MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹PravoslavljeСтрадање хришћана

    Prikaži 2 puta
    veću sliku


    Монах жички свештеномученик Михаило Ђусић
    Страна: 327
    Остали детаљи
    Veličina slova: A A
    Пре Другог светског рата мало се говорило и мало знало о оцу Михаилу Ђусићу. Истина, он је у то време био ученик гимназије, не још монах и звао се Миодраг Ђусић. Био је одличан ученик. Из његових рукописаних текстова види се да је имао веома леп и сређен рукопис. Рано је почео да се бави књижевношћу. Јер, већ у V р. Гимназије он пише лепе, за његов узраст, приповетке, басне и радове богословске садржине, као што су теме: „О Христу као Богочовеку“, затим „Утицај Христове науке на друштво“ и друго…

    Јеромонах Михаило Ђусић је рођен 1912. године у селу Гледићу код Крагујевца. Господин Радослав Браца Павловић је прикупио део података о страдању оца Михаила Ђусића и публиковао их је у својој књизи "Јован Рапајић - монах и мученик". Ево шта је господин Павловић записао.

    "...До података о оцу Михаилу Ђусићу је било тешко доћи. Они који га памте знају га као необично питомог, умиљатог човека. Био је изванредан интелектуалац и богословски писац, који се први пут огледао својим надареним пером у часопису "Православна хришћанска заједница", број 11 из новембра 1935. године, која је тада излазила у Крагујевцу где ће се он, после. преименовати у "Мисионар". Ђусић је још тада био богослов чији је чланак у наведеном часопису под насловом "О мртвом телу и животном духу" најавио његово потоње интересовање о сотириологији (наука о спасењу). После ће блиставо дипломирати, сведоци говоре да је урадио и докторску тезу, до које нисмо дошли, али без обзира на све то испољиће се као један од најбољих србских теолога између два рата. Из одређене документације види се да је 1940. године боравио у Румунији, на студијама у Черновицима, да је потајно ишао у Кишињев, у Бесарабију, иако су ти крајеви већ увелико били припојени СССР-у. Нија јасно шта је тамо тражио у та немирна, опасна совјетска времена, али је успео да се срећно врати у Србију.

    За време грађанског рата у Србији није припадао ниједној странци или покрету, али ипак, заједно са Јованом Рапајићем, повукао се из манастира Каленића у септембру 1944. године и са њим је стрељан у пролеће 1945. године. Судећи по свему, отац Михаило Ђусић кренуо је у бежанију испред совјетских и партизанских трупа бојећи се да им је познато да је боравио у Бесарабији. Иначе, у Гледићу му је још жив брат стар преко деведесет година, а у Крагујевцу му живи један синовац..."

    Отац Михаило Ђусић је стрељан у пролеће 1945. године у сарајевском пољу.


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: Монах жички свештеномученик Михаило Ђусић
    Страна: 327 (cb)
    Писмо: ћирилица
    Формат: 15.5x22.5x1.5 cm
    ИСБН:
    RASPRODATO
    Nije u planu obnavljanje izdanja





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024