MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹PravoslavljeДуховна борбаPravoslavljeПодвижништво

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  Исак Сирин: Подвиг (аскеза) у нашем животу
  Аутор: Свети Исак Сирин
  Страна: 100
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  РАТ ЂАВОЛА

  Кад непријатељ душе наше, ђаво, не може да постигне свој циљ на други начин, он прибегава следећем: дражи у човеку природни нагон. Примера ради, често се помрачује ум подвижника гледајући пријатна лица. И ђаво тада чини све да би изазвао рђаве и нечисте помисли. Тако он сатанским лукавством, не напада хришћанина непосредно (отворено) зато што би и реакција била одговарајућа, него посредно. И пошто победи човека на почетку и овај се сагласи са грехом, касније га наводи на рђава и нечиста дела.

  Потребно је много пажње, јер може тако да падне и неко ко је доспео високо у врлини. Женска лепота, одећа, накит и уопште непажљиво и безобразно понашање њихово, јесу поводи да падне подвижник. Потребно је дакле, много обазривости. Телесне пожуде и телесна искушења су ватра са којом се не треба играти, јер ћe сигурно изгорети. Оно што je потребно у случају ове борбе, јесте необраћање пажње. Јер, што више значаја дајемо искушењима, толико нас Сатана више искушава.

  Без сваке сумње, они који храбро подносе искушења су "богољубци". Злопате се, исцрпљују се често од жестине телесних искушења, али не одступају због љубави Божије и спасења својих душа. Не наседају ласкањима и лажима ђаволским. Знају добро да су све ово мамци које сатанском уметношћу ставља на своју удицу "лукави" да улови душу и да је одведе у пропасти очајање.

  Они, дакле, који се искушавају а не одступају, нису познати само Богу него и ђаволу који има велику жељу да искушава Божије људе, као праведног Јова. Бог никада не оставља подвижника, али се за тренутак уклања, тако да се испита вера његова. И не оставља никада ђавола да га напада више него што може да поднесе. Не колико хоће ђаво, него колико хоће Бог. То је мера искушења. Зато што Бог хоће да се искушавају истинити и непоколебиви борци. Ко се бори непоколебиво против искушења, не мари низашта, одбацује све и једино што га интересује јесте да буде угодан Богу. Добар борац све радости и славу светску сматра за ђубре у сравњењу са љубављу Божијом. И колико подвижник напредује у врлини, толико се смирава и сву славу одаје Богу који му помаже и јесте узрок његове победе.

  У часу када нас заокупе искушења, помолимо се Богу говорећи: "Само си Ти Господе, силан, и наша борба је прво Твоја борба. У Твоје руке се предајемо. Ратуј, и побеђуј са нама". Тако се испробавају добри борци као што се проба злато у огњу, чистећи се од непотребних састојака и излази прочишћено. Без огња не можеш да га препознаш, зато што је измешано са другим некорисним материјама. Без искушења хришћанин се не може очистити од прљавштине душе која му не дозвољава да се приближи Богу. Лажни хришћани се колебају лако када се нађу у огњеној пећи искушења, и тако се удаљују од Бога. А колебају се зато јер су отворили врата душе ђаволу немаром и гордошћу. Тако их Божија благодат напушта, а Сатана се радује због своје победе. Ови хладни хришћани су лажни и губе духовне снаге чак дотле да се осећају празни. Падају, јер сматрају пад слатким и не чине никакав покушај да истрпе тешкоће борбе.

  Они који су душевно лењиви, не боје се само великих искушења. Они дрхте и узнемиравају се и од буке коју ствара шуштање лишћа. Постају малодушии за ситнице и не могу да издрже мало глади или неку лаку болест. Велики подвижници побеђују прохтеве тела и гладујући, вежбају себе у уздржању и подвигу. Они налазе смисла да укроћују своју природу, јер знају да се тело противи духу. Труде се да задобију врлину и храбро издрже искушења, јер знају да од њих бивају савршени, због чега се и Бог радује.

  Са благодарношћу подносе труд, болове и жртву за љубав Божију. Искушења и ђаволска лукавства подносе јуначки и са великом мудрошћу. Тако побеђују Сатану и напредују у врлини, због чега се радује небески Отац, који he им дати у дан Суда венац победе.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Исак Сирин: Подвиг (аскеза) у нашем животу
  Издавач: Романов
  Страна: 100 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 21 cm
  Година издања: 2014
  ИСБН: 978-99955-96-03-3
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Срце ми чисто саздај Боже: приручник за самосагледавање
  600 din.

  Мокрањац: Духовна музика, том 5, Опште и пригодно појање (8а); Празнично појање (8б) - ноте / General and special Chants - ноте
  3300 din.

  Поседованије Псалтира: Молитве по Катизмама
  300 din.

  Човек и животиње: Хришћански поглед
  780 din.

  Посмртна Предсказања преподобног Нила Атонског
  580 din.

  Земља близу неба: Православна Грузија: 15 векова с Христом
  1590 din.

  Пазите на време: Поуке отаца и виђење будућих времена, 3. измењено и допуњено издање
  1490 din.

  Свети Никодим Агиорит: Невидљива борба
  580 din.

  Свети Исак Сиријски: Подвижничка слова, 2. допуњено издање
  1550 din.

  Казивања једног боготражитеља
  580 din.

  Житије преподобне Параскеве
  302 din.

  Mokranjac: Duhovna muzika 1, Liturgija - note
  1200 din.

  Волим да бојим Јеванђељске приче
  650 din.

  Свети Јован Кронштатски: Господе, име ти је љубав
  1490 din.

  Блажени Августин
  830 din.

  Одговарање на литургијама: Антифони и тропари
  650 din.

  Одговарање на Светој Литургији
  770 din.

  Господ је увек с тобом: Изабране поуке Светог Димитрија Ростовског
  580 din.

  Свети Никодим Агиорит: Невидљива борба
  690 din.

  Lečenje duhovnih bolesti: uvod u asketsku tradiciju Pravoslavne crkve
  2475 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024