МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Света Земља: Ходочасничка путовања по библијским местима
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  ПРЕДГОВОР

  Света Земља, Јерусалим. Ови називи су драги срцу сваког човека, па био он Јевреј или хришћанин, Европљанин, Африканац или Кинез. Боравити овде, доживети благодат светих места, осетити дах векова - то је сан сваког човека који живи са Богом у срцу. Сазнати вековну историју, сагледати тај живописни свет који нам је Свевишњи даровао и рећи себи: ја сам срећан човек, па однети ту срећу кући да тамо још дуго зрачи из нас и да се преноси на друге људе. Библија је Књига над Књигама у којој је описана читава историја човечанства од стварања света. Чине је два дела:
  Стари и Нови завет.

  На хебрејском се Стари завет назива Танах. Танах чине Тора и Пророчке књиге, а Тору Мојсијево Петокњижје: Постање, Излазак, Левитска, Бројеви, Закони Поновљени. У Старом завету се описују догађаји који су се десили пре наше ере. Нови завет чине четири Јеванђеља, јеванђелиста Матеја, Марка, Луке и Јована, у којима се описује земаљски живот Исуса Христа и Богородице; Дела Апостолска и Откривење Јована Богослова (Апокалипса). У Новом завету се описују догађаји из наше ере, која почиње Христовим рођењем. Као што је рекао Блажени Августин: "Нови Завет се у Старом скрива, а Стари Завет се у Новом открива".

  Овај исказ у форми Десет Заповести на Заветним Таблицама са леве стране и Пехара за Причешћс са десне може се видети изнад празничког низа олтарске преграде у неким храмовима, на пример у Храму у част Иконе Богородице Казањске у Горњенском манастиру.

  Читава прича Старог и Новог завета одвијала се на Светој Земљи, означеној на старим картама као "Благодатни полумесец". На затладном огранку "Благодатног полумесеца" данас се налази држава Израел. Отпутовати у дубину векова, појмити логику догађаја које дели Христово Рођење, осетити присуство Творца у облику благодати на Светим местима, чути хармонију тишине келија - боравишта пустиљака - анахорста, све што је наведено је оно што недостаје модерном човеку, кога обузимају проблеми свакодневице. Баш овде, на Светој Земљи, ходали су Спаситељ и Пресвета Богородица, без којих је незамисливо постојање човечанства. И није случајно велики композитор Ј. С. Бах своја дела потписивао на следећи начин: "Soli Deo Gloria" - "Слава Само Богу", пошто му je Свевишњи подарио да чује хармонију сфера.

  Да бисте познали вољу Творца и у себи зачулн Његове одговоре, дођите у Свету Земљу, прођите оним местима којима су ходили Спаситељ и Пресвета Богородица, оставивши онде Своју најсавршенију љубав према читавом човечанству. У Јеванђељу по Јовану је речено: "Останите у мени и ја ћу у вама. Као што Лоза не може рода родити сама од себе, ако не остане на чокоту, тако ни ви ако у мени не останете. Ја сам чокот, а ви лозе. Ко остаје у мени и ја у њему, тај доноси многи плод, јер без мене не можете чинити ништа" (Јн. 15,4-5).

  А сада ћемо замислити да је ваш авион слетео на аеродром Бен Гурион у Тел Авиву. Чека вас удобни аутобус. Стигли сте у Свету Земљу! Православни ходочасници, наравно, знају зашто су дошли и наравно, такође знају где би желели да се помоле и којим светињама да се поклоне. Они обично не размишљају о томе како је настала хришћанска вера и како су је пагани примили, зато ћемо се редом подсетити свега.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Света Земља: Ходочасничка путовања по библијским местима
  Издавач: Мартириа - Издавачка установа Епархије горњокарловачке
  Страна: 348 (cb)
  Повез:
  Писмо: ћирилица
  Формат: 15 x 23 cm
  Година издања: 2011
  ИСБН: 978-86-87909-08-3
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Pravoslavni podsetnik leta Gospodnjeg 2016.
  200 din.

  Sveti Nektarije Eginski: Pravoslavna sveštena katiheza
  750 din.

  Božićni post: Misli i molitve za svaki dan Božićnog posta
  480 din.

  Put u Svetu zemlju
  850 din.

  Gde je Bog kada boli?
  825 din.

  Krštenje - Sveta Tajna ulaska u Crkvu: Priprema za krštenje, čin i značenje svetog krštenja, smisao krštenjskiih zaveta
  1190 din.

  Crtež u pesku: Povjest o ranohrišćanskim mučenicima, 2. izdanje
  550 din.

  Vaskršnje priče
  500 din.

  Pravoslavni akatisti
  1100 din.

  Hristovi i Bogorodičini akatisti
  750 din.

  Sveti Dimitrije Velikomučenik Mirotočivi, knjiga 10
  300 din.

  Ljubav sve pobeđuje: Poučni primeri, knjiga 2
  300 din.

  Sveti Nektarije Eginski Zemaljski anđeo - nebeski čovek
  1090 din.

  Isihazam: Osvajanje unutarnjih prostora
  650 din.

  Sveti Grigorije Palama: Trijade: Besede u odbranu sveštenih tihovatelja
  790 din.

  Psaltir Presvetoj Bogorodici: Hrišćanske pesme Presvetoj Carici Nebeskoj Prisnodjevi Mariji Bogorodici sastavljene podobno Psalmima Davidovim
  650 din.

  Sjaj u oku zvezde
  850 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga