MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹MatematikaAlgebra

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Линеарна алгебра и геометрија
  Аутор: Гојко В. Калајџић
  Страна: 250
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Овај уџбеник обухвата постојећи садржај предмета Линеарна алгебра и аналитичка геометрија за трећи разред Математпчке гимназнје у Београду, као и истоимени садржај на првим годинама многих наших факултета.

  При његовом писању истицани су повезаност и преплитање, али и наглашаване границе између следеће три специфичне компоненте представљеног садржаја:
  • класични појмови и пратеће технике линеарне алгебре — линеарне једначине, матрице, детерминанте;
  • узајамни односи линеарних и квадратних алгебарских једначина, с једне, и разних геометријских појмова и објеката — праве, равни, конике, квадрике — с друге стране;
  • општа и апстрактна форма основних појмова савремене линеарне алгебре — линеарни или векторски, еуклидски линеарни и еуклидски афини простори.

  То омогућује да се цео садржај прати и у нешто елементарнијој форми, тако што се, рецимо, изостави истицање посебних детаља са апстрактним појмовима линеарног простора и скаларног производа. То је и разлог што су неки појмови, као, на иример, квадрике у равни, обрађиване и на два различита начина.

  Прецизније, могуће је ограничити се само на линеарне просторе геометријских вектора — формиране помоћу већ стечене представе о основним геометријским појмовима — и одговарајуће коордннатне просторе М2 или М3, који су посебан предмет изучавања и целокупне математике.
  С друге стране, мада нам овде није циљ и обрнути процес, то јест заснивање саме еуклидске геометрије на појму линеарног простора, ипак је, на одговарајућим местима, указивано и на такве могућности.

  Цео садржај подељен је на шест нумерисаних поглавља — које прати колекција задатака за лакше и бол>е усвајање одговарајућих појмова и њихових својстава. Свако поглавл»е је даље подељено на два нли више нумерисаних праграфа. а они — на поједине тачке или секције.

  Сваки од тих параграфа прати и посебна нумерација теорема, а сваку од његових секција — посебна нумерација појединих формула. Нови појмови и формулације одговарајућих теорема назначени су и зеленом бојом. Исто важи и за називе секција — који ближе одређују и њихов садржај. док су «важније» формуле по правилу издвојене и назначене плавом бојом.

  У завршној верзији рукописа моји студенти и млађи сарадници: Ана Ђурђевац. Милица Мисојчић, Милица Анђелић, Маша Вуковић, Милош Ђорић, Игор Уљаревић, Соња Телебаковић, Вуксан Мијовић читали су његова поједина поглавља, а Мирјана Ђорић и Владимир Јраговић — рукопис у целини. Њихова запажања и разне сугестије свакако су допринели да могућих пропуста буде знатно мање, на чему им најлепше захваљујем.

  Април. 2011.
  Г. Калајџић


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Линеарна алгебра и геометрија
  Издавач: Завод за уџбенике
  Страна: 250 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 25 cm
  Година издања: 2011
  ИСБН: 978-86-17-17654-7
  Naručite
  Cena: 1.000 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Linearna algebra
  1150 din.

  Linearna algebra : primeri i zadaci
  2200 din.

  Matematička analiza 1 - Matematički fakultet
  1710 din.

  Topologija
  1250 din.

  Математичка логика: елементи теорије скупова
  1000 din.

  Matematička analiza
  2340 din.

  Zbirka rešenih zadataka iz matematičke analize
  2340 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023