МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeПравославна психотерапија

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Упознавање са собом: психолошки проблеми као препреке на путу духовног живота и њихово превазилажење
  Аутор: Дмитриј Семеник
  Страна: 92
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Дмитриј Семеник, православни психолог, рођен је 1967. године. Завршио технички факултет (МИРЭА) и факултет за психологију (МИП) у Москви. Радио као новинар, у маркетингу, био руководилац трговинских компанија. Преживевши кризу растанка, 2006. године је основао сајт „Преживети растанак“, из којег се развила група сајтова духовне и психолошке помоћи у тешким кризним ситуацијама. 2013. године је покренуо иновациони психолошки онлајн-пројекат „Дистанциона школа љубави“. Ожењен је и отац је троје деце.

  Шта је то ПРАВОСЛАВНА ПСИХОЛОГИЈА
  и ПРАВОСЛАВНИ ПСИХОЛОГ

  Православна психологија се данас налази на самом зачетку свог формирања. У књигама, које су до сада штампане под ознаком православна психологија, психолози православне оријентације покушавају да установе везу између црквених појмова о духовном животу у односу на став психологије.

  Православни психолог је напросто психолог православног вероисповедања, који у различитој мери користи духовно богатство православља ради корекције човековог погледа на свет. То, у многим случајевима, не само да обезбеђује брзо и потпуно избављење од проблема, већ чини човека неупоредиво здравијим и стабилнијим у разним животним ситуацијама.

  Садржај

  Од аутора
  I Страст осуђивања, непријатељство,
  фанатизам, неприлагођеност
  Зашто не прихватамо друге људе?
  Зашто не прихватамо себе?
  Решење проблема неприхватања

  II Лажна замена за хришћанску љубав
  Провера истинитости љубави
  Узрок љубавне зависности
  Излечење од љубавне зависности

  III Осећање кривице као лажна замена
  за покајање
  Знаци лажног осећања кривице
  Својства истинског покајања
  Природа лажног осећања кривице
  Излечење од лажног осећања кривице

  IV Неиспуњавање заповести о радости

  Додатак – Православна психологија
  Усиновити родитеље – психолог Александар
  Колмановски
  О ауторима

  Од аутора

  Да многи људи, ушавши у Цркву, због својих психолошких проблема остају далеко од душевног мира и љубави, први пут сам чуо пре седам година од једног православног психолога.

  Те речи су код мене изазвале, благо речено, огромно неповерење. Будући да сам био незасити читалац и велики поборник светих отаца Православне Цркве, нисам могао да замислим, да ма какав душевни проблем не може лако да се реши снагом тог хармоничног и целовитог учења о закону живота људске душе, које је написано Светим Духом кроз оце наше Цркве.

  Данас, након седам година, мој однос према том питању се променио. Као и раније, поборник сам учења светих отаца, а психологију до живљавам као на песку израсли, огроман букет најразличитијих теорија, од којих су многе (можда и већина) лажне. Многи правци у психологији се могу назвати лажном науком, већ из разлога што мада психологија у свом називу садржи реч „душа“ („психе"), она ништа не зна о Богу, о божанствености душе, па чак и о души уопште, замењујући тај појам неким „Ја“, чија је суштина неразумљива и самим психолозима. Ипак је практичним радом у психологији омогућено да се дође до одређених достигнућа, која нам помажу да дубље схватимо суштину и разлоге неких душевних проблема човека и успешније их превазилазимо. Та достигнућа заиста могу да убрзају кретање стазом духовног живота, захваљујући свеснијем познавању узрока свог душевног стања.

  Шта се догодило за тих седам година које су промениле моју представу о психологији? Урадили смо један велики посао који смо почели пре седам година и који још увек траје на групи сајтова „Преживети.ру“. To је група од осам сајтова од којих је већина намењена да помажу људима у одређеним кризним ситуацијама. Тако сајт www.perejit.ru помаже у ситуацијама растанка са вољеном особом или развода супружника, www.pobedish.ru — у ситуацијама унинија, мисли о самоубиству, www.vetkaivi.ru — у ситуацији насиља, www.memoriam.ru — у случају смрти блиске особе, www.boleem.com — помаже да се пре вазиђе душевна криза коју често преживљавају људи сазнавши да болују од неизлечиве болести. Сајт www.realove.ru није кризни, али је крајње важан сајт о љубави и породичном животу. Основа тог огромног труда је православље, тј. Свето Писмо и дела светих отаца. Да бисмо помогли, не толико верујућим људима (нормалан црквени човек би требало да сам изађе на крај у било којој кризној ситуацији), колико људима далеким од Цркве, трудимо се да говоримо језиком разумљивим максималном броју људи. Један од таквих језика јесте језик психологије.

  Направили смо на стотине интервјуа са најбољим православним психолозима у Москви, и не само са православним. He могу да не спо менем предивног светског психолога Александра Едуардовића Колмановског, сина познатог светског композитора песника Едварда Колмановског, од чијег интервјуа на нашем сајту људи имају велику корист. Ипак наш рад на пројекту „Преживети.ру" не састоји се само у једно страном „објављивању" прописаних истина. На стотине хиљада људи су прошли детаљно анкетирање на нашим сајтовима или су на своје животне приче добили одзив како наших психолога тако и добровољаца који нам помажу. Благодарећи тако моћној повратној вези наш интернет пројекат је постао жива лабораторија где, као прво, долази до синтезе тек недавно формира не науке која се назива православна психологија и, као друго, у потрази смо за језиком проповеди, просвећивања, који ће бити доступан савременом човеку. Као део пројекта наш сајт www.pobedish. ru је превазишао све што је до сада урадила руска и совјетска заштита здравља за последњих сто година, и данас је то највећа установа у држави (по броју обраћања и спасених) за профилактику суицида. Такође, знамо да је велики број спашених породица и велики број оних који су се покајали и почели да воде црквени живот, управо захваљујући посети нашег сајта.

  На основу рада тих сајтова припремљено је и изишло из штампе код православних и светских издавача Русије, Белорусије, Украјине, Румуније (очекује се и у Србији прим. прев.), више од де сетак књига. Све су оне упућене, пре свега, не црквеној аудиторији као прво, имајући у виду доступност језика и аргументације, као друго, зато што је, по нашем мишљењу, нормалан црквени човек дужан да добро познаје учење светих отаца и да захваљујући томе брзо и успешно решава све кризне ситуације, а у неке од њих просто неће ни упасти.

  Показало се да се и црквени људи обраћају за помоћ на наше сајтове ређе по питањима преживљавања туге и суицидалних мисли, чешће у ситуацијама развода и насиља. Радећи са тим људима из угла психологије и уз помоћ знања светоотачког учења, стекли смо занимљиво искуство. Осим тога, и ми сами десетине добровољаца на пројекту, од којих је већина такође дошла на „Преживети.ру" у моменту својих личних кризних ситуација се према свом послу односимо као према могућности борбе са својим пороцима, и сами смо на себи осетили корист од неких наших открића које смо извукли из психологије.

  To искуство нам је објаснило и потврдило тврдњу у коју једном давно нисам поверовао, чувши је од психолога Ирине Карпенко.

  Зашто тих корисних момената, које смо открили у психологији, нема у учењу светих отаца и учитеља Цркве?

  У вези са тим имам три претпоставке. Као прво, улога учења светих отаца је фундамента линија. Свето Писмо се може упоредити са темељом зграде, а дела светих отаца са жељезно бетонском конструкцијом и кровом. To што може да допринесе психологија јесу само неки додатни прозори, који у просторију пуштају више светлости.

  Друго објашњење се састоји у томе да су сви они које ми називамо светим оцима писали у време када је породица била јака, традиција, посебно традиција поштовања предака. Данас се наочиглед свих збивају пророчанства да ће охладнети љубав. Институција породице се распада пред нашим очима, као резултат чега заправо и израстају људи са психолошким проблемима о којима ћемо говорити у нашој брошури. Сви психолошки проблеми који нам стварају препреке у духовном животу потичу из непотпуне породице човека. А у време када су писали свети оци, такве ситуације су се сретале неупоредиво ређе.

  Трећа варијанта објашњења се састоји у томе да при таквом степену покајања и устремљености ка Богу, које је било присутно код светих отаца, није остајало места за проблеме о којима ћемо овде говорити.

  Ми уопште нисмо први који су приметили утицај психолошких проблема на духовни живот црквених људи. Наилазили смо где савремени аутори у својим чланцима и књигама указују на тај проблем, али све је пре носило изобличавајући карактер, указујући несрећним људима да њихов живот није какав би требао да буде. Наш рад је практичнијег карактера ми не само да ћемо да укажемо на проблем, него ћемо помоћи да се он открије код себе, и предложићемо пут његовог разрешења.

  Надам се да ће у будућности православни психолози разрадити ту тему далеко детаљније и темељније. Али време иде, људи страдају, а такве књиге се не појављују. Зато сам ја, не будући про фесионални психолог већ само популаризатор и помоћник практичар, одлучио да скупим храбрости и припремим омању брошуру која, иако неће решити све проблеме, ипак ће помоћи многима, као што та знања помажу гостима наших сајтова.

  Ова броршура је намењена истински црквеним људима, тј. људима који обраћају пажњу на своје духовно стање, регуларно се исповедају и причешћују, непрекидно воде духовну борбу, разумеју правила духовне борбе и, пре свега, законе формирања помисли, принципе супротстављања помислима и борбе са страстима, а такође и узајамну везу различитих страсти. Ако вам и даље недостаје знања из области духовне борбе, обаве зно читајте свете оце, а такође и православне сајтове.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Упознавање са собом: психолошки проблеми као препреке на путу духовног живота и њихово превазилажење
  Издавач: Ризница
  Страна: 92 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 21 cm
  Година издања: 2018
  ИСБН:
  Naručite
  Cena: 890 RSD
  Cena za inostranstvo:
  9,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Лечење душе у православној Цркви: Духовне и душевне болести од неурозе до депресије и прелести, 2. допуњено издање
  1490 din.

  Православна психотерапија: Наука Светих Отаца
  1590 din.

  Бежите од блуда: како сачувати чистоту душе и тела
  1590 din.

  Пост - пут у живот: Хришћански пост као метод превенције и лечења дијабетеса, атеросклерозе и канцера
  1400 din.

  Молитва Исусова и тајно поучење
  750 din.

  Tražim lek i nailazim na samu sebe
  1400 din.

  Енциклопедија православног духовног живота
  1490 din.

  Смисао живота: Православље или јога
  990 din.

  Веронаука у кући: православна верска читанка, 15. допуњено издање
  880 din.

  Духовни лек за депресију
  480 din.

  Без Бога ни преко прага: Србски духовници XX века, житија и поуке
  1490 din.

  Свети Теофан Затворник: Пут ка спасењу
  1490 din.

  Илиотропион: сагласност људске воље са Божијом вољом
  800 din.

  Suze peku samo prvi put
  970 din.

  Свети Филарет Московски (Дроздов): Бесједе
  1100 din.

  Управљање негативним емоцијамa
  990 din.

  Јуродиви човек Божији - живот, подвизи и поуке светог Гаврила Грузијског
  1490 din.

  Старац Клеопа - Велики је Бог: Животопис, разговори, поуке, беседе
  1490 din.

  На путу ка Гори
  680 din.

  Господе научи ме молити се!
  650 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024