MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.

    Prikaži 4 puta
    veću sliku


    Pčele i medicina
    Dodaj u podsetnik - Wish List
    PREDGOVOR PRVOM IZDANJU

    U ovoj knjizi koju je ponudio čitaocima N. P. Jojriš je osvetlio mnoga pitanja povezana sa pčelarstvom, životom pčela, primenom njihovih izuzetnih proizvoda koje čovek koristi u ishrani i lečenju od vremena drevnog Egipta do našeg doba.

    Značajna je činjenica što je još aprila 1919. godine V. I. Lenjin podvukao ogromni značaj pčelarstva. On je potpisao specijalnu odluku vlade „O zaštiti pčelarstva”.

    Autor je stručno i na visokom naučnom nivou izložio pitanja o važnosti meda, pčelinjeg otrova, voska, propolisa, polenovog praha i matičnog mleča za čovekovo zdravlje.

    N. P. Jojriš nije početnik u oblasti popularisanja zanimljive teme „Pčele i medidna”. Više puta je objavljivao knjige koje su štampane u velikim tiražima i rasprodate u veoma kratkom roku. Ova knjiga se javlja kao plod zreloga rada i prepuna je stečenog iskustva. Ona obiluje novim činjenicama koje do sada nisu nigde objavljene.

    Zanimljiv je medidnski aspekt oddjka o lekovitim svojstvima meda i pčdinjeg otrova. Pažnji autora ne promiče nijedan detalj, on potpuno vlada temom, vešto izgrađuje tkivo knjige. N. P. Jojriš očarava čitaoca neočekivanim asodjadjama — pčele, pčdarstvo, dugovečnost. U vidu eksperimenta, možda ostvarljivog u budućnosti, on mašta o MAKROBIOTOPIJI I PČELOGRADU!

    Čitalac u knjizi može nad podatke kako pčele, na primer, neiscrpnom energijom sakupljaju od jutra do večeri dragoceni cvetni nektar. Da bi dobile 100 grama meda, one moraju da posete najmanje milion cvetova. A da bi sakupile kilogram meda, pčde prdetaju razda-ljinu od pola miliona kilometara.

    Med je za čoveka koristan zbog prisustva znamog broja lekovitih sastojaka. U njemu se nalaze fermenti, mineralne soli, mikroelementi,

    Predgovor prvom jugoslovenskom izdanju, 7
    Prtdgovor prvom izdanju, 9
    Predgovor drugom izdanju, 12
    Od autora, 17

    Uvod, 23
    Šume, pčele i čovek, 26

    Sadržaj

    I GLAVA - PČELINJA PORODICA, 31
    Iz istorije pčelarstva, 31
    O biologiji pčela, 36
    "Dresiranje" pčela, 42
    Košnica kao stan pčela, 44
    Hlbridizadja biljaka, 46

    II GLAVA - MED I ZDRAVLJE, 49
    Kako pčele spravljaju med, 52
    Izvanredna svojsrva meda, 53
    Med kao tredsrvo protivu stvaranja plesni, za konzervisanje i dezinfekaju
    Različite vrste meda, 60
    - Bagremov med
    - Žutikin med
    - Med od boražine
    - Vreskov med
    - Heljdin med
    - Međuničin med
    - Kravajčev med
    - Kupinov med
    - Matičnjakov med
    - Vrbov med
    - MIloduhov med
    - Kestenov med
    - Suezkov med
    - Vrbičin med
    - Med od deteline
    - Kienov med
    - Smredeljov med
    - Lavandin med
    - Svileničin med
    - Lipov med
    - Livadsk (mešovit) med
    - Lucerkin med
    - Malinov med
    - Med od metvice
    - Maslačkov med
    - Suncokretov med
    - Pomorandžin med
    - Med od uljane repice
    - Rezedin med
    - Oskorušin med
    - Med od lisičine
    - Med od dička
    - Duvanski med
    - Med od bundeva
    - Med od tulipana
    - Med od facelije
    - Med od pamuka
    - Med ođ borovnice
    - Med od pepeljuge
    - Med od žalfije
    - Totrljanov (mrtve koprive) med
    - Med od esparzete
    - Med od jabuka
    - Kameni med
    - Medljikavi med
    - Otrovani ili "pijani" med
    Pčele spravljaju med po meri čoveka
    Ekspresni metod za dobijanje meda
    Nove vrste meda proizvedene eksprenim metodama
    - Mlečni med
    - Panakaov med, 76
    - Šargarepin med, 77
    - Med od cvckle-šipka, 78
    - Med sa medicinskim bojama, 78
    Dobijanje meda preko zime, 79
    Perspcktivnost ekspresnog dobijanja meda, 80
    Viševitaminizirani med, 84
    Med kao lekovito sredstvo u narodnoj medicini, 85
    - Lečenje rana, 85
    - Lečenje želudačno-crevnih oboljenja, 86
    - Lečenje bolesti jetre, 88
    - Srce i med, 89
    - Lečenje plućnih oboljenja, 89
    - Lečenje nekih oboljenja nervnog sistcma, 90
    - Lečenje nekih psihičkih oboljenja, 91
    - Lečenje nekih kožnih bolesti, 92
    - Sećerna bolest i viševitaminizirani med
    - Med kod oboljenja bubrega
    - Značaj meda za decu
    - Med ili šećer, 98
    - Zubi i med
    - Primena meda u zdravstvenoj kozmetici
    Med u kombinaciji sa drugim proizvodima, 106
    - Pasta od meda i kvasca
    - Proizvod potreban svima
    - Prvi prolećni plod
    - Izvrstan napitak
    - Napitak opevan od Homera
    - Viševitaminizirano medno vino
    - Jela, kolači i napici sa medom
    - Medenjaci
    - Moskovski medenjaci
    - Medovik, 118
    - Medcni kolač, 118
    - Medcna torta, 118
    - Halva sa medom, 119
    - Čak-Čak, 119
    - Orasnice, 119
    - Jelo od borovnice sa medom, 119
    - Medno jelo sa mahovnicom (jarebikon), jabukama i orasima, 120
    - Medno jelo - žele sa jabukama, 120
    itd...


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Pčele i medicina
    Izdavač: Bard Fin - Romanov knjiga
    Strana: 224 (cb)
    Povez: meki
    Pismo: latinica
    Format: 20 cm
    Godina izdanja: 2014
    ISBN: 978-99976-617-4-6
    Naručite
    Cena:
    860,00 DIN
    Cena za inostranstvo:
    9,00 EUR
    Kom.:

    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Kupljeno uz ovu knjigu

    Pčelarstvo za neupućene
    1620 din.

    Algoritmi i strukture podataka
    1090 din.

    Python bez oklevanja
    2050 din.

    Elektronika za neupućene
    1260 din.

    Elektronski projekti za neupućene
    1260 din.

    Lekovito bilje i narodni čajevi
    750 din.

    Python kuvar, prevod 3. izdanja
    1980 din.

    Internet stvari: Upoznavanje sa PIC mikrokontrolerima
    1400 din.

    Python 3: programiranje i GUI
    1600 din.

    Uvod u Python, automatizovanje dosadnih poslova
    2200 din.

    R analiza podataka, drugo izdanje
    2420 din.

    Darknet – U digitalnom podzemlju
    1000 din.

    R za statističku obradu podataka
    2520 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    IDI NA VRH STRANE
    Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga