MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹PravoslavljeСвета РусијаРуска црква

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Огледи о историји Руске цркве, том I
  Аутор: Антон Владимировић Карташов
  Страна: 799
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  У српској богсловској и широј научној јавности одавно се осећа потреба за преводом на српски језик релевантног дела руске црквене историографије у којем је целовито и систематично представљена историја Руске Православне Цркве. Појавом таквог превода, уз српски превод Путева руског богословља Георгија Флоровског, српском читаоцу се пружа могућност целовитог сагледавања историјског и богословског пута Руске Православне Цркве. У том контексту треба посматрати превод на српски језик капиталног дела руске црквене историографије Очерки по истории Русској Церкви Антона Владимировича Карташова.

  Антон Владимирович Карташов (1875-1960) припадао је последњој генерацији дореволуционих руских црквених историчара. Као студент Санктпетербуршке духовне академије, током 90-их година XIX века, имао је прилику да слуша предавања из црквене историје кори-феја руске црквене историографије Василија Васиљевича Болотова. Почетком XX века предавао је Историју Руске Цркве у престоничкој академији. Већ тада код њега се родила идеја о писању целовите руске црквене историје. Бурни догађаји у Русији, почетком XX века, одвели су га ка активном учешћу у друштвеним збивањима, што га је удаљило од академије и остварења ове идеје. У револуционарној 1917. години био је последњи обер-прокурор Свјатјејшег Правитељствујушчег Синода и министар вероисповедања у влади Керенског. Отворио је рад помесног сабора 1917. године на којем је, после више од два века, изабран руски патријарх. Бољшевички преврат одвео га је у емиграцију, у Париз, где ће остати до краја живота. На Светосергијевском богословском институту у Паризу више од три деценије предавао је Историју Руске Цркве. Управо ће та предавања бити основ његовог живогног научног дела - Очерки по истории Русскоп Церкви.

  Ово дело припада групи класичних дела критичке руске црквене историографије у којима је систематски и свеобухватно представљена руска црквена историја. Оно се наслања на традицију дореволуционе руске црквеноисторијске школе из које је поникао и сам аутор. Ову традицију, пре свега, чине вишетомне систематске руске црквене историје митрополита Макарија (Булгакова), Евгенија Евсигњејевича Голубинског, Александра Павловича Доброклонског. Поменута дела настала су у XIX веку.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Огледи о историји Руске цркве, том I
  Издавач: Каленић
  Страна: 799 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 24x17x6 cm
  Година издања: 2020
  ИСБН: 978-86-6008-041-9
  Naručite
  Cena: 3.000 RSD
  Vaša cena: 2.800 RSD
  Cena za inostranstvo:
  28,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024