MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹Računari i InternetLinux / Unix

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Naučite Linux Shell skriptovanje
  Autor: Ganesh Naik
  Strana: 332
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Ova knjiga je namenjena čitaocima koji su vešti u radu na Linuxu i koji žele da nauče više o shell skriptovanju da bi poboljšali efikasnost i praktične veštine. Sledi nekoliko primera u kojima možete da primenite veštine koje se uče u ovoj knjizi:

  - shell skriptovanje za automatizaciju zadataka, kao što je periodično kreiranje rezervne kopije

  - administracija sistema

  - održavanje baze podataka i kreiranje rezervne kopije

  - obrada testa i generisanje izveštaja

  - prilagođavanje pokretanja sistema

  - razvoj ugrađenih Linux proizvoda

  Iskoristite moćne shell skripove za rešavanje svakodnevnih problema.

  Linux je najmoćniji univerzalno usvojen operativni sistem. Shell je program koji korisniku omogućava direktnu interakciju sa operativnim sistemom. Skriptovi su kolekcije komandi koje su sačuvane u fajlu. Shell čita ovaj fajl i izvršava komande kao da su unete pomoću tastature.

  Knjiga "Naučite Linux Shell skriptovanje" obuhvata Bash, GNU Bourne Again Shell i pripremu za rad u uzbudljivom svetu Linux shell skriptovanja. CentOS je popularna i sigurna Linux distribucija zasnovana na rpmu. Zato smo upotrebili distribuciju CentOS, umesto distribucije Ubuntu. Linux Shell skriptovanje nije zavisno od Linux distribucije, ali smo mi opisali oba tipa distribucija. Započeli smo knjigu uvodom u Shell okruženje i osnovne komande koje su upotrebljene. Zatim smo istražili upravljanje procesima u Linux OS-u (što je veoma važno u stvarnom svetu), kao što su nesmetano ispravljanje grešaka i izvršavanje Shell aritmetičkih operacija. Naučićete više o novim i naprednim temama Shell skriptovanja, kao što su donošenje odluka, pokretanje sistema i podešavanje Linux okruženja, o grepu, stream editoru i AWK-u, koji su veoma moćni filteri i editori za tekst. Na kraju ćete naučiti kako da kreirate rezervne kopije, koristeći skriptove drugih jezika u Shell skriptovima, i da automatizujete zadatke administracije baze podataka za MySQL i Oracle.

  Do kraja ove knjige moći ćete samouvereno da koristite sopstvene shell skriptove u stvarnom svetu.

  Zahvaljujući ovoj knjizi:

  - Upoznaćete različite alatke za filtriranje teksta, koje su dostupne u Linuxu

  - Razumećete izraze i promenljive i način na koji možete praktično da ih upotrebite

  - Naučićete kako da automatizujete donošenje odluka i uštedite mnogo vremena i truda za ponovno pregledanje koda

  - Upoznaćete napredne funkcionalnosti, kao što su programske klopke, i okvire za dijalog za razvijanje administracije za ekrane i bazu podataka, kao što su MySQL ili Oracle

  - Saznaćete kako se pokreće i podešava Linux system

  - Naučićete da kreirate rezervne kopije lokalnih ili udaljenih podataka ili važnih fajlova

  - Naučićete da upotrebljavate postojeće skriptove drugih jezika, kao što su Python, Perl i Ruby, u Shell skriptovima  Autor

  Ganesh Naik

  Ganesh Naik je autor, konsultant i korporativni trener za razvoj proizvoda koji se odnose na ugrađeni Android, ugrađeni Linux, IoT i mašinsko učenje. On ima više od 20 godina profesionalnog iskustva i mnoštvo završenih projekata u informacionim tehnologijama. Radio je kao korporativni trener za kompanije "Indian Space Research Organization", "Intel", GE, "Samsung", "Motorola", "Penang Skills Development Center" i različite kompanije u Singapuru i Indiji. Pokrenuo je osnivanje kompanije "Levana Technologies", koja sarađuje sa organizacijama za konsultacije i treninge.

  Sadržaj

  1: Početak rada – Shell skriptovanje
  2: Detaljnije o upravljanju procesima, kontroli posla i automatizaciji
  3: Upotreba obrade teksta i filtriranja u skriptovima
  4: Upotreba komandi
  5: Istraživanje izraza i promenljivih
  6: Trikovi u Shell skriptovanju
  7: Izvršavanje aritmetičkih operacija u Shell skriptovanju
  8: Automatizacija donošenja odluka u skriptovima
  9: Automatizacija ponavljajućih zadataka
  10: Upotreba funkcija
  11: Upotreba naprednih funkcionalnosti u skriptovima
  12: Pokretanje i prilagođavanje Linux sistema
  13: Podudaranje uzoraka i regularnih izraza pomoću SED-a i AWK-a
  14: Kreiranje rezervne kopije i ugrađivanje drugih jezika u Shell skriptove
  15: Administracija baze podataka pomoću Shell skriptova

  U Poglavlju 1, “Početak rada i shell skriptovanje”, predstavljeni su različiti načini za pisanje i pokretanje shell skriptova. Takođe ćemo vam predstaviti načine za obradu fajlova i direktorijuma i upotrebu dozvola.

  U Poglavlju 2, “Detaljnije o upravljanju procesima, kontroli posla i automatizaciji”, biće reči o osnovnom upravljanju procesima. Naučićete više o komandi ps i o upravljanju poslovima pomoću komandi kao što su jobs, fg, bg, kill i pkill. Kasnije ćete učiti o alatkama za kontrolu procesa top, iostat, vmstat i sar.

  U Poglavlju 3, “Upotreba obrade teksta i filtera u skriptovima”, upoznaćete upotrebu komandi more, less, head i tail. Takođe ćete učiti o alatkama za obradu teksta, kao što su cut, paste,comm i uniq. Saznaćete šta su standardni ulaz, izlaz i standardna greška. Kasnije ćete učiti o meta karakterima i poklapanju obrazaca pomoću alatki VI i grep.

  U Poglavlju 4, “Upotreba komandi”, saznaćete kako shell interpretira bilo koju komandu koja je uneta u komandnu liniju. Takođe ćete detaljnije učiti o zameni komande, separatorima i usmeravanjima.

  U Poglavlju 5, “Istraživanje izraza i promenljivih”, biće reči o promenljivim uopšteno, a konkretno o promenljivim okruženja, što uključuje i način eksportovanja promenljivih okruženja, podešavanje, menjanje, promenljive read-only, argumente komandne linije i kreiranje i obradu nizova.

  Poglavlje 6, “Dobri trikovi u shell skriptovanju”, posvećeno je ispravljanju grešaka, operatoru here i interaktivnim shell skriptovima za upotrebu unosa sa tastature i obradi fajla.

  U Poglavlju 7, “Izvršavanje aritmetičkih operacija u shell skriptovima”, opisano je izvršavanje aritmetičkih operacija na različite načine, kao što je upotreba komandi declare, let, expr i aritmetičkih izraza. Takođe ćete učiti o predstavljanju brojeva u različitim bazama, kao što su hex, octal i binary. Osim toga, u ovom poglavlju je opisana upotreba pomoćnog programa bc za izvršavanje aritmetičkih operacija sa decimalnim brojevima ili razlomcima.

  Poglavlje 8, “Automatizacija donošenja odluka u skriptovima”, posvećeno je donošenju odluka u skriptovima upotrebom Testa i iskaza if-else i prebacivanjem slučaja. Takođe ćete naučiti kako da upotrebite selekciju pomoću petlje for, zajedno sa menijem.

  U Poglavlju 9, “Automatizacija ponavljajućih zadataka”, govorimo o ponavljajućim zadacima, kao što je rutinska administracija pomoću petlje for, petlje while i petlje do while. Takođe ćete naučiti kako da kontrolišete petlje pomoću iskaza break i iskaza continue.

  Poglavlje 10, “Upotreba funkcija”, posvećeno je funkcijama u shell skriptovima. Saznaćete kako da definišete i prikažete funkcije i kako se uklanja funkcija iz shella. Takođe ćete učiti o prosleđivanju argumenata u funkcije, deljenju podataka između funkcija, deklarisanju lokalnih promenljivih u funkciji, vraćanju rezultata iz funkcije i pokretanju funkcija u pozadini. Na kraju ćemo predstaviti upotrebu komandi source i .(dot). Koristićemo ove komande za upotrebu biblioteke funkcija.

  U Poglavlju 11, “Upotreba naprednih funkcionalnosti u skriptovima”, tema je upotreba programskih klopki i signala. Takođe ćete učiti o kreiranju menija upotrebom pomoćnog programa dialog.

  U Poglavlju 12, “Pokretanje sistema i prilagođavanje Linux sistema”, predstavićemo pokretanje Linux sistema, od uključivanja, do prijave korisnika. Osim toga, naučićete kako da prilagodite okruženje Linux sistema.

  Poglavlje 13, “Podudaranje obrazaca i regularnih izraza pomoću editora sed i awk”, posvećeno je regularnim izrazima i upotrebi editora sed (stream editor) i awk za obradu teksta. Naučićete kako da upotrebite različite komande i opcije, zajedno sa primerima za upotrebu editora sed i awk.

  U Poglavlju 14, “Kreiranje rezervne kopije i ugrađivanje drugih jezika u shell skriptove”, govorimo o kreiranju rezervne kopije lokalno i preko mreže. Takođe ćete učiti o automatizaciji kreiranja rezervne kopije korišćenjem pomoćnog programa crontab. Ovladaćete ugrađivanjem drugih jezika u bash skriptove, kao što su Python, Ruby i Pearl.

  U Poglavlju 15, “Administracija baze podataka pomoću shell skriptova”, saznaćete kako se pišu i izvršavaju MySQL komande u shell skriptu i kako se pišu i izvršavaju Oracle komande u shell skriptu. Zahvaljujući znanju stečenom u ovoj knjizi, moći ćemo da automatizujete često upotrebljavane zadatke administracije baze podataka.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Naučite Linux Shell skriptovanje
  Izdavač: Kompjuter biblioteka
  Strana: 332 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 16 x 23.5 cm
  Godina izdanja: 2018
  ISBN: 978-86-7310-528-4
  Naručite
  Cena: 2.000 RSD
  Vaša cena: 1.881 RSD
  Cena za inostranstvo:
  19,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Um caruje: Projektni obrasci
  2240 din.

  Kombinatorika i grafovi, Pregled i prilozi
  450 din.

  Refaktorisanje – poboljšanje dizajna postojećeg koda (II izdanje)
  1430 din.

  PHP 8 objekti,obrasci i praksa objektno orijentisan pristup
  3135 din.

  Refaktorisanje po meri: preuzmite kontrolu nad svojim kodom
  1840 din.

  Algoritmi i strukture podataka
  1290 din.

  Napadi na mrežne protokole: Hakerski vodič za hvatanje mrežnog saobraćaja, analizu i iskorišćavanje ranjivosti mreže
  1840 din.

  JavaScript sveobuhvatan vodič, prevod 7. izdanja
  2560 din.

  Kali Linux: Testiranje neprobojnosti veba, treće izdanje
  2090 din.

  Administriranje Linux sistema - kuvar
  3135 din.

  Čista arhitektura: stručni vodič za strukturu i dizajn softvera
  2660 din.

  Algoritmi i strukture podataka
  2500 din.

  Kako radi Linux: Šta bi svaki superkorisnik trebalo da zna
  1760 din.

  Python: razvoj mikroservisa
  1881 din.

  Linux s komandne linije
  1760 din.

  JavaScript funkcionalno programiranje, drugo izdanje
  2404 din.

  Python: uvod u programiranje, Prevod 3. izdanja
  1600 din.

  Jasan kod: Priručnik za pisanje jasnih programa
  0 din.

  Laravel: Radni okvir za izradu modernih PHP aplikacija
  2613 din.

  Darknet – U digitalnom podzemlju
  980 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024