МИКРО КЊИГА
    од 1984. год.
    ✚ Православни подсетник
    ♥ Подсетник
    Билтен
    Форум
    Контакти и питања

    Prikaži 5 puta
    veću sliku


    Србски посни кувар манастира Рукумије, допуњено и проширено издање
    Dodaj u podsetnik - Wish List
    Пост је многоцени дар Божији. Установа прастара, која се очувала као отачко наслеђе и стигла до наших дана.

    Примите пост са радошћу. Примите сиромашни свога другара. Примите слуге ваш одмор. Примите богати њега који вас спасава од опасности преједања и који чини укусним оно што од сталне употребе постаје безукусно.

    Болесници примите мајку здравља. Здрави - осигурање вашег здравља. Упитајте лекаре и рећи ће вам како ништа није толико сумњиво и несигурно као здравље. Због тога савесни помоћу поста настоје да сачувају своје здравље и да се избаве од разрушавајуће тежине угојености тела.

    Не тврди како не можеш да постиш, наводећи као изговор болест или телесну немоћ, пошто, са друге стране, целог живота мучиш тело своје са прождрљивошћу. Знам врло добро како лекари много чешће налажу болесницима оскудну дијету и пост него разноврсност и обилност хране.

    Уосталом, шта је лакше за тело - да проведе ноћ са једном лаком вечером или да легне у кревет оптерећено многоједењем? Може ли тако да се одмори или ће се сву ноћ окретати претоварено и намучено? Којим бродом један капетан може лакше да управља и да га спаси у морској бури - оним који је претоварен или оним који носи нормалан терет? Онај претоварени неће ли потопити и сасвим мала бура? Тако и тел, када се муче од много хране, лако подлежу болестима. Док када се хране лако, одржавају своје добро здравље.

    Свети Василије Велики


    Садржај

    КУВАР ПОСНИ НА ВОДИ, 5
    Пасуљ бели, 5
    Пасуљ жути - обојени, 5
    Пасуљ бели на други начин, 5
    Вариво од белог, црвеног пасуља и бораније, 5
    Чорба од карфиола, 5
    Кувар посни на води, 5
    Сладак купус, 6
    Вариво од кеља, 6
    Кељ са орасима и посним резанцима, 6
    Кисели купус, 6
    Кисели купус са печуркама, 7
    Боранија, 7
    Паприкаш од свежих печурки, 7
    Супа са печуркама и чичоком, 7
    Салата од печурака, 7
    Супа од зобних (овсених) пахуљица, 8
    Посна чорба од сочива, 8
    Вариво од соје, 8
    Биљно "месо", 8
    Посна салама од сочива и цвекле, 8
    Кромпир са карфиолом или броколијем, 9
    Вариво од цвекле, кеља и зеља, 9
    Пире са житом, 9
    Каша од хељде, 9
    Млади боб, 9
    Млади грашак, 9
    Чорба од поврћа, 10
    Чорба од коприва, 10
    Супа од јечма, 10
    Чорба од семенки бундеве, 10
    Чорба од бундеве са грашком, 10
    Чорба од чичоке, 11
    Хладна крем супа од авокада и нане, 11
    Хладна чорба од краставаца, 11
    Слани кромпир, 11
    Печена чичока, 11
    Кромпир салата, 12
    Кромпир салата са краставцима, 12
    Пире од кримпира са маком, 12
    Паштета од ораха, 12
    Паштета од ораха и кромпира, 12
    Паштета од ораха са маслинама, 12
    Паштета од сунцокретових семенки и кромпира, 13
    Паштета од сунцокрета, 13
    Паштета од печеног кикирикија и кромпира, 13
    Паштета од лешника и кромпира, 13
    Паштета од лешника, 14
    Паштета од бадема и кромпира, 14
    Паштета од бадема, 14
    Паштета од ораха са спанаћем и копривама, 14
    Сос од сунцокрета, 15
    Сос од ораха, 15
    Сос од семенки бундеве, 15
    Сосо од кикирикија, 16
    Сос од лешника, 16
    Сос од бадема, 16
    Паштета од квасца, 16
    Пиринач са копривама (зељем, спанаћем, блитвом, лободом, листом винове лозе...), 17
    Каша од пшенице слана, 17
    Пшеница са кромпиром, 17
    Пшеница са печуркама, 17
    Печени бадем слани, 17
    Ораси печени слани, 17
    Печени кестен, 18
    Варица, 18
    Качамак са луком, 18
    Кечап од парадајза, 18
    Домаћи кечап, 18
    Поврће са сосом од парадајза, 19
    Плави патлиџан, 19
    Плави патлиџан у умаку од парадајза, 19
    Посне пихтије од боба, 19
    Лепиње, 19
    Сос са печуркама, 19
    Пире од мешаног поврћа, 19
    Посни резанци и посна супа, 20
    Намаз од плавог патлиџана, 20
    Ајвар од зеленог патлиџана, 20
    Салата од печене парике и патлиџана, 20
    Мариниране тиквице, 20
    Кисела салата од лука, 21
    Блитва, 21
    Пире од шаргарепе, 21
    Паштета од плавог патлиџана и авокада, 21
    Ћуфте од поврћа, 21
    Комадићи од соје и љуспице од соје, 21
    Буковаче на жару, 21
    Печурке на жару, шампињони, вргањи и др, 21

    Припрема живе некуване хране, 22
    1) Уситњавањем и намакањем семенки, 22
    2) Наклијавањем семенки, 22

    Пшеница, 22
    Пиринач, 22
    Соја, 23
    Сунцокрет, 23
    Зоб (овас), 23
    Кукуруз, 23
    Бундева, 23
    Грашак, 23
    Просо, 23
    Детелина (луцерка плава), 23
    Сирова храна, 23
    Намирнице које се највише користе у сировој исхрани, 24
    Мајонез од бадема, 25
    Торта од малина, 25
    Салата од поврћа са клицама од сунцокрета, 25
    Куглице од пшеничних клица са јабукама, 25
    Пшеничне клице, 26
    Салата од чичоке и шаргарепе, 26
    Салата од свеже цвекле, 26
    Намаз од соје и сунцокрета, 26
    Куглице од кајсија, 26
    Мини пите са сувим воћем, 26
    Млеко од конопље, 27
    Чипс од тиквица, 27
    Кокице од карфиола, 27
    Бомбице од смокава, 27
    Крекери од поврћа, 27
    Супа од тикве и јабуке, 27
    Салата од зимског поврћа са мајонезом, 28
    Шампињони са бадемима и орасима, 28
    Пита од јабука са карамел преливом, 28
    Љута супа од ђумбира и манга, 28
    Сирови колачићи од ђумбира, 29
    Енергетске плочице, 29
    Чоколадне супер-енергетске плочице, 29
    Сирове какао грануле од хељде, 29
    Крекери од хељде, 30
    Млеко од кестена, 30
    Сирова чоколадна кестен торта са глазуром, 30
    Сок од јабуке, коприве, брокуле и лимуна, 31
    Бадемово млеко с копривом, 31
    Крекери од кеља, 31
    Крекери од цвекле, 31
    Сирови колачићи од маслачкових латица, 31
    Фина салата од маслачка, 31
    Намаз од медвеђег лука (сремуша), 32
    Пљескавице од печурки, 32
    Свежи спанаћ, 32
    Хладна чорба од поврћа, 32
    Салата од свежег спанаћа, 33
    Зелена јабука, 33
    Купус салата, 33
    Шампињони пуњени повртном паштетом, 33
    Хумус од бундеве, 33
    Сирови хлеб од бадема, 33
    Смотуљци од тиквица са намазом од ораха, 34
    Јестиво цвеће, 34
    Бегоније, 34
    Bellis perens, 34
    Божур, 34
    Ноћна фрајла, 34
    Гладиоле, 34
    Маслачак, 34
    Баштенска љубичица, 34
    Детелине, 35
    Јагорчевина, 35
    Каранфил, 35
    Зеље, 35
    Зевалица, 35
    Лазаркиња, 35
    Лала, 35
    Драгољуб, 35
    Липа, 35
    Јоргован, 35
    Различак, 35
    Мушкатле, 35
    Невен, 35
    Фуксија, 35
    Ружа, 35
    Сунцокрет, 35
    Дан и ноћ, 35
    Пхлок, 35
    Љиљан, 35
    Хибискус, 35
    Хризантема, 35
    Воденика, 35
    Цвеће за здравље, 36
    Одабир цвећа, 36
    Прање и чување јестивог цвећа, 36
    Кување са цвећем, 36
    Припрема јестивог цвећа, 36
    Корисни савети, 37
    Кандирање латица, 37
    Цветне коцкице леда, 37
    Цветни шећер, 38
    Цветни мед, 38
    Списак јестивог цвећа, 38
    Како треба да се хранимо, 38

    ЈЕЛОВНИК ПОСНИ НА ВОДИ, 38
    Бадњи дан - вино, 42
    Мерење намирница без ваге, 43

    ПОСНИ КУВАР НА УЉУ, 44
    Чорбе, 44
    Чорба од парадајза, 44
    Кисела чорба, 44
    Кисела чорба од спанаћа, 44
    Кисела чорба од зеља, 44
    Кисела чорба од коприва, 44
    Кисела чорба од лободе, 45
    Кисела чорба, 45
    Од младог листа липе, 45
    Кисела чорба од блитве, 45
    Чобанска чорба, 45
    Кисела чорба од карфиола, 45
    Чорба од чичоке, 46
    Чорба од семенки бундеве, 46
    Чорба од бундеве са грашком, 46
    Чорба од бундеве са грашком 2, 46
    Чорба од пасираног пасуља, 46
    Чорбаст пасуљ, 47
    Чорба од зеленог пасираног грашка, 47
    Чорба од келерабе, 47
    Чорба од цвекле, 47
    Чорба од шаргарепе, 48
    Супа од јечма, 48
    Хладна ћорба од краставаца, 48
    Чорба од целера, тиквица, краставаца и кромпира, 48
    Домаћа супа од шаргарепе, 48
    Резанци за посну супу, 49
    Чорба од шаргарепе и проса, 49

    ВАРИВА И ДРУГА ЈЕЛА НА УЉУ, 49
    Пребранац пасуљ, 49
    Ћуфте од пасуља, 49
    Посна сарма од киселог купуса, 50
    Сарма од слатког купуса, 50
    Сарма од зеља, 50
    Сарма од виновог лишћа, 50
    Просо са киселим купусом, 50
    Слатки купус са комадићима соје, 51
    Млада боранија са комадићима соје, 51
    Млада келераба са комадићима соје, 51
    Бамње, 51
    Пуњене тиквице, 52
    Сува пуњена паприка, 52
    Сува пуњена паприка пасуљем, 52
    Паприке пуњене кромпиром, 52
    Пржене паприке са луком, 52
    Бабуре пуњене шаргарепом, 53
    Поховани плави патлиџан, 53
    Поховане тиквице, 53
    Похована паприка, 53
    Поховани карфиол, 53
    Кромпир паприкаш, 54
    Мусака од плавог патлиџана, 54
    Мусака од плавог патлиџана 2, 54
    Мусака од тиквица, 54
    Мусака од кромпира, 55
    Пире кромпир, 55
    Пире од кромпира са маком, 55
    Пуњени плави патлиџан, 56
    Подварак од киселог купуса са комадићима соје, 56
    Пржени кромпир на посебан начин, 56
    Помфрит од чичоке, 56
    Печена чичока, 56
    Пржени пашканат, 57
    Гулаш од комадића соје, 57
    Пилав са комадићима соје, 57
    Ђувеч од поврћа и пиринча, 57
    Плави патлиџан динстани, 57
    Блитва, 58
    Фаширане шницле од љуспица соје, 58
    Пљескавице од љуспица соје, 58
    Шницле од кромпира и поврћа, 58
    Овсени котлети, 58
    Ћуфте од тиквица, 58
    Сос од парадајза, 58
    Бешамел сос, 59
    Сос са реном, 59
    Сос са сенфом, 59
    Љутеница, 59
    Ајвар од печених паприка, 59
    Паштета од пасуља, 59
    Паштета од патлиџана, 59
    Маргарин са зачинима, 60
    Руска салата, 60
    Мајонез од соје, 60
    Мајонез од бадема, 60
    Кромпир салата, 60
    Кромпир салата са краставцима, 60
    Слани кромпир, 60
    Рестовани кромпир, 61
    Коприва са сочивом, 61
    Наут (леблебија) са празилуком, 61
    Наут (леблебија) са поврћем, 61
    Посна салама од сочива и цвекле, 62
    Сир од бадема, 62

    ПОСНЕ УЖИНЕ, 62
    Лепињице, 62
    Кнедле од кромпира, 62
    Сендвич са ражаним хлебом и биљним путером, 63
    Сендвич са целером и краставцима, 63
    Сендвич здравље, 63
    Савети, 63

    ПРИПРЕМАЊЕ ЈЕЛА ОД ПЕЧУРКИ, 64
    Кисела чорба од печурки, 64
    Кромпир салата са печуркама, 64
    Паприке пуњене печуркама, 64
    Слатки купус са печуркама, 64
    Гљиве печене на плочи, 65
    Пржене гљиве, 65
    Пилав од гљива, 65
    Сос са печуркама, 65
    Пихтије од печурака, 65
    Предјело од печурки у желатину, 65
    Динстане гљиве, 66
    Паприкаш од гљива, 66
    Ђувеч од гљива и домаћих резанаца, 66
    Хељда са печуркама, 66
    Качамак са шампињонима, 66
    Салата од гљива, 67
    Конзервирање гљива, 67
    Силирање гљива, 67
    Стерилизација гљива, 67
    Гљиве у уљу, 67
    Замрзавање гљива, 67
    Сушење гљива, 67
    Екстракт од гљива, 68
    Гљиве кисељене сирћетом, 68
    Паштета од ораха, 68
    Паштета од ораха и кромпира, 68
    Паштета од ораха са маслинама, 68
    Паштета од сунцокретових семенки и кромпира, 68
    Паштета од сунцокрета, 69
    Паштета од печеног кикирикија, 69
    Паштета од лешника и кромпира, 69
    Паштета од лешника, 69
    Паштета од бадема и кромпира, 70
    Паштета од бадема, 70
    Паштета од ораха са спанаћем и копривама, 70
    Сос од сунцокрета, 71
    Сос од ораха, 71
    Сос од семенки бундеве, 71
    Сос од кикирикија, 72
    Сос од лешника, 72
    Сос од бадема, 72
    Качамак са луком, 73
    Лигње, 73
    Салата од лигњи, 73
    Пржене лигње на колутиће, 73
    Пуњене лигње, 73
    Пуњене лигње са пиринчем, 74
    Мусака од лигања, 74
    Лигње у сафту, 74
    Паштета од квасца, 74

    СИРОВА ХРАНА, 75
    Типичне намирнице у овој исхрани обухватају:
    Мајонез од бадема, 75
    Салата од поврћа са клицама од сунцокрета, 75
    Салата од чичоке и шаргарепе, 76
    Салата од свеже цвекле, 76
    Намаз од соје и сунцокрета, 76
    Чипс од тиквица, 76
    Кокице од карфиола, 76
    Салата од зимског поврћа са мајонезом, 76
    Шампињони са бадемима и орасима, 77
    Љута супа од ђумбира и манга, 77
    Намаз од медвеђег лука (сремуша), 77
    Пљескавице од печурки, 77
    Пљескавице са кромпиром и орасима, 78
    Салата од свежег спанаћа, 78
    Шампињони пуњени повртном паштетом, 78
    Хумус од бундеве, 78
    Сирови хлеб од бадема, 78
    Смотуљци од тиквица са намазом од ораха, 79

    О САСТАВЉАЊУ ЈЕЛОВНИКА
    Основна подела намирница, 79

    ЈЕЛОВНИК НА УЉУ, 80

    ПОСНА ЈЕЛА ОД РИБЕ, 84
    Рибља чорба, 84
    Бела рибља чорба, 84
    Кувана риба са поврћем, 84
    Супа од зелени и рибљих костију, 84
    Бела чорба од рибе, 85
    Рибља чорба са парадајзом, 85
    Чорба од икре рибе (од "ајвара"), 85
    Рибљи паприкаш, 85
    Рибљи паприкаш 2, 86
    Брза рибља ћорба, 86
    Хладна рибља ћорба са спанаћем и зељем, 86
    Пуњене лигње, 86
    Лосос у пиву, 86
    Пиринач са лигњама, 87
    Лигње у вину, 87
    Домаћа пастрмка, 87
    Риба у глини, 87
    Смуђ пржени, 87
    Кечига, 88
    Кечига на аласки начин, 88
    Шаран у пиву, 88
    Караш пуњени, 88
    Сомовина пржена, 89
    Пржење рибе, 89
    Рибљи маринат, 89
    Ситна риба кувана у уљу (сардина), 89
    Паштета од рибе, 89
    Шаран са сувим шљивама, 90
    Пихтије од рибе, 90
    Шаран у парадајзу, 90
    Шаран на кромпиру, 90
    Пијани шаран, 91
    Кувани смуђ, 91
    Дунавска риба, 91
    Пљескавице од свеже рибе, 91
    Ћевапи од свеже рибе, 92
    Пржена продимљена риба, 92
    Печена продимљена риба, 92
    Печена риба исечена на парчиће, 92
    Подварак од киселог купуса са димљеном рибом, 92
    Кувани славски српски купус, 92
    Сарма са рибом, 93
    Пуњена паприка са рибом, 93
    Надимљавање рибе (полусушење), 93
    Печена риба у тесту, 94
    Поховани шнитови од рибе, 94
    Фаширане шницле од куване рибе, 94
    Паштета од туњевине, 95
    Паштета од сардина, 95
    Сос од туњевине, 95
    Ваљушци од рибе, 95
    Кнедле од рибљег меса, 95
    Туњевина са преливом, 95
    Слане куглице, 96
    салама од куваног жита и рибе, 96
    Руска салата, 96
    Руска салата са цвеклом, 96
    Скуша са сенфом, 96
    Скуша на пиринчу, 97
    Сочна скуша са роштиља, 97
    Ђувеч са пастрмком, 97
    Ђувеч од крупније рибе, 97
    Лигње са патлиџаном и боранијом, 98
    Печени филети, 98
    Шаран у сосу од бадема, 98
    Рибљи маринат, 98
    Морска риба на лимуну, 98
    Куване пастрмке, 99
    Пржене сарделе, 99
    Ђувеч од сомовине, 99
    Ражњићи од шкампа, 99
    Риба печена на жару, 99
    Пржење рибе на рибарски начин, 100
    Пихтије од димљене рибе, 100
    Шта још треба знати о риби?, 100
    Конзервирање, 101

    ПОСНА ЗИМНИЦА, 101
    Конзервирање, 101
    Кисео купус у главицама, 102
    Остављање купуса рибанца за зиму, 102
    Кисели купус рибанац 2, 102
    Винов лист за зиму, 103
    Конзервирање листа лозе, 103
    Конзервирање зеља за зиму (са хладним пресолцем), 103
    Конзервирање зеља за зиму (без соли), 103
    Конзервирање зеља за зиму (сушењем), 103
    Млади грашак, 103
    Грашак са шаргарепом, 103
    Сушени грашак, 104
    Млади кукуруз слани, 104
    Боранија у сланом раствору, 104
    Укувана боранија, 104
    Боранија на други начин, 104
    Сушена бораније, 104
    Пасуљ у соку од парадајза, 104
    Зачин од зелени, 105
    Зачин на други начин, 105
    Бели лук у сирћету, 105
    Першун за зиму, 105
    Остављање зрелих тикава, 105
    Брзо укисељени краставци на сунцу, 105
    Краставци укисељени, 105
    Слани краставци, 106
    Кисели краставци, 106
    Кисели краставци 2, 106
    Сецкана салата од краставаца, лука и шаргарепе, 106
    Остављање великих краставаца, 106
    Свежи краставци до зиме, 107
    Шаргарепа у туршији, 107
    Цео парадајз узрео "царски", 107
    Кувани парадајз, 107
    Домаћи кечап, 107
    Кечап 2, 107
    Кечап 3, 107
    Кечап 4, 108
    Кечап 5, 108
    Пире од парадајза, 108
    Сок од парадајза, 108
    Пуњени зелени парадајз, 108
    Пуњени зелени парадајз 2, 108
    Тиквице љуте, 109
    Мариниране тиквице, 109
    Маринирана цвекла, 109
    Цвекла са јабукама, 109
    Кисељена цвекла, 109
    Сушени плави патлиџан, 109
    Модри патлиџан и плави патлиџан са поврћем, 110
    Карфиол за зиму, 110
    Паприке у туршији на стари начин, 110
    Туршија 2, 110
    Лубенице у туршији за зиму, 110
    Крушке и јабуке у туршији, 111
    Печене паприке за зиму, 111
    "Парадајз" паприке за зиму, 111
    Други начин: без соли, 111
    Остављање бабура у парадајзу, 111
    Зелене паприке са струганим реном, 111
    Киселе паприке, 111
    Остављање паприке бабуре са кореном у песку, 112
    Печене паприке, 112
    Печене паприке у уљу, 112
    Сатараш, 112
    Феферони у сирћету, 112
    Хрен маринирани, 112
    Хрен и цвекла маринирани, 112
    Ајвар од пржених бабура, 113
    Ајвар од печених паприка "Врцански", 113
    Ајвар "здравље", 113
    Ајвар "здравље" (други начин), 113
    Ајвар од тиквица, 113
    Ајвар од плавог патлиџана (посан на води), 114
    Ајвар од паприке са плавим патлиџаном (посан на води), 114
    Ајвар од плавог патлиџана (на уљу), 114
    Ајвар од зеленог парадајза, 114
    Сос ватрени, 114
    Остављање печурки (гљива) за зиму, 114
    Силирање гљива, 115
    Стерилизација гљива, 115
    Гљиве у уљу, 115
    Замрзавање гљива, 115
    Сушење гљива, 115
    Ектрат од гљива, 115
    Гљиве кисељене сирћетом, 116
    Паштета од печурки, 116
    Шампињони маринирани, 116
    Шљиве у сланој маринади, 117
    Маринирана шаргарепа, 117
    Мешана салата, 117
    Како долази до кварења укисељеног поврћа, 117
    Црни пекмез од шљива, 117
    Пекмез од шљива са чоколадом, 117
    Џем од смокава са вином, 118
    Џем од поморанџе, 118
    Џем од бресака, 118
    Пекмез од бресака 2, 118
    Пекмез од црне рибизле, 118
    Пекмез од кивија, 118
    Џем од кивија 2, 118
    Џем од кајсија и тиквица, 118
    Џем од кајсија, 119
    Пекмез од кајсија, 119
    Некуван пекмез од кајсија, 119
    Некувана мармелада од јагода, 119
    Пекмез од шипурака, 119
    Мармелада од белог грожђа, 119
    Џем од јагода, 119
    Слатко од јагода, 120
    Слатко до јагода 2, 120
    Ређано слатко од малина, 120
    Компот од бресака, 120
    Желе од грожђа, 120
    Компот од кајсија, 120


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: Србски посни кувар манастира Рукумије, допуњено и проширено издање
    Издавач: Манастир Рукумија
    Страна: 384 (cb)
    Страна у боји: 30
    Повез: тврди
    Писмо: ћирилица
    Формат: 21 x 30 cm
    Година издања: 2015
    ИСБН: 978-86-83801-66-4
    Naručite
    Cena:
    3.000,00 DIN
    Cena za inostranstvo:
    30,00 EUR
    Kom.:

    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Kupljeno uz ovu knjigu

    Preživeti i živeti u prirodi
    4000 din.

    Kuvar korovskog bilja
    700 din.

    Bašte kao nekad: Bez hemije, mehanizacije uz pomoć biljnih preparata i korišćenjem tradicionalnih znanja
    1300 din.

    Zdravlje iz Božije bašte
    3500 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    IDI NA VRH STRANE
    Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga