МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Симфонија: Фототипско издање
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Предговор

  Спаситељеве речи Не живи човјек о самом хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Божијих (Мт 4,4) већ две хиљаде година значе да је Свето писмо, као записана реч Господња, духовна храна и духовно пиће, којима верни утољавају глад и жеђ) за Богом живим. Без речи Божије - Светог писма, човек би био духовно гладан и жедан, био би духовно мртав. По речи сп. апостола Петра, да имају нека мјеста (тешко разумљива, која неуки и неутврђени изврћу, као и остала Писма, на своју сопствену пропаст (2 Пт 3,16), морала је настати наука о тумачењу Светог писма - ерминевтика. Ова богословска дисциплина састоји се од евристике (о тражењу смисла библијског текста) и профористике (о излагању пронађеног смисла). Текст Светог писма и његов смисао може се тумачити литерарно - научио и методом аутентичног тумачења. Литерарна анализа подразумева сагледавање контекста, а потом проучавaње паралелних места. Књига која је пред нама, од непроцеиве је користи управо при проучавању паралелних места у Библији.

  Симфонија (латински concordatia) је својеврсни библијски речник у којем су по азбучном реду поређане поједине речи, при чему је код сваке назначено место или места где се та реч налази у Светом писму. Познате су конкорданце К. А. Brudera, о. Smolera, F. Cimera, А. Богданова, И. Илинског. Оне нису комплетне јер не обухватају Свето писмо Старог завета. Ово издање укључује све канонске књиге и Старог и Новог завета и једно је он најкомплетнијих уопште. Симфонија која је пред читаоцима, фототипија је другог издања (Санкт Петербург 1 911), састављена је по руској Библији и први пут је штампана 1900. са благословом Св. синода Руске православне цркве у редакцији Странника (Ходочасника). Плод је великог знања и труда, о чему говори и број страна (1671).

  Појављивање овог дела данас у Српској православној цркви треба да послужи као путоказ и прва помоћ у нашој сиромашној литератури за библијска истраживања. А како прва помоћ само ублажава тегобе сиромаха, од ове књиге не може се очекивати да реши проблем који имамо. Напротив, руска Симфонија међу нама има задатак да подстакне наше богослове да је преведу на српски, а након тога, већим трудом него до сада дају слично дело, у које би била укључена новија сазнања ове врсте.

  Прво издање било је намењено свештеницима - проповедницима, вероучитељима, мисионарима и свим љубитељима речи Божије. Поред њих, ова књига данас ће сигурно наћи кориснике у нашим богословијама и на Богословском факултету, као и међу научницима - историчарима књижевности и уметности, издавачима старих рукописа, специјалистима за иконографију и химнографију. Велика ће њихова захвалност бити Његовом преосвсштенству епископу шумадијском господину др Сави, који се удостоји да слово Божије у Симфонији разашаље међу све (Мт 28, 19), а уз свеколику помоћ г. Новака Вукотића, директора новосадске штампарије Будућност.

  Рајко Д. Стефановиh, ђакон


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Симфонија: Фототипско издање
  Издавач: Каленић
  Страна: 1672 (cb)
  Повез: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 17 x 24,5 cm
  Година издања: 2011
  ИСБН:
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Knjiga postanja, 17.5 x 24.5
  990 din.

  Post i Sveto Pričešće u Pravoslavnoj Crkvi
  500 din.

  Smrt i večni život
  500 din.

  Pravoslavna pedagogija
  990 din.

  Tumačenje velikoposne molitve prepodobnog Jefrema Sirina
  450 din.

  Zašto nam je potreban duhovnik
  480 din.

  Bez ljubavi nema života: Pouke za duhovni život, saveti za lečenje bolesti, reči Sv. Isaka Sirina
  650 din.

  Između ljubavi i sebičnosti: Kako vaspitati dete u savremenom svetu
  1090 din.

  Sveti Teofan Zatvornik: Put ka spasenju
  1090 din.

  Tumačenje božanstvene liturgije: Duhovni vodič kroz svetu liturgiju
  890 din.

  On i ona: U potrazi za bračnom harmonijom
  700 din.

  Istorijski presjek tumačenja Staroga Zavjeta
  500 din.

  Psaltir Presvetoj Bogorodici: Hrišćanske pesme Presvetoj Carici Nebeskoj Prisnodjevi Mariji Bogorodici sastavljene podobno Psalmima Davidovim
  650 din.

  Misionarska pisma 1 i 2
  800 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga