MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹IstorijaOstalo

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Кад су живи завидели мртвима
  Аутор: Милорад Панић-Суреп
  Страна: 278
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Одломак

  НОЋ се протезала над Балканом јакоже пучина морска. Тамна и дубока од Динаре до Суве Планине, у местимично пропетим дебелим валовима; угасита над рекама Паноније; просветла над сасушеним голетима Тесалије. Гребени Шаре и Проклетија, и Миџора, израњали су из њена мастила и као уморни пливачи погледали на далеке бледе отсјаје Истока. Ноћ на делници лета и јесени кад све што роди дозрева, а ништа није дорађено. Работник тад спава разбацаних удова, господар отежале главе. Једноме, у овим срећним часовима, олакшавајући брид испушта ватру из затечених дланова, другоме изгледи уочени преко дана разигравају слике обилата збирања, наталожене тамо негде иза чврсто склопљених капака. Блажен сан свих оних што га у ово доба могу имати! Он сваком даје право за готово, према жељама.

  А можда ово и није била ноћ на делници лета и јесени? Можда су беспутном планином курјаци завијали, дрвеће пуцало на мразу, стока потмуло мукала по торинама. Човек тад спава на опрези, иза замандаљених врата, приправан да сваког часа јурне на вука ил хајдука. .. Или је то била она ноћ у којој природа потпаљује раскош цветања и зеленила, а амбари већ данима метлом метени ни мишу сит дан не обећавају. Сан је тад људима прибежиште. Оцеви у њ потапају своју дневну зловољу, мати сузе; тврдица своје изговоре. Таквоме сну нико се не радује, али му нико и не жели брз свршетак.

  И не тражите од мене да вам речем којег је доба годишњег та тамна ноћ лежала над Балканом. Знати се само може да је била некога лета господњег у дубокоме Средњем веку, Тринаестом или Четрнаестом. Да, чак ни столеће није поуздано. Извесно је међутим то, да је за нас у њој један једини човек био будан [колико се да сагледати са овог отстојања]; и не зато што сна није желео, или га није могао имати. О, још како би се он опружио не бирајући постеље! И спавао би чврсто, сном праведника који никоме ништа не дугује а мало шта од кога очекује. Такав је то човек био. А бдео је зато што је дурао под бременом завета. Ваљало му је у року, који није уважавао ни дневе ни ноћи, испунити читав свежањ чистих листова заметним и краснописним словима достојним светих текстова, исчртати их гушчјим пером или зарезаном трском. И тога ради одмора се морао лишити. А сирома писар није био ни ангел, ни дух свети, већ само човек брене, умору подложне руке, и пажње времене. И док је ова дубока средњевековна ноћ све живо собом притискала, човек је писао и писао. Земљана зделица пред њим била је испуњена уљем донесеним однекуд од Бара. На уљу је врхунио комадић плуте с окцем на средини опточеним металом. Провлак упредена памука подизао се с дна суда и пролазио кроз плуту. На његову врху треперио је пламичак, запаљен у сам сумрак, кад очи нису више могле убрати ниједан сунчев зрак. Осамљени у огромној ноћи, човек и пламен живели су сваки за себе у истој стиснутој изби, без тако потребне узајамне пажње. Пламен је смирено треперио, човек одмерено вукао пером и немо шапутао уснама. Покаткад само, у ничим одређеним размацима, сребрни језичак испуњен огроелим предивом стао би слабачки да дршће, претећи да се свакога часа угаси, као изболована душа. Тад би се човек и пламен сагледали. Провлак је ваљало повући навише ножицама или толим прстима. И мала изба облила би се зачас новом радосном светлошћу; часак два само, јер се брзо све враћало на старо — човек писању, пламен сагоревању. Другог пута, козна којим потстицајем, узнемирила би се плута и запловила обали свог мора. Сенка пера пошла би у супротном правцу и падала тамо где је требало начртати слова. Човек би опет застао, вратио се себи и стварима. И једног таквог тренутка, напуштајући свети безосећајни текст, овај нам је писар рекао свој уздах. Једноставно и нехотице, као што се животи зачињу. На месту где је могла да дође само крупна освештана реч, човек је написао:

  "Плови пловче, пиши грешни попе Петре"1


  ШТА ВИДИШ У ТМИНУ ЗАГЛЕДАН, РЕЦИ?

  ЧОВЕК ПОД БРЕМЕНОМ, НАД БЕЛИМ ЛИСТОМ ПАПИРА...

  ... И ЊЕГОВ СЛАБАЧКИ САВЕЗНИК ПОДОБАН МИСЛИ У ЗАЧЕЋУ.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Кад су живи завидели мртвима
  Издавач: Јасен
  Страна: 278 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 16 x 24 cm
  Година издања: 2014
  ИСБН: 978-86-6293-028-6
  Naručite
  Cena: 1.430 RSD
  Cena za inostranstvo:
  14,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Sabrana dela Jovana Dučića
  2000 din.

  Moje malo sveznanje : Brojevi
  1300 din.

  Moja prva slagalica: Na selu
  400 din.

  Lastavica prvi put leti - Sneško Belić
  350 din.

  Lastavica prvi put leti - Palčić
  350 din.

  Lastavica prvi put leti - Mačak u čizmama
  350 din.

  Bojanka - 365 strana za bojenje
  500 din.

  Manastiri ovčarsko-kablarske klisure
  3819 din.

  Odabrane pesme Sv. Grigorija Bogoslova
  650 din.

  Свети Исак Сиријски: Подвижничка слова, 2. допуњено издање
  1550 din.

  Ka postistoriji sveta
  920 din.

  Дах живота: О молитви
  600 din.

  Veseli kamioni
  600 din.

  Дух самопорицања
  2000 din.

  Veliki buldožeri
  600 din.

  Brzi vozovi
  600 din.

  Pesme: Milan Rakić
  850 din.

  Pesme: Đura Jakšić
  890 din.

  Pesme: Aleksa Šantić
  890 din.

  Адам и Нови Адам: Адамов грех и наше искупљење
  1150 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024