MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹PsihologijaSocijalna psihologija

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  Изабрана дела Николе Рота, том 4: Психологија група
  Аутор: Никола Рот
  Страна: 485
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Уз Изабрана дела Николе Рота

  Кад некоме уз име и презиме није потребно додати ни титулу, ни звање, ни професију, а широка јавност, не само стручна, зна о коме је реч, то значи да је он досегао и својеврсном харизматичношћу надвисио све професионалне максимуме, уврстивши се тако у ред истинских великана. Никола Рот. Довољно. Ипак, за бивше студенте, колете, сараднике, пријатеље, за све који су га познавали и поштовали (а њега познавати истовремено је значило и поштовати га), био је и остао Професор Рот. У његовом случају реч професор надилази уобичајено значење. Професор Рот „у преводу" значи: сјајан учитељ педагог, темељан научник, плодан писац и, надасве, вансеријска личност, велики човек изузетног менталног и моралног склопа.

  Током протекле четири деценије, рачунајући и чувени уџбеник за гимназију, књиге професора Рота (њих пет, поред поменуте) у Заводу су доживеле 78 издања! Или, око пола милиона примерака његових књига нашло је пут до купаца. А колики је тек број читалаца?! Завод је, дакле, био његов „изабрани издавач", а он један од најбољих и најплоднијих аутора Завода. Та изузетна дела, антологијске вредности, која припадају класици наше психологије, објављивана су као посебна, универзитетска издања, и у оквиру библиотека „Сазнања" и „Психолошке паралеле". Разлози да их за ново изданье уреднички припремим „сабрано" и тиме и формално истакнем њихов значај, садржани су у претходним подацима. А непосредан повод да се то уради баш сада је стогодишњица његовог рођења (1910 2010).

  Временско ограничење за реализацију овог издавачког подухвата преиначило је првобитну идеју о издавању Сабраних дела у реалнију издавање Изабраних дела, чиме су обухваћене следеће књиге:

  Психолошја личности (1. том),
  Општа психолошја (2. том),
  Основи социјалне психологије (3. том),
  Психолошја група (4. том) и
  Знакови и значења (5. том).

  Да читаоци не би остали сасвим ускраћени за вредна дела професора Рота која нису могла бити обухваћена овако конципираним избором, у једном од два уводна текста који се налазе у првом тому ПсихолоГија личности, дат је и детаљнији приказ његових изузетно значајних истраживачких радова. Први том (поред поменутих уводних текстова у којима су приказани дело и личност професора Рота), као и сви остали томови, садржи и одговарајући поговор, а у петој књизи Знакови и значења, читаоци могу да нађу исцрпан списак радова професора Рота, као и CD на којем је ТВ интервју Жарка Требјешанина са професором.

  Професор Рот нас је напустио пре две године. Али за собом је оставио заиста неизбрисив траг који чине, пре свега, његова дела. У основи овог издавачког подухвата управо је жеља да он кроз та дела настави да траје због свих који су га познавали, а још више због оних који ће остати ускраћени да од њега уче „уживо", непосредно.

  Рад на Изабраним делима Николе Рота представљао је част и задовољство. На том послу, свако на свој начин, велики допринос дали су: чланови Редакционог одбора, његове дивне ћерке које су, уз сагласност за штампање, пружиле и свесрдну сарадњу, сви они који су подржали овај издавачки подухват и, наравно, сви они који су, у различитим фазама рада, непосредно учествовали у његовој реализации. Свима велико хвала!

  Јула, 2009.

  Мирјана Исић


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Изабрана дела Николе Рота, том 4: Психологија група
  Издавач: Завод за уџбенике
  Страна: 485 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 23 cm
  Година издања: 2015
  ИСБН: 978-86-17-19167-0
  Naručite
  Cena: 1.480 RSD
  Cena za inostranstvo:
  15,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Sigmund Frojd: Uvod u psihoanalizu: neuroze
  700 din.

  Izabrana dela Nikole Rota, tom 3: Osnovi socijalne psihologije
  1620 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024