Naručite
  Cena: 450 RSD
  Cena za inostranstvo:
  5,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Поуке Светог Арсенија Боке, књига 2.
  400 din.

  Касијана
  500 din.

  Мисионарска писма 1 и 2
  1400 din.

  Православни подсетник лета Господњег 2015.: Са правилом поста и поуком за сваки дан
  0 din.

  Православна песмарица 1: Псалми, песме Богу и Богородици, молитвене и поучне песме
  490 din.

  Библија - Свето писмо Старог и Новог завета, 17 x 25
  2300 din.

  Свети Јован Златоусти: О васпитању деце
  350 din.

  Омилије: Тумачење јеванђеља
  1000 din.

  Молитве на језеру
  850 din.

  Divan
  500 din.

  Изабрана дела Светог Николаја жичког - комплет I: Комплет од 6 књига
  1500 din.

  Дечији молитвеник
  450 din.

  Misionarska pisma
  740 din.

  Ohridski prolog (komplet) 1 - 2
  4000 din.

  Охридски пролог
  2500 din.

  Николај Љесков: Три приче
  700 din.

  Мисионарска писма 1
  450 din.

  Мисионарска писма 2
  450 din.

  Kroz tamnički prozor: Poruke srbskom narodu iz logora Dahau
  600 din.

  Старац Јефрем Филотејски и Аризонски: Мој старац, Јосиф Исихаста
  1490 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024