MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹IstorijaGradoviSrbijaIstorija

    Prikaži 5 puta
    veću sliku


    ХРОНИКА БАЧКОГ СЕЛА МОЛ
    Аутор: Иван Телечки
    Страна: 678
    Остали детаљи
    Veličina slova: A A
    Иван Телечки
    ХРОНИКА БАЧКОГ СЕЛА МОЛ
        Књига је лепо организована, подељена у поглавља (Кроз 18. век, Кроз 19. век, Кроз 20. век – у два дела, до ослобођења и после ослобођења – 8. октобра. 1944.), али у сваком од ових поглавља крију се тајне и скровите лепоте, необичности (али и наопаке и немиле ствари) прошлости бачког села Мол. Ти су историјски, а и литерарни, бисери, завијени у станиол многобројних међунаслова у којима су појединачне судбине, случајеви, појаве у селу, занимљивости, приче, па и читави романи, у малом.
        Ова молска енциклопедија није написана само за оне који су из Мола, или пореклом из Мола, већ и за све који се за прошлост наших насеља у Војводини занимају.
        Шта је занимљиво у књизи Хроника бачког села Мол? Најрађе бих рекао – све. За некога баш све, а за понеког скоро све.
        Помињу се на хиљаде имена и презимена становника Мола, или оних који су у Мол неким послом, дошли, у овој књизи је заиста – све!
        Ова, трећа књига Ивана Телечког о Молу, сведочи не само о његовој великој љубави према родном месту, него чини и комплет с прве две објављене (Мол на Тиси, 1998. и Опет молска мудровања, 2004. године).
        Читаво богатство, документарно, историјско и приповедачко, које се налази у овој књизи, не може се адекватно представити у једној краткој белешци. Утолико ће изненађења и радости читалаца бити сразмерно већe.

    Милорад Грујић

    **

    Дневник, Војвођанска, М. Митровић, 06.06.2011.

    ПРОМОЦИЈА “ХРОНИКЕ БАЧКОГ СЕЛА МОЛ” У ДОМУ КУЛТУРЕ У МОЛУ
    Стазом истине кроз лавиринт историје
    МОЛ: Сала Дома културе у Молу била је попуњена готово до последњег места на прексиноћној промоцији књиге “Хроника бачког села Мол” аутора мр Ивана Телечког, која је објављена у издању угледне новосадске издавачке куће “Прометеј”. Наступило је Српско певачко друштво “Сава Трлајић” из Мола, у име домаћина мештане и госте је поздравио председник Савета МЗ Мол Јован Шевић.
    Власник и директор Зоран Колунџија који је и уредник овог издања представио је издавачку кућу “Прометеј”, указујући да је за 21 годину објављено преко 1.800 наслова, међу којима је и књига “Хроника бачког села Мол”, а књигу су представили књижевник Милутин Ж. Павлов, аутор култне емисије РТВ Војводина “5казање” Бора Отић, новинар “Дневника” Милорад Митровић и аутор Иван Телечки.
    – На путовању кроз прошлост Мола, Телечки нас као врсни познавалац завичаја и истраживач завичајне историје, води кроз прави лавиринт иисторије. На том путовању кроз време, није било лако ни житељима Мола, ни Србима, ни Мађарима, ни житељима других нација, а боме ни виспреном водичу, да застане и артифакте и приче смести испод 252 наслова, поготово што се суочио са хиљадама Молаца, пуним именима и презименима, од којих многи у селу и данас имају потпмство. У мноштву историјских чињеница, често и деликатних, на путовању кроз лавиринт прошлости, Телечки је код деликатних ситуација, нашао праву меру, настављајући кроз лавиринт управо стазом истине, ма колико она била болна у историјским вртлозима револуције 1848/49. и светских ратова, када су се на овим просторима мењале државе и власти, а промене скупо плаћале људским животима – указао је Митровић.
    В. Х.
    Фото:
    Велико интересовање житеља Мола за књигу Ивана Телечког 


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: ХРОНИКА БАЧКОГ СЕЛА МОЛ
    Издавач: Prometej Novi Sad
    Страна: 678 (cb)
    Povez: тврди
    Писмо: ћирилица
    Формат: 16 × 24 cm
    Година издања: 2011
    ИСБН: 978-86-515-0589-1
    Naručite
    Cena: 2.500 RSD
    Cena za inostranstvo:
    25,00 EUR
    Kom.:
    ili
    Naručite telefonom:
    Nije radno vreme
    nismo dostupni na telefonu.





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024