MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Paradoks biljaka: Hranite li se zdravo?
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Skrivene opasnosti „zdrave hrane” koje izazivaju bolesti i prekomernu težinu

  Ne dešava se često da knjiga o ishrani uvede neki sasvim novi koncept, a još ređe da taj koncept potkrepi čvrstim naučnim dokazima – Paradoks biljaka čini upravo to! Ova knjiga vam pruža sasvim novu perspektivu o zdravoj ishrani i gubljenju težine. Sve ste drugo probali? Ovaj program će vam pomoći.

  Ova knjiga sadrži savete i informacije koje se odnose na brigu o vašem zdravlju. Zamišljena je tako da pruži dodatne informacije, a ne da zameni savet lekara ili drugog obučenog profesionalca iz oblasti zdravstvene nege. Ukoliko znate ili sumnjate da imate zdravstveni problem, preporučuje se da potražite savet svog lekara pre nego što se odlučite na bilo kakav medicinski program ili tretman. Učinjeno je sve da informacije u ovoj knjizi budu tačne od datuma izdavanja pa nadalje. Izdavač i autor se odriču odgovornosti za bilo kakve medicinske ishode koji mogu biti rezultat primene metoda predloženih u ovoj knjizi.


  Sadržaj

  PRVI DEO
  Dilema ishrane
  Rat između biljaka i životinja, 21
  Razulareni lektini, 47
  Vaš digestivni trakt pod napadom, 93
  Upoznajte neprijatelja – Sedam smrtonosnih ometača, 117
  Kako vas moderna ishrana čini debelim (i bolesnim), 157

  DRUGI DEO
  Predstavljanje programa Paradoks biljaka
  Iz korena promenite svoje navike, 197
  Faza 1: Započnite program trodnevnim čišćenjem, 221
  Faza 2: Popravite i vratite u prvobitno stanje, 231
  Faza 3: Poberite blagodeti, 263
  Keto program intenzivne nege Paradoks biljaka, 285
  Paradoks biljaka – predlozi suplemenata, 311

  TREĆI DEO
  Planovi obroka i recepti
  Plan obroka za fazu 1: trodnevno čišćenje, 327
  Recepti programa Paradoks biljaka, 339
  Doručak,364
  Grickalice, 372
  Napici,374
  Glavna jela i prilozi, 376
  Deserti,400
  Zahvalnica, 407
  O autoru, 411


  Uvod

  Niste vi krivi

  Recimo da vam na nekoliko narednih strana kažem kako je sve što ste mislili da znate o svojoj ishrani, svom zdravlju i svojoj telesnoj težini pogrešno. Decenijama sam i sâm verovao u te laži. Hranio sam se „zdravo“ (ipak sam ja kardiohirurg). Retko sam jeo brzu hranu, konzumirao sam mlečne proizvode sa smanjenim procentom masnoće i proizvode od celog zrna. (Dobro, priznajem da sam imao sklonost ka dijetalnoj koka-koli, ali je to ipak bolje od originalnog proizvoda punog šećera, zar ne?!) Nisam bio lenj ni kada je vežbanje u pitanju. Trčao sam skoro pedeset kilometara nedeljno i svakodnevno vežbao u teretani. Uprkos tome što sam nosao prekomerne kilograme, imao visok krvni pritisak, migrene, artritis, visok holesterol i insulinsku rezistenciju, uporno sam verovao da sve radim kako treba. (Otkriću vam nešto unapred: sad imam trideset pet kilograma manje i nemam nijednu od navedenih zdravstvenih tegoba.) Ali neprestano me je mučio glas u glavi koji je ponavljao isto pitanje: „Ako sve radim kako treba, zašto mi se ovo dešava?“

  Zvuči li vam ovo jezovito poznato?

  Ukoliko čitate ovu knjigu, i vama je verovatno jasno da nešto nije u redu, ali ne znate šta. Možda prosto ne možete da obuzdate svoj pomahnitali apetit ili žudnju za određenom hranom. Dijete sa smanjenom količinom ugljenih hidrata, manjim procentom masnoće, namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, paleo i druge dijete nisu uspevale ili nisu davale trajne rezultate – nakon početnog uspeha izgubljena težina se brzo vraćala. Nisu pomogli ni trčanje, brzo hodanje, dizanje tegova, aerobik, kros fit, joga, kor vežbanje, kućni bicikl, intenzivne telesne vežbe ili bilo koji program vežbanja kog ste se latili kako biste se rešili tih nekoliko tvrdoglavih kila viška.

  Prekomerna težina (ili prekomerni manjak kilograma, neuhranjenost) je ozbiljan problem, ali su vaši prvenstveni problemi možda netolerancija na određenu hranu ili žudnja za određenom hranom, problemi sa varenjem, glavobolje, mentalna magla1, nedostatak energije, bolni zglobovi, akne u odraslom dobu, jutarnja ukočenost ili buljuk drugih stanja kojih se prosto ne možete otarasiti. Moguće je da patite od jedne ili više autoimunih bolesti ili poremećaja kao što su dijabetes tipa
  1 ili 2, metabolički sindrom ili problema sa štitnom žlezdom i drugih hormonskih poremećaja. Možda mislite da ste na neki način vi krivi za svoje loše zdravlje ili prekomerne kilograme, dodajući svom teškom teretu još i osećaj krivice. Ako vam je neka uteha, niste sami. I sve će se ovo promeniti. Dobro došli u Hranite li se zdravo? (Paradoks biljaka).

  Najpre ponavljajte za mnom: „Ovo nije moja krivica.“ Tako je – vi niste krivi za svoje zdravstvene probleme. Imam rešenje za ono što vas muči, ali vas molim da budete spremni da sve što mislite da znate ili pretpostavljate o zdravom životu bude dovedeno u pitanje. Ove informacije će razotkriti mitove i uvesti koncepte koji će vas u početku možda

  1 U originalu brain fog – nesposobnost da se nečega u trenutku setite, izvesna dezorijentisanost (prim. prev.)

  sasvim šokirati. Ali ovde ima zaista dobrih vesti. Tajne koje ću podeliti sa vama će vam otkriti zašto vaše bolesti ne nestaju, zašto ste stalno umorni, bez energije, gojazni (ili neuhranjeni), otkud mentalna magla ili ste u bolovima. I kad jednom otkrijete i uklonite prepreke na svom putu ka pucanju od zdravlja i vitkom telu, vaš će se život promeniti.

  Vidite, uza svu svoju skromnost, otkrio sam da postoji zajednički uzrok za većinu zdravstvenih problema. Ovo je otkriće zasnovano na opširnom istraživanju, koje uključuje i moje radove objavljene u medicinskim žurnalima koje uređuju moje kolege, ali niko nije ranije objedinio sve te informacije na jednom mestu. Iako su „eksperti“ za pitanja zdravlja istakli kako su naša lenjost, zavisnost od brze hrane, konzumiranje pića prepunih kukuruznog sirupa sa visokim procentom fruktoze i sijaset otrova u okolini uzroci naših tegoba (između ostalog), oni nažalost nisu u pravu. (Nije da sve ovo ne doprinosi lošem zdravlju!) Pravi uzrok je toliko dobro sakriven da ga nikada ne biste primetili. Ali trčim pred rudu.

  Sredinom šezdesetih bio sam svedok mahnitog porasta slučajeva gojaznosti, dijabetesa tipa 1 i 2, autoimunih bolesti, astme, alergija i problema sa sinusima, artritisa, raka, srčanih oboljenja, osteoporoze, Parkinsonove bolesti i demencije. Nije slučajno da je u istom periodu došlo do naizgled neprimetnih promena u našem načinu ishrane i proizvodima za ličnu negu koje koristimo. Otkrio sam dobar deo odgovora na misteriju opadanja našeg kolektivnog zdravlja i porast težine za svega par decenija – i sve počinje sa biljnim proteinima po imenu lektini. Verovatno nikada niste čuli za lektine, ali vam je svakako poznat gluten, koji je samo jedan od hiljadu lektina. Lektini se nalaze u gotovo svim biljkama, kao i u nekim drugim vrstama hrane.

  Štaviše, lektina ima u velikoj većini hrane koju Amerikanci danas jedu, uključujući meso, živinu i ribu. Među drugim funkcijama koje imaju, lektini su oružje biljaka u borbi protiv životinja. Kako? Daleko pre nego što je ljudski rod hodao zemljom, biljke su sebe i svoje potomke štitile od gladnih insekata proizvodeći otrove, među kojima je i lektin, u semenu i drugim delovima biljke. Ispostavilo se da isti biljni otrovi koji mogu da ubiju ili onesposobe insekte takođe mogu tiho da uništavaju vaše zdravlje ili na opak način utiču na vašu težinu. Ovu sam knjigu nazvao Paradoks biljaka jer iako su mnoge biljke za vas dobre – i osnova su mog plana ishrane – druge, koje su proglašene „zdravom hranom“ zapravo su krivci za vaše bolesti i prekomernu težinu. Tako je, od većine namirnica biljnog porekla se zapravo razboljevate. Još jedan paradoks: male količine nekih biljnih namirnica su dobre za vas, ali su velike količine loše. Uskoro ćemo se detaljnije pozabaviti ovime.

  Da li vam je neko nekada rekao: „Danas prosto nisi pri sebi“? Kao što ćete saznati, zahvaljujući neznatnim promenama u hrani koju najčešće jedete, načinu na koji se hrana priprema, korišćenju određenih proizvoda za ličnu negu i lekova za koje pretpostavljate da će poboljšati vaše zdravlje, zaista više nećete biti ista osoba. Da pozajmim termin iz sveta računara, u vaš sistem je hakovano. Čitave grupe ćelija, ono što unosite i izbacujete i način na koji vaše ćelije komuniciraju jedne sa drugima su promenjeni.

  No, nema razloga za brigu. Ova izmena se može obrnuti, dozvoljavajući vašem telu da se oporavi i dostigne zdravu težinu.

  Kako bismo započeli oporavak svog organizma, moramo napraviti korak unazad – nekoliko koraka zapravo – kako bismo krenuli napred. Prvi put kada smo se našli na raskršću, pre više hiljada godina, odabrali smo pogrešan put i nastavljali pogrešno da skrećemo u svakoj mogućoj prilici. (I samo da se razumemo, takozvana paleo dijeta ne može biti dalje od onoga o čemu ovde pričam.) Ova će vam knjiga dati putokaze kako da se vratite na pravi put, najpre eliminišući vaše preterano oslanjanje na određene vrste hrane kao primarnu ishranu.

  Ovo što ste upravo pročitali vam može delovati toliko neverovatno da se možda pitate kakvo me je to iskustvo dovelo do ovih tvrdnji ili jesam li ja uopšte lekar. Uveravam vas da jesam. Evo nečega o meni. Nakon što sam sa najvišim ocenama diplomirao na Jejlu, doktorirao sam na Medicinskom koledžu Džordžije, a onda se upisao na program kardiohirurgije na Univerzitetu Mičigen. Kasnije sam dobio prestižnu stipendiju za istraživanje u Nacionalnom zdravstvenom institutu. Proveo
  sam šesnaest godina kao profesor hirurgije i pedijatrijske kardiohirurgije, na čelu katedre za kardiohirurgiju na Loma Linda medicinskom fakultetu, gde sam video desetine hiljada pacijenata sa čitavim spektrom zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak, autoimuna stanja, dijabete i gojaznost. Zatim sam, zapanjivši svoje kolege, napustio Loma Lindu.

  Zašto bi neko ko se uspešno bavio konvencionalnom medicinom napustio tako visoku poziciju u prestižnom medicinskom centru? Kad sam preokrenuo situaciju sa sopstvenim zdravljem i od gojaznog postao vitak, nešto se u meni promenilo: shvatio sam da bolesti srca mogu da izlečim ishranom umesto operacijom. U cilju toga sam osnovao Internacionalni institut za srce i pluća i u okviru njega Centar za restorativnu medicinu u Palm Springsu i Santa Barbari u Kaliforniji. Objavio sam svoju prvu knjigu, Evolucija ishrane doktora Gandrija: isključite gene koji ubijaju vas i vašu liniju, koja je opisivala promene u radu srca i lečenje dijabetesa i gojaznosti koje smo drugi pacijenti i ja iskusili nakon primene mog plana ishrane. Ovo je revolucionarno promenilo način na koji se bavim medicinom i promenilo živote stotine hiljada čitalaca. Takođe me je otisnulo stazom koja je na kraju dovela do ove knjige. Pored toga što sam lekar, radio sam mnoga medicinska istraživanja i izumeo mnoge uređaje koji štite srce tokom operacije.

  Sa svojim nekadašnjim partnerom, Leonardom Bejlijem, izveo sam više transplantacija srca na bebama i deci nego bilo ko na svetu. Patentirao sam više medicinskih uređaja i naširoko pisao o imunologiji transplantacije i ksenotransplantaciji. Ova glomazna reč ukazuje na prevaru imunog sistema jedne vrste da prihvati organ druge. Zahvaljujući radu na ksenotransplantaciji, držim rekord u transplantaciji srca svinje u babuna što se dužine života tiče. I tako – da, umem da prevarim imuni sistem i znam kad je imuni sistem prevaren. Takođe znam kako to da popravim.

  Za razliku od mnogih pisaca i takozvanih zdravstvenih stručnjaka, ja ovo ne radim prvi put. Seniorsku tezu na Univerzitetu Jejl sam pisao o tome kako je dostupnost različite vrste hrane u različitim periodima godine podstaklo evoluciju viših primata u moderne ljude. Kao hirurg, kardiolog i imunolog, tokom čitave karijere se bavim time kako imuni sistem odlučuje šta je prijatelj, a šta neprijatelj. Široki opseg ovih iskustava me je na jedinstven način kvalifikovao da u ovoj knjizi otkrijem rešenje za vaše zdravlje i probleme sa težinom koji se ovde navode.

  Kao sve veštiji zdravstveni detektiv, uvideo sam kako su mnogi moji pacijenti, koji su moj plan ishrane koristili u lečenju koronarne arterijske bolesti, hipertenzije ili dijabetesa (ponekad i kombinacije dve ili tri ove bolesti) prijavljivali kako je njihov artritis jednako brzo počeo da se povlači ili je prestala da ih muči bolna gorušica. Moji su pacijenti primetili i daleko bolje raspoloženje i da su rešili manje-više hronična stanja sa crevima. Kilogrami viška su prosto nestajali, kao i žudnja za određenom hranom. Dok sam proučavao rezultate opsežnih laboratorijskih testova koje sam osmislio za svakog pacijenta ponaosob, iznenadio sam se određenim obrascima, te sam počeo da se igram sa prvobitnim programom dijete.

  Iako su ovi rezultati bili zaista nagrada za trud, nije mi bilo dovoljno samo da vidim tako značajna poboljšanja kod svojih pacijenata. Morao sam da znam i kako i zašto. (Ja sam i istraživač, ne samo lekar, ako se sećate.) Šta se to što ih je činilo bolesnim i gojaznim promenilo? Koje su stavke na spisku „dobre“i „loše“ hrane povratile mojim pacijentima zdravlje? Ili, što je još važnije, koje su eliminisane namirnice bile deo problema? I koji su faktori osim promene ishrane igrali ulogu?

  Detaljan pregled istorija bolesti mojih pacijenata, njihovih fizičkih stanja, specijalizovanih laboratorijskih testova i testova fleksibilnosti krvnih sudova, uverilo me je da je većina njih (a verovatno i većina vas) bukvalno u ratu sa samim sobom, zahvaljujući uobičajenim „ometačima“ koji ometaju prirodno svojstvo tela da samo sebe leči. Ovi ometači obuhvataju promene u tome kako se hrane životinje koje jedemo, kao i neke vrste hrane koje se smatraju zdravim – cela zrna, sočiva i druge mahunarke na primer, kao i sijaset hemikalija, uključujući herbicide i korišćenje antibiotika širokog spektra. Pored toga sam otkrio kako su antacidi, aspirini i drugi nesteroidni antiflamatorni lekovi drastično promenili sredinu u vašem želucu.

  Tokom poslednjih petnaest godina svoja sam otkrića predstavio na prestižnim medicinskim konferencijama kao što je saziv Američke asocijacije kardiologa i objavljivao ih u medicinskim žurnalima koje uređuju moje kolege, sve to vreme usavršavajući svoj program. Rezultat mog rada jeste da sam postao priznati stručnjak za ljudski mikrobiom, bakterijske i druge organizme koji žive u vama i na vama.

  Takav kakav je, program Paradoks biljaka se sastoji od obilja povrća, ograničenih količina namirnica bogatih visokokvalitetnim proteinima, kao i određenog voća (ali samo onog kom je sezona), koštunjavog voća koje raste na drveću, kao i određenih mlečnih proizvoda i ulja. Jednako je važna hrana koju izostavljam – tačnije, žitarice i brašno koje se od njih pravi, pseudo-žitarice, sočiva i druge mahunarke (uključujući sve proizvode od soje), voće koje zovemo povrćem (paradajz, paprika
  i njima srodni) i rafinisana ulja.

  Možda ste u žurbi da se što pre bacite na program Paradoks biljaka, ali sam otkrio da moji pacijenti imaju daleko više šansi da se izleče kada razumeju koren uzroka svog lošeg zdravlja. Tako da, pre nego što dođemo do „rešenja“, u prvom delu knjige ću većinom objašnjavati često šokantne i još češće neverovatne priče o tim uzrocima i tome kako su oni na većinu nas uticali poslednjih nekoliko decenija. Kad budete došli do drugog dela, saznaćete kako da započnete program trodnevnim čišćenjem.

  Zatim ćete saznati kako da oporavite svoj oštećeni želudac i mikrobe svog digestivnog trakta nahranite onim što im prija, uključujući grupu namirnica pod imenom rezistentni skrobovi, što vrlo zgodno usput i pomaže da se osećate sito i otarasite se neželjenih kilograma i santimetara. Kad budete stabilizovali svoje zdravlje, preći ćete na Fazu 3 programa Paradoks biljaka koji će postati osnov vaše dugovečnosti. Program uključuje redovne modifikovane postove koje će vašem želucu dati mini odmor od napornog rada na varenju. Istovremeno, to omogućava mitohondrijama, koje u vašem mozgu proizvode energiju, priliku da uživaju u zasluženom odmoru. Za one koji imaju akutne zdravstvene potrebe sam pripremio poglavlje o Programu intenzivne nege. U trećem delu vam dajem program planiranja obroka i jednostavne, ali ukusne recepte za sve tri faze programa. Pomoću njih ćete zaboraviti na onu problematičnu hranu od koje ste bili bucmasti, bolesni i u bolovima.

  Iako je izmena vaših navika u ishrani značajna komponenta programa, takođe ću vam preporučiti i neke druge izmene, kao što je eliminacija određenih lekova koji se dobijaju na recept i proizvoda za ličnu negu. Ispratite ceo program i obećavam vam da ćete proterati većinu svojih zdravstvenih problema, ako ne i sve, dostići zdravu telesnu težinu, podići nivo energije i poboljšati raspoloženje. Čim budete počeli da osećate efekte ovog novog pristupa ishrani i življenju – moji pacijenti počnu da se osećaju bolje i gube na težini posle svega nekoliko dana – shvatićete do kakvih neverovatnih promena može doći kada svoje telo (i svoj mikrobiom) hranite onim od čega napreduje i puca od zdravlja. U dodatak ovome ćete istovremeno eliminisati sastojke i druge agente koji stoje na putu vašeg uživanja u dugačkom, zdravom životu.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Paradoks biljaka: Hranite li se zdravo?
  Izdavač: Miba books
  Strana: 414 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 20 cm
  Godina izdanja: 2019
  ISBN: 978-86-6026-023-1
  Naručite
  Cena:
  1.100,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga