МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Симфонија: Фототипско издање
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Предговор

  Спаситељеве речи Не живи човјек о самом хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Божијих (Мт 4,4) већ две хиљаде година значе да је Свето писмо, као записана реч Господња, духовна храна и духовно пиће, којима верни утољавају глад и жеђ) за Богом живим. Без речи Божије - Светог писма, човек би био духовно гладан и жедан, био би духовно мртав. По речи сп. апостола Петра, да имају нека мјеста (тешко разумљива, која неуки и неутврђени изврћу, као и остала Писма, на своју сопствену пропаст (2 Пт 3,16), морала је настати наука о тумачењу Светог писма - ерминевтика. Ова богословска дисциплина састоји се од евристике (о тражењу смисла библијског текста) и профористике (о излагању пронађеног смисла). Текст Светог писма и његов смисао може се тумачити литерарно - научио и методом аутентичног тумачења. Литерарна анализа подразумева сагледавање контекста, а потом проучавaње паралелних места. Књига која је пред нама, од непроцеиве је користи управо при проучавању паралелних места у Библији.

  Симфонија (латински concordatia) је својеврсни библијски речник у којем су по азбучном реду поређане поједине речи, при чему је код сваке назначено место или места где се та реч налази у Светом писму. Познате су конкорданце К. А. Brudera, о. Smolera, F. Cimera, А. Богданова, И. Илинског. Оне нису комплетне јер не обухватају Свето писмо Старог завета. Ово издање укључује све канонске књиге и Старог и Новог завета и једно је он најкомплетнијих уопште. Симфонија која је пред читаоцима, фототипија је другог издања (Санкт Петербург 1 911), састављена је по руској Библији и први пут је штампана 1900. са благословом Св. синода Руске православне цркве у редакцији Странника (Ходочасника). Плод је великог знања и труда, о чему говори и број страна (1671).

  Појављивање овог дела данас у Српској православној цркви треба да послужи као путоказ и прва помоћ у нашој сиромашној литератури за библијска истраживања. А како прва помоћ само ублажава тегобе сиромаха, од ове књиге не може се очекивати да реши проблем који имамо. Напротив, руска Симфонија међу нама има задатак да подстакне наше богослове да је преведу на српски, а након тога, већим трудом него до сада дају слично дело, у које би била укључена новија сазнања ове врсте.

  Прво издање било је намењено свештеницима - проповедницима, вероучитељима, мисионарима и свим љубитељима речи Божије. Поред њих, ова књига данас ће сигурно наћи кориснике у нашим богословијама и на Богословском факултету, као и међу научницима - историчарима књижевности и уметности, издавачима старих рукописа, специјалистима за иконографију и химнографију. Велика ће њихова захвалност бити Његовом преосвсштенству епископу шумадијском господину др Сави, који се удостоји да слово Божије у Симфонији разашаље међу све (Мт 28, 19), а уз свеколику помоћ г. Новака Вукотића, директора новосадске штампарије Будућност.

  Рајко Д. Стефановиh, ђакон


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Симфонија: Фототипско издање
  Издавач: Каленић
  Страна: 1672 (cb)
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: 17 x 24,5 cm
  Година издања: 2011
  ИСБН:
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Књига постања, 17.5 x 24.5
  990 din.

  Пост и Свето Причешће у Православној Цркви
  500 din.

  Смрт и вечни живот
  500 din.

  Православна педагогија
  990 din.

  Тумачење великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина
  450 din.

  Зашто нам је потребан духовник
  480 din.

  Без љубави нема живота: Поуке за духовни живот, савети за лечење болести, речи Св. Исака Сирина
  650 din.

  Између љубави и себичности: Како васпитати дете у савременом свету
  1090 din.

  Свети Теофан Затворник: Пут ка спасењу
  1090 din.

  Јеромонах Григорије Светогорац: Тумачење божанствене литургије
  890 din.

  Он и она: У потрази за брачном хармонијом
  700 din.

  Историјски пресјек тумачења Старога Завјета
  1000 din.

  Псалтир Пресветој Богородици
  650 din.

  Мисионарска писма 1 и 2
  800 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020