MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹KnjiževnostIstorija književnosti
    Историја новогрчке књижевности
    Аутор: Линос Политис
    Страна: 358
    Остали детаљи
    Veličina slova: A A
    „Историја новогрчке књижевности“ Линоса Политиса најреферентнији је преглед новогрчке књижевности написан на грчком, дело које је у Грчкој доживело преко 20 издања и прва је станица за све оне који желе да се боље упознају са овом књижевношћу и културом у којој је настајала. Политис даје историјски преглед новогрчке књижевности почев од византијског раздобља (у ком се препознају јасније контуре оног што данас знамо као новогрчки језик), па до краја XX века, уз опсежан увод о развоју грчког језика. У првом делу приказано је уметничко стваралаштво од првих почетака до XВИИИ века: књижевност пре пада Цариграда (XИ–XВ век) и након пада Цариграда (XВ–XВИИ век), нарочито на Криту и на Кипру, као и дело учењака из дијаспоре. Посебна поглавља посвећена су књижевном процвату на Криту у XВИИ веку и народним песмама. У другом делу анализира се књижевност током деценија уочи грчке револуције из 1821. године. Једно поглавље посвећено је Соломосу и једно Калвосу и Јонској школи. Следе романтичари из Старе атинске школе, „генерација осамдесетих“, са централном личношћу Костиса Паламаса, проза након 1880. године (Георгиос Визиинос, Александар Пападијамандис и др.), „језичко питање“ и Јанис Психарис, поезија око Паламаса и након њега, Константин Кавафис, Ангелос Сикељанос, Никос Казанцакис и „генерација тридесетих“ (Јоргос Сеферис, Јанис Рицос, Одисеј Елитис и други). У последњем поглављу тумачи се послератна поезија и проза. Два грчка књижевника ће бити овенчана у другој половини XX века Нобеловом наградом – Сеферис и Елитис – који су ту награду добили за песништво које, читалац овог дела ће одмах приметити, заузима упадљиво важно место у грчкој књижевној култури. Савремени сензибилитет ће, с друге стране, врло брзо приметити и упадљиво одсуство жена у новогрчкој књижевности, у којој су ретко присутне пре краја XX века.

    „Историја новогрчке књижевности“ у преводу на српски обрадоваће, верујемо, све љубитеље грчке књижевности у нас, будући да на српском нема литературе сличног обима и квалитета, али се надамо и да ће подстаћи и олакшати компаративна књижевно-историјска истраживања балканских књижевних и ширих културних традиција.

    Ово издање садржи упоредне хронолошке табеле, осавремењену библиографију (са референцама на важне интернет адресе), индекс имена и дела и стотинак фотографија.


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: Историја новогрчке књижевности
    Издавач: Karpos
    Страна: 358 (cb)
    Povez: тврди
    Писмо: ћирилица
    Формат: 25 cm
    Година издања: 2019
    ИСБН: 978-86-6435-133-1
    Naručite
    Cena: 2.400 RSD
    Cena za inostranstvo:
    24,00 EUR
    Kom.:
    ili
    Naručite telefonom:
    Nije radno vreme
    nismo dostupni na telefonu.





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024