MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.

    Prikaži 10 puta
    veću sliku


    Технологија гајења винове лозе
    Dodaj u podsetnik - Wish List
    Садржај

    ПРЕДГОВОР, 5
    Увод, 7

    I. ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 9

    II. ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 27

    1. ВРСТЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ЗАСАДА, 33
    Карактеристике важнијих типова засада винове лозе, 33

    2. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 36

    3. ИЗБОР ТЕРЕНА ЗА ВИНОГРАДЕ И МАТИЧЊАКЕ, 39

    4. ИЗБОР СОРТИ И ЛОЗНИХ ПОДЛОГА ЗА ГАЈЕЊЕ, 50
    Избор сорти винове лозе, 51
    Избор лозних подлога, 55

    5. НАЧИНИ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 59
    Ускоредно гајење лозе, 59
    Шпалирски начини гајења лозе, 61
    Гајење лозе на перголама, 62
    Остали начини гајења лозе, 63

    6. ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА ЗА ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 64
    Регулациони радови, 64

    7. ПОПРАВКА ФИЗИЧКИХ, ХЕМИЈСКИХ И БИОЛОШКИХ ОСОБИНА ЗЕМЉИШТА, 80

    8. ДУБОКА ОБРАДА ЗЕМЉИШТА, 92
    Време обављања дубоке обраде земљишта, 97

    9. ПЛИТКА ОБРАДА, СИТЊЕЊЕ И РАВНАЊЕ ПОВРШИНЕ ЗЕМЉИШТА, 98

    10. ОРГАНИЗАЦИЈА ТЕРИТОРИЈЕ У ВИНОГРАДУ И МАТИЧЊАКУ, 99
    Одређивање величине и облика парцела (табли), 100
    Раздаљина сађења лозе, 102
    Правац редова, 106
    Ветрозаштитни појасеви, 107
    Размештај сорти на парцелама, 108
    Избор грађевинских објеката и њихова локација, 109
    Преношење организације територије на терен, 111

    11. ВРЕМЕ И НАЧИН САТЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 113
    Време сађења лозе, 113
    Избор и припрема калемова и корењака за сађење, 114
    Дубина сађења лозе, 115
    Начини сађења лозе, 115

    12. НЕГА МЛАДИХ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 122
    Радови у првој години, 123
    Одржавање хумки и сасецање брандуса, 124
    Зелена резидба, распоређивање и везивање ластара, 125
    Ђубрење земљишта и фолијарно прихрањивање
    младих биљака, 125
    Заштита лозе од болести и штеточина, 126
    Попуњавање празних места, 127
    Резидба лозе, 128
    Јесења дубока обрада и загртање чокота, 128
    Постављање наслона, 129
    Радови у другој години, 130
    Радови у трећој години, 131
    Остале мере, 133

    13. СПЕЦИФИЧНОСТИ ЗАСНИВАЊА ВИНОГРАДА СТОНОГ СОРТИМЕНТА, 134
    Избор и припрема земљишта, 134
    Садња винограда, 134
    Узгојни облици, 135
    Ђубрење, наводњавање и обрада земљишта, 135
    Чувањерода, 136
    Убрзавање сазревања грожђа, 137
    Заштита мрежама, 137
    Одлагање сазревања грожђа, 138

    14. СПЕЦИФИЧНОСТИ ЗАСНИВАЊА ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА НА ПЕСКУ, 138
    Припрема песка за сађење винове лозе, 141
    Сађење и нега лозе у младом засаду, 142

    15. СПЕЦИФИЧНОСТИ СА^ЕЊА ЛОЗЕ У ДВОРИШТИМА И НА ОКУЋНИЦИ, 144

    16. НАСЛОНИ ЗА ВИНОВУ ЛОЗУ, 146
    Гајење лозе без наслона, 146
    Гајење лозе уз дрвеће, 147
    Гајење лозеуз наслон, 148
    Материјал за наслон, 149
    Коље и стубови од дрвета , 149
    Коље и стубови од метала, 152
    Коље и стубови од пластике, 153
    Коље и стубови од бетона, 153
    Жица као наслон виновој лози, 155
    Остали материјал наслона винове лозе, 157
    Постављање наслона, 158
    Постављање коља као наслона виновој лози, 159
    Формирање шпалирског наслона у виноградима, 160
    Наслони у виноградима типа перголе , 165
    Наслони у аматерским засадима, 165
    Време постављања наслона, 165
    Наслони у матичњацима , 166
    Наслони у облику покретних постоља, 167
    Наслони у облику појединачног коља, 167
    Наслони у облику пирамида и кућног крова, 167
    Шпалирски наслони у матичњацима, 168

    III. ГАЈЕЊЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 171

    1. ЕВОЛУЦИЈА СИСТЕМА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 172

    2. РЕЗИДБА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 174
    Основна резидба - резидба у периоду мировања лозе, 176

    3. УЗГОЈНИ ОБЛИЦИ ЧОКОТА, 184
    Узгојни облици ниског стабла, 194
    Узгојни облици средње високог стабла, 204
    Роајатска кордуница, 205
    Казенављева кордуница, 206
    Асиметрична кордуница, 207
    Кордуница облика рибље кости, 208
    Скљарова кордуница, 209
    Узгојни облици високог стабла, 212
    Мозерова кордуница, 214
    Модификована Нифинова кордуница, 216
    Задарска лепеза, 217
    Вишеспратне кордунице, 218
    Кордуница облика амрела, 219
    Силво-кордуница, 221
    Силво-кордуница по методу „казарса", 221
    Двоповршински шпалири, 222
    Лира, 223
    Калифорнијска пергола, 224
    Израелска пергола (веранда, јужноафричка пергола), 225
    Италијанска пергола са косим и равним отвореним кровом, 226
    Пергола тендоне (пергола затвореног равног крова), 227
    Тунелска пергола, 231
    Комбиновани облици чокота, 233
    Узгојни облици чокота у аматерским виноградима, 234

    4. УТИЦАЈ УЗГОЈНИХ ОБЛИКА НА РАСТЕЊЕ, РОДНОСТ И КВАЛИТЕТ ГРОЖТЈА , 235

    5. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ФОРМИРАЊА УЗГОЈНИХ ОБЛИКА, 237

    6. ОДРЖАВАЊЕ СТАБЛА УЗГОЈНИХ ОБЛИКА У ВРЕМЕ РЕДОВНЕ РОДНОСТИ, 239

    7. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ПРИНОСА, БРОЈА ОКАЦА И НАЧИНА РЕЗИДБЕ, 239
    Пројектовање приноса и резидбе, 240
    Утицај степена оптерећења чокота родним окцима на растење, родност и квалитет грожђа, 243

    8. ВЕЗИВАЊЕ СТАБЛА И ЛУКОВА, 245

    9. ДОПУНСКА РЕЗИДБА - РЕЗИДБА У ПЕРИОДУ ВЕГЕТАЦИЈЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 247
    Лачење (плевљење, очењивање младих ластара), 248
    Прекраћивање врхова ластара, 250
    Уклањање и заламање заперака, 252
    Уклањање листова око гроздова (дефолијација), 253
    Повремене - допунске мере зелене резидбе, 254

    10. ВЕЗИВАЊЕ И РАСПОРЕЂИВАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ЛАСТАРА, 256

    11. СПЕЦИФИЧНИ НАЧИНИ РЕЗИДБЕЛОЗЕ, 257
    Оштећења изазвана градом и поступак обнове, 257
    Оштећења изазвана мразом, 259
    Оштећења изазвана високом температуром, 262
    Оштећења изазвана пожаром, 262

    12. РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРИХ ЗАСАДА И ПОДМЛАТЈИВАЊЕ ЧОКОТА, 263

    13. ОДРЖАВАЊЕ И ОБРАДА ЗЕМЉИШТА, 264
    Обрада земљишта, 264

    14. ЗАТРАВЉИВАЊЕ ЗЕМЉИШТА, 274
    Контролисано природно затрављивање, 277
    Перманентно затрављивање, 278

    15. МУЛЧИРАЊЕ И ЗАСТИРАЊЕ ЗЕМЉИШТА ФОЛИЈАМА, 279

    16. ПРИМЕНА ХЕРБИЦИДА ЗА СУЗБИЈАЊЕ КОРОВА У ВИНОГРАДИМА И МАТИЧЊАЦИМА, 281

    17. ЂУБРЕЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 282
    Методе одређивања потреба винове лозе за ђубрењем, 285
    Врсте ђубрива, 289
    Појединачна ђубрива, 290
    Сложена ђубрива, 292
    Време и начини ђубрења винограда и матичњака, 293
    Специфични начини ђубрења винограда и матичњака, 296
    Ђубрење помоћу инјектора, 296
    Ђубрење при наводњавању винограда, 297
    Ђубрење киселих и алкалних земљишта, 297
    Ђубрење хлоротичних винограда, 298
    Остали облици жутила и хлорозе, 300
    Ђубрење винограда и матичњака оштећених од мразева и града, 303
    Примена ђубрива у производњи лозног садног материјала, 304

    18. НАВОДЊАВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 305
    Утицај наводњавања, 308
    Одређивање времена и норми наводњавања, 310
    Биолошке методе, 311
    Норме заливања и наводњавања, 313
    Начини наводњавања, 313

    IV. ЗАШТИТА ВИНОВЕ ЛОЗЕ ОД БОЛЕСТИ, ШТЕТОЧИНА И КОРОВА, 317

    1. ПРОУЗРОКОВАЧИ БОЛЕСТИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 320
    Микозе и псеудомикозе, 320
    Бактериозе, 348
    Фитоплазмозе, 352
    Вирозе, 356

    2. ШТЕТОЧИНЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 361

    3. ЗАШТИТА ОД ПТИЦА И ГЛОДАРА, 369

    4. КОРОВИ ВИНОГРАДА И БОРБА ПРОТИВ КОРОВА, 371

    V. ИНТЕГРААНА И ОРГАНСКА (БИОЛОШКА, ЕКОЛОШКА) ПРОИЗВОДЊА ГРОЖЂА, 377

    1. СПЕЦИФИЧНОСТИ СПРОВОТ)ЕЊА АГРОТЕХНИЧКИХ И АМПЕЛОТЕХНИЧКИХ МЕРА У ЕКОЛОШКОМ ВИНОГРАДАРСТВУ, 380
    Обрада земљишта у еколошким виноградима, 380
    Исхрана и ђубрење у еколошком винограду, 381
    Заштита од болести и штеточина у еколошком винограду, 383
    Избор прикладног положаја и сорте за правилно спровођење агротехничких и ампелотехничких мера, 384
    Повећање разноликости врста у винограду, 385

    2. ЕКОЛОШКА ПРОИЗВОДЊА ГРОЛСђА У СРБИЈИ, 386

    3. ЗАСНИВАЊЕ ЕКОЛОШКОГ ВИНОГРАДА, 389
    Агротехничке мере у току плодоношења, 389
    Резидба, 389
    Плодност земљишта, 389
    Обрада земљишта, 390
    Уништавање корова, 391
    Заштита, 391
    Природни фактори за сузбијање, 391
    Директно сузбијање, 394
    Индиректно сузбијање, 394
    Наводњавање, 396
    Берба, 396

    VI. БЕРБА ГРОЖЂА, 397

    1. ВРЕМЕ БЕРБЕ ГРОЖЂА, 397

    2. ОРГАНИЗАЦИЈА БЕРБЕ ГРОЖЂА, 405

    3. БЕРБА ВИНСКОГ ГРОЖђА, 406

    4. БЕРБА И КЛАСИРАЊЕ СТОНОГ ГРОЖЂА, 409
    Чување стоног грожђа, 411

    5. ПРОИЗВОДЊА СУВОГ ГРОЖЂА, 412

    VII. ПОВРЕМЕНЕ - ДОПуНСКЕ МЕРЕ ТЕХНОАОГИЈЕ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 415

    Попуњавање празних места у родним виноградима и матичњацима, 415
    Допунско опрашивање, 416
    Примена регулатора растења у виноградарству, 418
    Прекалемљивање матичњака и винограда, 421
    Реконструкција старих засада и подмлађивање чокота, 422

    КРЧЕЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 423

    ЛИТЕРАТУРА, 425


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Технологија гајења винове лозе
    Izdavač: Задужбина Светог манастира Хиландара
    Strana u boji: 434
    Povez: tvrdi
    Pismo: ćirilica
    Format: 17,5 x 24,5 cm
    Godina izdanja: 2012
    ISBN: 978-86-7768-055-8
    Naručite
    Cena:
    1.700,00 DIN
    Cena za inostranstvo:
    17,00 EUR
    Kom.:

    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Kupljeno uz ovu knjigu

    Priručnik za spravljanje vina
    500 din.

    Opšte vinogradarstvo
    1700 din.

    Priručnik za savremeno vinarstvo
    720 din.

    Gajenje domaćih životinja: uz pomoć naučnih i tradicionalnih znanja
    2000 din.

    Vino za neupućene, prevod 4. izdanja
    1260 din.

    Priručnik za spravljanje rakije
    21900 din.

    Orah
    300 din.

    Priručnik za proizvodnju voćnih rakija
    650 din.

    Proizvodnja sira na tradicionalan način
    280 din.

    Tov pilića
    250 din.

    Kalemljenje voćaka
    660 din.

    Pčelarstvo, VIII dopunjeno izdanje
    900 din.

    Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, II izdanje
    864 din.

    Vinski putevi Srbije / The Wine Roads of Serbia
    500 din.

    Vina i vinorodni tereni Banata zemlja vina i manastira, knjiga 1
    500 din.

    Vina i vinorodni tereni Šumadije i Velike Morave
    605 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    IDI NA VRH STRANE
    Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga