MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹PravoslavljeПравославна породицаPravoslavljeСвета тајна брака
  Да двоје једно буду: Православни брак и породица у савременом свету
  Читалац ће у овој књизи наћи одговоре на питања:

  Шта је заљубљеност, а шта љубав?
  Како изабрати брачног друга?
  Да ли је могуће избећи замке породичних свађа?
  Како се понашати у доба брачних криза?
  Шта значи мир у срцу и колико је неопходан за мир у дому?
  Колико је битна породична молитва?
  Како се научити слушању  другог?
  Чиме испуњавати дан у дому?
  Како водити кућни буџет?
  Шта је брачно трпљење?
  Како избећи замке блуда и очувати целомудреност брачне постеље?
  Како супружници једно другом помажу у духовној изградњи?
  Шта каже православно богословље о половима и брачној заједници?

  Књига оријентисана на најшири круг читалаца, показује сву ширину православног предања о браку и породици.

  Од свега је, међутим, најважније то да је реч о низу практичних савета за свакодневну примену у хришћанском животу.

  Женик и невеста
  одломак из књиге

  Заљубљеност је када човек воли пре ради себе, због нечег. На пример, због памети, лепоте, племенитости, али је то спољашње осећање, јер је њима очаран, то је умишљено стање. Да бисмо научили да волимо ни за шта, треба да, како се каже у Посланици, поједемо с човеком пуно соли. Чак и када заљубљени одузима себи живот због љубави, он хоће да покаже свима: Гледајте како сам несрећан, хоће да изазове сажаљење околине. Заљубљеност је дивно доба, човек лети као на крилима, стално мисли о вољеном, хоће стално да буде поред њега. Све што смо рекли не одриче чињеницу да женик и невеста могу да воле једно друго. Без узајамне наклоности, без симпатије и узајамног привлачења не може се ступити у брак. Наравно, животни сапутник [брачни друг, супружник] се не може бирати као нека ствар на пијаци: плусеви, минуси, цена, квалитет. Срце такође треба да учествује у избору, али и глава се не сме губити. Навешћу једну кратку причу о младићу који је веома рационално и прагматично пришао избору невесте и о томе шта је из тога испало.

  Овај пример као да илуструје пословицу: "Човек снује, Бог одлучује". "Један младић, назовимо га Пеђом, од ране младости је испољавао разборитост која није била својствена његовим годинама. Нагледавши се примера својих пријатеља који су се малтене из школске клупе женили, затим су се исто тако брзо разводили, он је почео скептично да се односи према речима 'брак из љубави'. И одлучио је да ако ичега, а оно љубавне страсти неће бити. И заиста, све је у Пеђином животу било мирно и одмерено. Захваљујући памети, снази воље и чврстом познавању онога што хоће од живота, Пеђи је успело да добије добар посао у фирми у успону. Успешно започевши каријеру, помислио је да му је ето и време да се ожени - хтео је угодност домаћег о живота, а и уопште без жене се осећао некако непотпуним. Бирао је дуго.

  Прва кандидаткиња за улогу невесте била је Вера. Вера је била другарица његове сестре и изгледа да није била равнодушна према Пеђи. Пеђа је бележио плусеве: весела, никада не гњави, паметна, добро се понаша у друштву, с таквом га није стид да се покаже пред светом. Почео је опрезно да се удвара Вери, али је ту открио и минусе. Вера је сувише страствена, сувише склона заносима, с Пеђом иде руку под руку, а сама хвата погледе пролазника мушкараца. Пеђа је мало ближе осмотрио потенцијалну невесту и ускоро је Вера била одбачена.

  Следећа Пеђина пријатељица постала је Жана, колегиница с посла. Она је, за s разлику од Вере била озбиљна и темељна. Али с њом је Пеђи ускоро постало "s досадно. Ипак нешто мало романтике жени није на одмет. Тако је отишла и | ова службена романса.
  И на крају се Пеђа упознао са Љубом.Испоставило се да Љуба одговара свим његовим захтевима - паметна али не и мудријашица, начитана, лепа, женствена, сталоженог и пријатног карактера. А када је Пеђа дошао код ње у о госте и најео се колача које је испекла Љуба, избор у корист нове пријатељице био је коначан.
  Ствар се ближила свадби. Али време припреме за свадбу код Пеђе се подударило са врло тешким периодом на послу. Пеђа је до краја био исцрпљен и готово да је добио нервни слом. И тада је одлучио да промени атмосферу, да се одмори од свега и од свих, али не поред мора, нити поред реке - кренуо је у викендицу, и то не у Подмосковску, већ далеко, у некој забити. Управо се тамо све и догодило. Пролазећи колима поред железничке станице угледао је како са перона силази девојка - мршава, крхка, и, јадница, носи огромну торбу и велики кофер, Иако је себе сматрао човеком који је у највећој мери прорачунатим, Пеђа је ипак осетио да он још има и срце. Зауставио се поред девојке и понудио се да је поведе. - А ја вас се сећам - изненада рече она. - Ваша викендица је готово поред куће моје баке. Идемо у истом правцу.

  Сада се и он ње сетио - када је последњи пут долазио вамо код старице сусетке је у гостима била неспретна, стидљива шипарица смеђе косе. Како се звала, наравно, није га интересовало. А шипарица се звала Наташа, а сада је то била симпатична и витка девојка, још увек помало стидљива.

  Док су се возили Наташа је причала да се бака разболела, али да категорички одбија да оде у град на лечење.

  Наташа је сматрала да је бака у праву: не може се човек одвајати од свог тла, од родног краја, а тим пре да одлази из родног села где је проживела цео живот у велики и за њу непријатни град.

  - Како то? - узвратио је Пеђа - А како ће она тамо сама? То није разумно! Треба да је наговорите.
  - Ја сам и сада дошла код баке да она не би била сама, мало ћу живети код ње колико треба и надам се да ће јој се здравље побољшати. А ради властите удобности наговарати човека да ради нешто што он неће, то нећу чинити.

  Пеђа је довезао Наташу до куће, помогао јој је да унесе торбу и кофер и Наташа му је чврсто и срдачно стисла руку.

  - Хвала! Не могу да замислим како бих ишла са овим по сунцу. Сутрадан је Пеђа схвативши да сусеткама може затребати помоћ у домаћинству, у којем нема мушке руке, навратио у госте. Али, заправо, како је сам затим причао, просто је хтео поново да се мало дружи с Наташом. Пеђа нипошто није себи хтео да призна да је девојка оставила на њега јак утисак. Она се уопште није уклапала у његове стандарде: још увек је јако млада, никакве темељности, никаквог домаћинског смисла, само романтика у очима. Али те очи су биле тако ведре и добре да је Пеђа почињао одједном да говори комплименте осећајући да они не потичу из ума већ из срца. Њему се догодило нешто чудно, чему се Пеђа и сам, затим када се сећао тога, чудио - он је потпуно заборавио да има невесту. Љубоморно је пратио није ли се Наташа зближила с неким од првих момака у селу, али она се ни са ким није дружила и ако је са свима била љубазна. 'Вероватно има неког у Москви' - мучио се Пеђа. Једном није издржао и отворено је питао Наташу има ли вереника.

  - Ма не - безбрижно је одмахнула руком она. - Ко ће мене овакву да узме!

  И ту Пеђа изненада извали: - А шта ако те ја узмем? - и малтене је пао са сто лице, чудећи се самом себи шта је рекао. Наташа је била врло природна, она још није научила да скрива своја права осећања од људи и Пеђа је то схватио по њеном лицу да је девојка срећна.
  Мада му је она узвратила да се Пеђа, наравно, шали. - Не, не шалим се. Удај се за мене. И она је пристала.
  И управо тада се Пеђа сетио Љубе коју је оставио у Москви. Целе ноћи није заспао, најзад признавши себи да му се догодило нешто чему се он тако подсмевао и што је сматрао нижим од свог практичног ума. Заљубио се до ушију као усхићени дечак и не може да живи без Наташе. А Љуба? Она му се сада чинила тако туђом. Зар ће моћи да живи са женом која му није блиска? Али испало је тако да је понудио брак одједном двема женама. И сада је раскинути с једном од њих значило нанети јој велики бол, показати се као подлац. Он, наравно, никада не би увредио Наташу али и Љуба ништа није била крива. Ситуација је била безизлазна, а Пеђа је навикао да код њега безизлазних ситуација нема, он је све превладавао, увек је налазио решење, али сада се осећао потпуно беспомоћним. Признао је себи да се сувише дуго уздао само у себе, у своје расуђивање што, истина, и није било утемељено. Сада ће морати да тражи савет. И одједном се у њему појавила жеља да пође у Цркву која се налазила преко пута његове викендице.

  Пећа је стално пролазио поред Цркве, пар пута је свраћао унутра из радозналости на дватри мунута, а сад је одлучио да одстоји целу службу. Тако је и учинио. За време службе је осетио смирење и осећај да ће се све решити.

  Затим је пришао свештенику, и савладавајући осећање стида, испричао му свој случај.

  - У основи брака мора бити љубав - рекао је свештеник. - Ми се женимо и удајемо да бисмо заједно с вољеном особом ишли кроз живот, делили и радости и туге, спремни да преузмемо на себе невоље вољеног, а не ради престижа или удобности. Вама се чинило да поступате разумно, бирајући невесту као неку ствар која је потребна у домаћинству, а заправо поступили сте брзоплето и обманули сте човека. Шта би се десило ако бисте заволели другу као већ ожењен човек? Сада још увек није тако страшно. Али морате да почнете да се појачано молите и тражите од Бога помоћ. Ја ћу се такође молити за вас и за обе ове девојке.

  Пеђа је за цео живот запамтио речи свештеника и затим је говорио свим својим познаницима: Треба се женити само из љубави. А решило се све крајње и неочекивано за Пеђу. Вративши се у Москву, дуго је скупљао храброст да отворено поразговара са Љубом, али је она прва дошла код њега.

  - Знаш - рече она - јако ме је стид, али за ово време које сам провела без тебе о много тога сам схватила. Опрости ми, али мени се чини да те ја не волим толико да би постала твоја жена. Сасвим недавно и неочекивано, потпуно случајно сам срела свог старог пријатеља с факултета. Разумем, сада ми се чини да сам га увек волела, једноставно нисам до краја схватила своја осећања. Сада се поново срећемо...

  Треба ли да кажемо да је Пеђи пао камен са срца? Веровао је да се Љубин пријатељ није нимало случајно појавио, већ по његовој молитви. Тако је Пеђа постао верник.

  Ускоро се оженио Наташом. Не може се рећи да код њих све иде увек глатко, али они воле једно друго и то спасава њихов брак у свим животним незгодама. Они су срећни".

  А сада о рачуну. Је ли могућ брак из рачуна и може ли он бити срећан? Моје мишљење је да је женити се непромишљено, без укључивања мождане масе (то јест, без разумног сагледавања), исто тако несмотрено, као и ступити у брак без икаквих осећања према другоме.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Да двоје једно буду: Православни брак и породица у савременом свету
  Издавач: Образ светачки
  Страна: 653 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 21 cm
  Година издања: 2007
  ИСБН: 978-86-83815-99-9
  Naručite
  Cena: 1.490 RSD
  Cena za inostranstvo:
  15,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Он и она: У потрази за брачном хармонијом
  780 din.

  Отац Серафим Роуз: житије и дело, 1. део
  1400 din.

  Житије Светог Симеона Мироточивог - стрип: Први део Уздизање
  800 din.

  Православна педагогија
  990 din.

  Светлост са Запада: Живот и учење оца Серафима Роуза
  1590 din.

  Откривење Јованово, По предавањима архимандрита Методија Муждека и другим изворима
  450 din.

  Господ говори: тумачење Јеванђеља и Старог завета
  1490 din.

  Србски духовни луг - подвижници XX века: од светог Симеона Дајбабског до оца Лазара Острошког
  1490 din.

  Свети Макарије Велики: Духовне беседе
  1490 din.

  Свети Нектарије Егински: Не остављај нас, Оче благи
  990 din.

  Православна аскетика за младе
  600 din.

  Свети Нектарије Егински Земаљски анђео - небески човек
  1490 din.

  Од осмеха до премудрости: Антологија православног хумора
  990 din.

  Svetosavska čitanka
  750 din.

  Зашто нам је потребан духовник
  590 din.

  Библија је у праву: Историја и археологија потврђују, треће издање
  990 din.

  Он и она (тврди повез): у потрази за брачном хармонијом
  990 din.

  Православни буквар, икона и ћирилица
  490 din.

  Тајна исповести (тврди повез)
  650 din.

  Едиција Александар Торик: Флавијан, књига 1
  600 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024