Troškovi i investicije u proizvodnji stočne hrane
Monografija Troškovi i investicije u proizvodnji stočne hrane nastala je nakon što su autori objavili veći broj radova iz različitih oblasti vezanih za proizvodnju stočne hrane. Takođe, u monografiji su predstavljeni rezultati istraživanja autora na projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije broj 31011 pod nazivom: „Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“ i broj 31051 pod nazivom: „Unapređenje
biotehnoloških postupaka u funkciji racionalnog korišćenja energije, povećanja produktivnosti i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.“
Predmet istraživanja u ovoj monografiji su različiti ekonomski i tehnički aspekti proizvodnje stočne hrane. Pored toga, prati se i dosadašnji razvoj i trenutno stanje proizvodnje stočne hrane u Srbiji i njena povezanost sa brojem stoke i obimom stočarske proizvodnje. Značaj ovog istraživanja proizilazi iz važnosti stočarstva za ukupnu poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, kao i iz činjenice da stočna hrana (kukuruz u zrnu) predstavlja izuzetno značajan izvozni artikal. Cilj istraživanja je da
se sagledaju i međusobno povežu različiti kompleksni elementi proizvodnje stočne hrane, kao što su tehnička sredstva koja se u njoj koriste, osiguranje proizvodnje stočne hrane (tradicionalnim i savremenim pristupima), mogućnosti za evidentiranje obima proizvodnje i troškova u ovoj proizvodnji prvenstveno na porodičnim gazdinstvima, kao i uticaj troškova stočne hrane na ekonomsku efektivnost i finansijsku prihvatljivost investicija u stočarskoj proizvodnji.
Ovu monografiju mogu koristiti stručnjaci koji se bave projektovanjem stočarskih gazdinstava, osiguranjem u poljoprivredi, izradom biznis planova, finansiranjem stočarske proizvodnje i kreiranjem podsticajnih mera u stočarstvu. Monografija je namenjena i studentima osnovnih akademskih studija, master i doktorskih studija na Agroekonomskom odseku poljoprivrednih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu za pisanje seminarskih, diplomskih, master, naučnih i stručnih radova.
Za nastanak ove monografije neizmernu zahvalnost dugujemo recenzentima prof. dr Milenku Jovanoviću, prof. dr Petru Gogiću i prof. dr Zorici Vasiljević.
U Novom Sadu i Beogradu, novembar 2014. godine
Autori
Dr Todor Marković
Dr Sanjin Ivanović
Dr Dušan Radivojević
Detaljni podaci o knjiziNaslov: Troškovi i investicije u proizvodnji stočne hrane
Izdavač: Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Strana: 131 (cb)
Povez: meki
Pismo: latinica
Format: 24 cm
Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-7520-322-3