МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeХришћанство

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Carstvo Božije je u vama: hrišćanstvo ne kao mistično učenje, nego kao novo shvatanje života
  Autor: Lav Nikolajevič Tolstoj
  Strana: 336
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Carstvo božije je u vama je knjiga u kojoj Tolstoj svetlim zrakom svog logičkog uma osvetljava nepoznanicu o jednoj od najvećih hrišćanskih zapovesti – o nenasilnom opiranju zlu. Po Tolstoju, upravo ta Isusova zapovest iz Besede na gori predstavlja najveći kamen spoticanja na putu ka miru i opštoj ljudskoj sreći.

  Po izlasku knjiga je bila zabranjena u carskoj Rusiji, ali je tajno prepisivana i prevođena širom sveta. Zbog ideja koje je nepopustljivo zastupao Tolstoj je isključen iz Ruske pravoslavne crkve i do danas nije rehabilitovan.

  Povodom moje knjige veoma se mnogo govorilo kako ja pogrešno tumačim to i druga mesta u Jevanđelju, o tome kako sam u zabludi, pošto ne priznajem Trojstvo, iskupljenje i besmrtnost duše; govorilo se veoma mnogo, samo se nije govorilo o jednom, što za svakog hrišćanina predstavlja glavno, suštinsko pitanje života: kako spojiti učenje, jasno izraženo rečima učitelja (Isusa) i u našem srcu, učenje o praštanju, smirenju, odricanju i ljubavi prema svima – bližnjima i neprijateljima – sa zahtevima za ratnim nasiljem nad ljudima svog ili tuđeg naroda.

  Ljudi često misle da je pitanje neprotivljenja zlu nasiljem izmišljeno pitanje, pitanje koje je moguće zaobići. Ali to pitanje postavlja sam život svakom čoveku koji je u stanju da misli i nužno je da se ono reši. Za ljude, u njihovom društvenom životu, to pitanje je, otkad se propoveda hrišćansko učenje, isto kao i pitanje za putnika kojim od dva puta da krene kad dođe na raskršće puta kojim je dotad išao. Treba ići, a ne može se reći: neću da razmišljam, ići ću kao što sam išao i ranije. Ranije je postojao jedan put, a sada ima dva, i ne može se ići kao što se išlo ranije, već je nužno da se odabere jedan od dva puta.

  Isto tako se, otkad je Hristovo učenje postalo poznato ljudima, ne može reći: živeću kao što sam živeo i ranije, ne rešavajući pitanje o protivljenju ili neprotivljenju zlu nasiljem. Prilikom izbijanja bilo kog sukoba nužno se mora rešiti: da li da se suprotstavim nasiljem onome što ja smatram zlom i nasiljem.

  Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910) rođen je u grofovskoj porodici na imanju u Jasnoj Poljani na kome će provesti, zajedno sa suprugom Sofijom i brojnim potomstvom, najveći deo svog stvaralački burnog života. Posle raspuštenog mladalačkog lutanja pokušava da pronađe smisao u porodičnom životu, u pisanju i u traganju za Bogom. Po tom traganju i unutrašnjim borbama sa samim sobom Tolstoj predstavlja jedinstven slučaj u svetskoj literaturi.

  Hrišćanin i pacifista koji se u svojoj borbi za istinu nije plašio ni cara ni crkve, svojim naprednim, nenasilnim idejama otpora direktno je uticao na Mahatmu Gandija i Martina Lutera Kinga. Gandi će svoje godine u Južnoj Africi provesti na imanju-komuni pod imenom „Tolstojeva farma“.

  Najpoznatiji je po svojim obimnim romanima „Ana Karenjina“ i „Rat i mir“ ali je pisao i pripovetke, eseje drame i dnevnike. U nedavnoj anketi u kojoj je učestvovalo 125 američkih i britanskih književnika proglašen je za najboljeg pisca u poslednjih 200 godina. Jedno je sigurno, njegova dela ne gube na vrednosti sa prolaskom vremena i danas se iznova izdaju i čitaju širom sveta.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Carstvo Božije je u vama: hrišćanstvo ne kao mistično učenje, nego kao novo shvatanje života
  Izdavač: Neopress desig&print
  Strana: 336 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 20 cm
  Godina izdanja: 2015
  ISBN: 978-86-8889-518-7
  Naručite
  Cena: 1.100 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Андреј Ткачов: Не бој се, само веруј
  1000 din.

  Упознавање са собом: психолошки проблеми као препреке на путу духовног живота и њихово превазилажење
  890 din.

  Емилијан Чарнић: Псалтир
  660 din.

  Библија: Свето писмо Старог и Новог Завета (043), 19 цм са позлатом
  1910 din.

  Иван Иљин Изабрана дела - Поглед у даљину: књига промишљања и надања
  1020 din.

  Руски мислилац Иван Александрович Иљин: стваралачка биографија
  1280 din.

  Византијска философија
  1460 din.

  Свети Григорије Палама: Господе, просвети таму моју: сабране беседе, 3. допуњено издање
  1590 din.

  Речник спасења: II допуњeно, целовито здање
  1490 din.

  Odeljenje za rak
  2000 din.

  Homo deus: kratka istorija sutrašnjice
  1300 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024