MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹MatematikaAlgebra

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  Linearna algebra
  Autor: Gojko V. Kalajdžić
  Strana: 315
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Ova knjiga je pisana prema važećem programu kursa Lineama algebra na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Po svojoj nameni, ona predstavlja udžbenik za studente prve godine pomenutog fakulteta, čime je uslovljen i sam načnin izlaganja predstavljenog sadržaja.

  Ceo sadržaj je podeljen na sedam poglavlja, sa pratečom kolekcijom izabranih zadataka za samostalni rad. Uz to se nastojalo da, u granicama mogućeg, uzajamna zavisnost tih poglavlja ili njihovih pojedinih delova bude što manja.

  Ovo poslednje je i jedan od razloga što se neki pojmovi i tvrđenja, u eventualno nešto modifikovanim oblicima, pojavljuju i dva ili više puta. To omogućuje da se, podesnim izborom pojedinih poglavlja ili njihovih delova, određen sadržaj izloži, kako na više različitih načina, tako i u obliku više raličitih zaokruženih celina.

  Prvo poglavlje je posvećeno vektorskim ili linearnim prostorima, kao osnovnim objektima linearne algebre uopšte. Sa izuzetkom nekih primera i pojma modula, preostali sadržaj se odnosi samo na vektorske prostore konačnih dimenzija.

  U okviru drugog poglavlja su dati neki osnovni pojmovi i svojstva vezana za matriee nad bilo kojim poljem K ili odgovarajućim prstenom polinoma K[X], na kojima se zasnivaju i izvesne važne tehnike i algoritmi linearne algebre.

  Sa neznatnim modifikacijama, matrice se takođe mogu tretirati i kao sastavni deo problematike u vezi sa lineamim preslikavanjima, izdvojenih u zasebno — treće poglavlje. Pojam determinante je uveden u četvrtom poglavlju, a pomoću njega i neke važne invarijante, kako matrica, tako i linearnih operatora.

  U petom poglavlju se razmatraju razne redukovane forme i izvesna razlaganja iinearnih operatora i kvadratnih matrica nad bilo kojim poljem skalara, a u šestom, bilinearne i kvadratne forrne.

  Najzad, u poslednjem — sedmom poglavlju uvode se i neki metrički pojmovi u realnim ili kompleksnim vektorskim prostorima. Ono se može izlagati i nezavisno od prethodna dva, i zajedno sa prva četiri čini jednu standardnu i kompaktnu celinu.

  U fazi pripreme za štampu, moje kolege Zoran Petrović, Vladimir Dragović i Mirjana Đorić su pročitali rukopis u celini, a Milena Radnović i Rade Todorović, njegove pojedine delove. Njihove sugestije su svakako doprinele poboljšanju konačne verzije predstavljenog teksta, na čemu im se najlepše zahvaljujem.

  G. Kalajdžić


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Linearna algebra
  Izdavač: Завод за уџбенике
  Strana: 315 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 25 cm
  Godina izdanja: 2011
  ISBN: 978-86-17-17653-0
  Naručite
  Cena: 1.150 RSD
  Cena za inostranstvo:
  12,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Linearna algebra : primeri i zadaci
  2200 din.

  Linearna algebra i geometrija
  1000 din.

  Математичка логика: елементи теорије скупова
  1000 din.

  Matematička analiza 1 - Matematički fakultet
  1710 din.

  Topologija
  1250 din.

  Matematička analiza
  2340 din.

  Zbirka rešenih zadataka iz matematičke analize
  2340 din.

  Engleska gramatika za neupućene
  1600 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023