MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹PravoslavljeПравославни романи и приче

    Prikaži 4 puta
    veću sliku


    Светлост у тами векова
    Аутор: Милутин Дедић
    Страна: 114
    Остали детаљи

    Благословио: Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej
    Veličina slova: A A
    Садржај

    I ДУХОВНИ ХОРИЗОНТИ - ХОРИЗОНТИ СВЕТЛОСТИ, 17
    II ОТИСЦИ СВЕТЛОСТИ У КАМЕНУ И ДУШИ, 21
    III НЕПРОЛАЗНО У ПРОЛАЗНОМ, 31
    IV У ОКРИЉУ MAJKE СВИХ ЦРКАВА, 41
    Градња, 45
    Живот у камен уклесан, 53
    Тренутак приближења, 56
    Неми сведоци живота, 57
    Будни чувар снова, 58
    Ктитор и његов клесар, 59
    Испосница, 60
    V СВЕТЛОСТ ЈАЧА ОД МРАКА, 65
    VI ОДБЛЕСЦИ И ТРАЈАЊА, 73
    VII ПОЛИФОНА САГЛАСЈА ДУХОВНИХ ТОКОВА, 83
    Духовни токови, 85
    Дијалог, 87
    Пред кућом Воје Ђурића, 90
    VIII СРАСТАЊЕ, 93
    IX СЛАВА ТЕБЈЕ ГОСПОДИ, 99
    Избор литературе, 102
    О аутору, 103
    Рецензије, 105
    Имена у тексту, 110


    Протојереј др Александар Д. Средојевић
    СВЕТЛОШЋУ КА ИСТИНИ И ПРАВДИ

    Осврт на књигу Милутина Дедића Светлост у тами векова

    Слава Богу да се у право време појављује ова дивна и душеспасоносна књига, Светлост у тами векова, и то из пера вредног историчара уметности, сликара и публицисте Милутина Дедића. Писац је аутор бројних књига и многих слика, који је рефлектором своје душе и ума заронио у миленијумске дубине векова. Остављајући нам у овој јубиларној 800. годишњици Српске православие цркве, све свете, минуле периоде наше славне и мученичке прошлости Свете Србије, свог рода српског од рођења наше аутокефалне Српске цркве, 1219, које да није било, као родитељске Мајке чуварке и препородителже, ни нас сигурно данас не би било. Аутор је учинио много труда те је на крилима свога богољубивог ума запловио све до антике, скоро у претхришћанско време, наводећи поред крштених народа Јевреја (којима сам богочовек Господ Исус Христос, с пресветом мајком Богородицом и апостолима припада), Грке, Римљане и друге крштене народе. Како је Исус учио: „Заиста, заиста ти кажем: Ако се ко не роди водом и духом, не може ући у царство Божије“ (јн 3,5). Дал>е, апостол јеванђелист Јован каже: „Који у њега верује не суди му се, а који не верује већ је осуђен, јер није веровао у име Јединороднога Сина Божијега' (јн 3,18). Дедић набраја разне народе и племена која нису прихватили Христову науку „светлост света', да их је јеванђел>ска сила Искупител>а и Спасителе Богочовека Христа осветли и просветли и у здравл>у кроз цркву његову и Оцу небеском приведе. Ти народи и племена: Етрурци, Авари, Гепиди, Хазари, Херули и други ишчезли су с лица Земл>е. Јер како учи Свети Кипријан Картагински: „Коме Црква није Мајка ни Бог му није Отац“, он нестаје. Што је у Старом завету Господ казао преко боговидаца пророка Мојсија народима и племенима, нацијама и генерацијама, појединцима и породицама: „Гле изнесо данас преда те живот и добро, смрт и зло. Сведочим вам данас небом и земљом да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство; зато изабери живот, да будеш жив ти и сјеме твоје“ (б.Мој 30,15 и 19).

    Слично наведеним речима из Библије, Милутин Дедић, који је рођен у Шибенику 1935, приморским балканским просторима и шире, куда су мисионарили Свети апостол Павле, други апостоли, Света браћа Ћирило и Методије, Свети Сава Српски и његовинастављачи проповедају и речима усменим и писаним, то и он својим сликама и текстовима сведочи кроз поглавља ове књиге. То су: Духовни хоризонти хоризонти светлости, Отисци светлости у камену и души, Непролазно у пролазном, У окрил>у мајке свих цркава, Светлост јача од мрака, Облесци и трајања, Полифона сагласја свих духовнихтокова, Срастање и Слава Тебје Господи.

    Сва поменута поглавља аутор је обрадио историјским, питьсим приповедањем и украсио својим бројним уметничьсим сликама, да читалац напаја знањем и око и душу Јер како вели Свети Николај Српски: „Уби нас незнање.“ Што смо заробили себе у туђини... Поред петовековног етничког робовања у страним империјама, духовног више од пола столећа, пробудисмо себе и скоро још увек робујемо у безбожно) идеологији марксизма... Неки наши савременици пишу и говоре: „Па ми смо секуларна, световњачка држава и друштво световно" Док нам непорециво Дедић својом књигом, као у духовно) симфонији са закл>учком „Слава Тебје Господи" поручује да нисмо само секуларни већ пре свега сакрални Света Србија и српски народ, чију државу су свеци створили и основали: Немања (Свети Симеон Мироточиви) са синовима Светим Савом и Стефаном Првовенчаним и њиховим настављачима. О томе сведоче сакралне светиње, најпре манастир Студеница, назван Мајком свих српских цркава, Хиландар, Т)урђеви ступови, Жича, Пећка патријаршија, Морача, Рача, Троноша, Грачаница, Високи Дечани, Милешева, Сопоћани, Грачаница у САД, Крка, Крупа, Драговић, Архангели, Савина, Раваница, Лазарица, Манасија, Каленић, Градац, Копорин, Крушедол, Јазак, Острог, Лепавина, Комоговина, Марча, Ковиљ и друге светиње, које је народ са светитељима у сеобама носио и саградио све до споменхрама Светог Саве на Врачару, као духовну круну Београда. Поред светородних Немањића с Немањом и децом а особито Светог Саве, који је у Никеји, у време византијског цара Теодора Првог Ласкариса од цариградског патријарха Манојла / Харитопула Сарантена хиротонисан за првог српског архиепископа 1219, писац нам наводи и остале светородне Лазаревиће, Бранковиће, Петровиће и друге чије задужбине описује речју и сликом. Са задужбинама владаре Радислава, Владислава, Уроша, Милутина, Драгутина, Стефана Дечанског, Душана, Уроша, Лазара, Деспота Стефана с мајком Милицом, Ангелином с њеном светом породицом, Стефаном, Јованом и Максимом. Као и многи други знаменитим од рода српскога, Сава Владиславић Рагузински (из Дубровника, који је у време цара Петра Великог 17221725. као његов дипломата регулисао границу између Кине и Русије и Кине иМонголије) подигао је Савинград (данашњаКјахта) с храмом Св. Саве Српског. Не само ми Срби већ и други православии народи: Руси, Грци, Бугари и остали, славе наше свете и на фрескама и иконама их сликају. Чак и католици их у својим делима и песмама чеснују као: Мавро Орбини, Андрија Змајевић, фра Андрија Качић Миошић, шибенички бискуп у делу Разювори уюдни народа словинскощ где пева: „Рад имена светител>а Саве Словинскога све државе славе." У славу Божију и Светога Саве код свих светих Срба граде се светиње и пишу дела како на истоку и западу, северу и југу, не само Балкана већ и у васељени где има православних Срба који се још нису расрбили, расправославили, разћириличили и разбаштинили. Јер, Српска православна црква чувала je и чува идентитет и континуитет Срба.

    Још је Бук Стефановић Караџић 1849. писао „Срби сви и свуда" говорећи о преваренима, о милион конвертита који су се помуслиманили и поримокатоличили и онима који су остали у вери Светог Саве и Симеона, држећи се свете православие вере, њих око три милиона, утемељених на светих Седам васељенских сабора на њих нас упућују Милутин Дедић, Војислав Т)урић, Воја Билбија и други. То је управо и Христова наука његово јеванђеље да се воле сви људи, њихова вера и поштује нација. То је православии богољубиви ход кроз живот пред Богом понизно а пред људима исправно и усправно, за Богочовеком Христом који је „пут и истина иживот" (јн 14,6). Свети Сава, у данас поколебаном свету и нашој невеселој неизвесности, поручује (уосталом као и Милутин Дедић) да пођемо за њим као он за Христом, за светлошћу и ка „сунцу правде". „Приђите да послушате мене / страху господњем научићувас / и рећићу вам у чему је пропаст, у чему је спас"

    У недељу Свих Светих 2019.



    Милутин Дедић
    Историчар уметности, сликар и публициста. Рођен у Шибенику 1935. године. Дипломирао историју уметности на Београдском универзитету 1962. године.

    Ликовна активност
    Излаже од 1959. године. Имао је тридесетак самосталних и више колективних изложби у земљи и иностранству: Београд, Суботица, Шибеник, Приштина, Лондон, Брисел, Сремска Митровица, Загреб, Тршић - Вуков сабор, Парсе сур Сарт, Трст, Сирогојно, Ниш... Илустровао је око 30 књига поезије и прозе. Педагошки рад: у Крупњу 2006. и 2007, по властитом програму, организовао је Малу школу цртања. Одржао је око 100 предавања о манастиру Хиландар.

    Писац је предговора за каталоге више самосталних и колективних изложби. Учествовао је у раду бројних ликовних колонија.

    Културна политика
    Иницирао је и водно пројекат о култури рада.

    Програмирао је и реализовао програме из културноестетског образовања одраслих и радио на унапређењу културно-уметничког аматеризма радника.

    Активно је учествовао на многим симпозијумима у земљи и иностранству, где се расправљало о културној политици: Брисел, Москва, Праг, Будимпешта...

    Издавачка и публицистична делатност
    Објавио, с Михаилом Вујанићем, монографију Воденица, божја и ђавоља; збирку записа Кука облака (ауторско издање), монографију Тршић (ауторско издање) и Трг тишине (путопис о нама).

    Публиковао je бројне текстове из културне политике и ликовног живота у дневним новинама и периодици. У Политици је објавио фељтон о школском броду Јадран. Од 20. јануара 2008. сваке недеље у Вечерњим новостима објављивао је ликовне и литерарне записе у рубрици „Спикарев маратон“.

    Био је главки и одговорни уредник часописа Културни живот.

    Филм, радио и телевизија
    Иницирао је документарно-поетски филм Светибор (режија Драгомир Зупанц).

    Коаутор је серије прилога за емисију „Енциклопедија за радознале“ на РТС-у.

    Учесник емисија: „Код два бела голуба“, „Музика коју волим“, „Огледало душе“, „Боја ноћи“ и других.

    Поштанске марке
    Поводом обележавања 800. годишњице манастира Хиландар, „Југомарка“ је издала серију поштанских маркица с четири његова мотива овог манастира. Штампане су и две марке с Дедићевим мотивима Грачанице и Дечана.


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: Светлост у тами векова
    Издавач: 4СЕ
    Страна у боји: 114
    Povez: meki
    Писмо: ћирилица
    Формат: 14 x 28,50 cm
    Година издања: 2019
    ИСБН: 978-86-81032-11-4
    Naručite
    Cena: 1.400 RSD
    Cena za inostranstvo:
    14,00 EUR
    Kom.:
    ili
    Naručite telefonom:
    Nije radno vreme
    nismo dostupni na telefonu.





    Kupljeno uz ovu knjigu

    Пркос ветру и времену
    1540 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Poruku poslaoPoruka

    Vaše pitanje
    ili odgovor

    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024