MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹SrbijaIstorija

    Prikaži 3 puta
    veću sliku


    Митови новије српске историје
    Autor: Милош Тимотијевић
    Strana: 100
    Ostali detalji
    Veličina slova: A A
    Митови новије српске историје

    је књига Милоша Тимотијевића о контроверзама 19. и 20. века које и даље трају. У књизи је обухваћен велики опсег тема и епоха: од настанка заветне заједнице код Срба, па све до проблема комунизма као нове религије. У овом опсегу су и проблеми политике сећања на српске устанке, али и откривања аутентичног народног разумевања Првог светског рата.

    Посебан део књиге чине текстови о комунизму и југословенству – како интегрално, тако и комунистичком. Коначно, ту су и вечите и неразрјашњене теме устаничког сукоба 1941. и тајне заосталог блага Краљевине у Западној Србији.

    Аутор о књизи

    Књига

    Митови новије српске историје

    настала је захваљујући иницијативи мог искреног и дугогодишњег пријатеља др Владимира Димитријевића, професора Гимназије у Чачку, и предусретљивости издавачке куће „Catena mundi” која је на крају и одредила назив публикације.

    Разнородне теме ипак обједињује став аутора о неопходности непрекидног испитивања уврежених схватања и ставова у „јавној историји”, који временом израстају у непорециве митове, како би се формирала критичка историјска свест на подлози тачних података о прошлости у непрекидном процесу изградње што је могуће поузданијих сазнања о друштву у коме живимо.

    Наспрам мита нуди се знање које никако није „апсолутна истина” (опет нови мит), већ својеврсна „отворена истина” као непрекидни процес истраживања, анализа, компарација и тумачења која отварају нове путеве у доживљају, схватању и разумевању прошлости.

    Садржај књиге

    Митови новије српске историје

    погледајте

    ОВДЕ

    .

    Милош Тимотијевић – биографија

    Милош Тимотијевић (Чачак, 1969), историчар, студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду 1996, где је и докторирао 2011. године. Од 1997. ради у Народном музеју у Чачку, у коме је добио и звање музејског саветника.

    Главна подручја научних интересовања су модернизацијски процеси на Балкану у другој половини XX века, друштвена и културна историја чачанског краја у XX веку, историја цркве и црквене уметности на подручју западне Србије, војна, политичка и друштвена историја Србије у Другом светском рату.

    Објавио је 24 монографије, још десет публикација различитог садржаја, 116 научних чланака, преко 300 текстова у дневној и недељној штампи, аутор је 14 изложби као и преко 100 промоција и предавања. За досадашњи рад добио је девет награда, међу којима се истиче „Михајло Валтровић” Музејског друштва Србије за 2004. годину.



    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Митови новије српске историје
    Izdavač: Catena mundi
    Strana: 100 (cb)
    Pismo:
    Format: А5 cm
    ISBN:
    Naručite
    Cena: 1.190 RSD
    Cena za inostranstvo:
    12,00 EUR
    Kom.:
    ili
    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024