МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Византијски аскетски оци и духовници
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Почетком тридесетих година двадесетог века, тада на почетку своје богословске каријере, отац Георгије В. Флоровски објављује своја предавања из патрологије, одржана на академији Св. Сергеја у Паризу. Сиромаштво, које ће га пратити читавог живота, онемогућава га да предавања објави у целини. Скраћује текст, а уклоњена места маркира са ’...’. Појављују се само два тома: Восточные Отцы ИВ в. (1931) и Византийские Отцы В-ВИИИ в. (1933). Читав рукопис бива архивиран, са намером да се у потпуности објави када се за то стекну услови. Наредне четири деценије, упркос светској слави, не успева да објави првобитно написан текст. Чак и чињеница да су две књиге предавања постале класици у патрологији, и то не само у православном свету, не резултира публиковањем читавог текста. То ће се догодити тек након смрти о. Георгија: рукопис ће бити припремљен за штампу септембра 1978; Флоровски умире августа 1979, а књиге ће се појавити 1987. године (у његовим сабраним делима).
  Предавања која су првобитно одржана и штампана на руском, сада се ревидирана и допуњена појављују на енглеском језику, а ранијој верзији текста су додате и неке касније студије о. Георгија; читав материјал је штампан у четири тома: Еастерн Фатхерс оф тхе Фоуртх Центурy (Цоллецтед Wоркс, Вол. 7); Бyзантине Фатхерс оф тхе Фифтх Центурy (ибид., Вол. 8); Бyзантине Фатхерс оф тхе Сиxтх то Еигхт Центуриес (ибид., Вол. 9); Бyзантине Асцетиц анд Спиритуал Фатхерс (ибид., Вол. 10). У издању Богословског друштва „Отачник“, појавио се превод четвртог тома који је посвећен византијским оцима-подвижницима. У односу на прво руско издање, ова верзија текста садржи и критичке осврте на новије радове који су се бавили овом тематиком (најзначајнија је критика ставова Андреаса Нигрена), као и два прилога: „Подвижнички идеал и Нови завет“ и „Противљење подвижништву и монаштву“.
  Након позива С. Булгакова, Флоровски двадесетих година долази у Париз и на светосергејевској академији преузима катедру за патрологију. Тада отпочиње предано истраживање патристичких извора, изучава и грчку палеографију како би што темељније ишчитавао отачке текстове. По сопственом сведочанству, сате проводи над отачким књигама, док секундарну литературу узима у обзир накнадно, како би што доследније излагао учења отаца. Када се почео бавити патрологијом, дакле између два светска рата, већ су била јасно формирана две приступа. Први – историјски, био је веома популаран на Западу (најпознатији представник је Квастен [Јоханнес Qуастен]), у начелу, отачку традицију третира као историју (хришћанске) књижевности. Крајем деветнестог века се у патрологији појављује и други правац, назван Догменгесцхицхте, који акценат са самих писаца помера на њихових учења. Георгије Флоровски и у књизи Византијски аскетски оци и духовници, као и у осталим патролошким истраживањима, врши синтезу два поменута метода, одн. користи историјско-богословску методу. Она је, узгред буди речено, била већ заступљена код неких претежно руских историчара и богослова, у првом реду, В. Болотова, А. Брилијантова, С. Епифановича, И. В. Попова и др.
  Анализа развоја аскетског богословља у Византији, коју је реализовао о. Георгије Флоровски, разоткрива све путеве и странпутице којима се кретало православно подвижничко мишљење у првом периоду своје историје. И што је још важније, подсећа да је хришћанство не само богослужбена већ и подвижничка религија, тј. да је пут који води ка обожењу литургијско-подвижнички. Бл. П.

  Преузето са http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1054/tekst/svet-knjige/print/lat


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Византијски аскетски оци и духовници
  Издавач: Отачник
  Страна: 294 (cb)
  Повез: меки
  Писмо: ћирилица
  Формат: 25 cm
  Година издања: 2009
  ИСБН: 978-86-87057-09-8
  Naručite
  Cena:
  790,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  8,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Sveti Jovan Šangajski - 4. izdanje : Opširan životopis, besede, pouke, čuda
  1090 din.

  Učenje apostola Adaja
  550 din.

  Sveta mučenica Velika kneginja Jelisaveta
  500 din.

  Crkva i vreme: O starom i novom kalendaru
  400 din.

  Kroz njive gladi do hleba života, 3. dopunjeno izdanje
  700 din.

  Izbavi nas od lukavoga: Pravoslavlje i magija,astrologija,joga - Kako se sačuvati od duhovne obmane
  1190 din.

  Sveti Jovan Šangajski - čudotvorac poslednjih vremena: Nova svedočenja o Božjem čoveku
  1090 din.

  U vavilonskoj peći
  250 din.

  Poslednje utočište Svete Rusije: Čudesni svetovi Optine Pustinje - životopisi, pisma i pouke optinskih duhovnika
  1390 din.

  Na dverima večnosti - 2. издање: Sveti Lavrentije Černigovski, sveti Serafim Viricki - Žitija, pouke, proročanstva i Akatisti
  1190 din.

  Umeće umiranja ili umetnost življenja: O sećanju na smrt, zapovestima Božijim, poslušnosti i drugim dušekorisnim stvarima
  680 din.

  Sveti Teofan Zatvornik: Put ka spasenju
  1090 din.

  Gospode, očisti grehe moje: Praktični priručnik za pokajanje i ispovest: 2. dopunjeno izdanje
  990 din.

  Knjiga duhovnih saveta: O čuvanju pet čula, o maštanju uma i srca i o tome koje su umu svojstvene naslade
  1290 din.

  Sveti Nektarije Eginski Zemaljski anđeo - nebeski čovek
  1090 din.

  Žitelji neba: Kavkaski pustinožitelji
  500 din.

  Rumunski Materik
  450 din.

  Jurodivost Hrista radi
  300 din.

  O vrlini
  500 din.

  Opitovanje večnog života: Besede o starcu Josifu Isihasti
  600 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga