MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹BeletristikaDnevnici
  Prosperova pećina : vodič kroz krajolik i običaje ostrva Krfa
  Autor: Lorens Darel
  Strana: 160
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Gotovo pet godina proveo je Lorens Darel sa svojom porodicom na Krfu – ostrvu Odiseja, Feačana i navodno Prospera iz Šekspirove „Bure“ – koji napušta u predvečerje početka Drugog svetskog rata. O svom boravku na Krfu ostavio je zapise bogate detaljima i zanosnim opisima, iz kojih će po završetku rata nastati „Prosperova pećina“, delo koje nije memoarska proza, ni kulturna istorija ostrva niti vodič za radoznale turiste, već sve to pomalo. Darel opisuje noćni lov harpunima na oktopode sa iskusnim ribarem, seoski vašar sa pitoresknim narodnim kolima i nošnjama meštana, predstavu satiričnog lutkarskog pozorišta o zgodama prepredenog Karađoza, bogate maslinjake i vinograde, život i rad na ostrvu zimi, puste bajkovite zalive u letnjem blagotvornom moru, kult sv. Spiridona i neobična verovanja i običaje ostvrljana, daje istoriju Krfa, ostrva koje Turci nikada nisu osvojili, i upoznaje nas s brojnim zanimljivim osobama koje žive na ostrvu – učenjakom Teodorom Stefanidisom ili jermenskim piscem Zarijanom.

  Prema autobiografskoj knjizi Lorensovog mlađeg brata Džeralda „Moja porodica i druge životinje“, BBC je 2016. snimio tri sezone igrane serije „The Durrells in Corfu“, što je iznova aktuelizovalo interesovanje za ovo ostrvo i neobičnu porodicu. Naše novopriređeno izdanje „Prosperove pećine“ obogaćeno je fotografijama, mapama ostrva, brojnim korisnim beleškama i poboljšanim prevodom.

  Gilbert Hajet

  Darelovo delo je vodič kroz krajolik i običaje ostrva Krfa, Krfa koje je ovaj pisac toliko voleo, a na koje niko ne odlazi jednom. Ovde se svi uvek vraćamo. Na Krfu je Darel živeo pred Drugi svetski rat, sa prvom suprugom, a knjiga pred nama je putopisni dnevnik pisca – raskošnog stiliste, erudite i tako darovitog hedoniste. Darelu knjige dospevaju vodenim putem, baš kao i pisma Henrija Milera. Na ovom ostrvu, gde je „arhitektura grada mletačka, gde su kuće izgrađene elegantno, u vitkim redovima, sa uskim lejama i kolonadama, a crvena, žuta i ružičasta boja okera je zbirka pastelnih nijansi koju mesečina preobražava u blistavobeli grad“, Darel je živeo kao srećni nomad. Nag, noću je plivao po mesečini zajedno sa lepom suprugom slikarkom, družio se sa mudrim ostrvljanima i pitao se da li je Sokrat bio srećan, „pošto veća mudrost nameće čoveku veći teret“. Ovo delo napisano je pre Darelove ljubavi sa Aleksandrijom i Evom Koen, koja će biti model za lik Justine u „Kvartetu“. Nešto od vatre tog susreta koji sledi, lebdi nad ovim stranicama.  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Prosperova pećina : vodič kroz krajolik i običaje ostrva Krfa
  Izdavač: Karpos
  Strana: 160 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 21 cm
  Godina izdanja: 2019
  ISBN: 978-86-6435-107-2
  Naručite
  Cena: 1.300 RSD
  Cena za inostranstvo:
  13,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  mob. 066/305510
  fiksni telefoni nisu trenutno dostupni

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024