МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeПравославна породица

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Породична књига
  Страна: 399
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Ова књига је посвећена породици и чувању српске традиције. У њој су: сажета историја Срба, српски обичаји и најдетаљнији преглед података о српским манастирима. Посебан део, што ову књигу чини јединственом, је простор остављен породици да сама уписује своју историју, уз упутства која у томе могу помоћи.

  ИСТОРИЈА

  У најсажетијем обиму, дат је преглед најзначајнијих историјских догађаја на просторима на којима су Срби живели од досељавања на Балкан до данашњих дана.

  Кратак опис преломних и судбоносних догађаја, којих је историја Срба пуна, прате и подаци о свим српским династијама.

  МАНАСТИРИ

  Манастири Српске православне цркве су највредније духовно и културно-историјско наслеђе Срба. Има их где год су Срби живели и где сада живе. Већина потиче из периода од 12 до 17 века, а многи су обновљени у неколико последњих деценија. Кроз хиљадугодишњу историју го­тово сви су пљачкани, паљени и рушени, многи и више пута. Кад би узмогли, Српска православна црква и српски народ су их обнављали. И наше време је вре­­ме велике обнове. У овој књизи сабрани су подаци о 402 српска манастира.

  ОБИЧАЈИ

  Срби придају посебну пажњу обичајима. Где год су ишли или се селили, поред крсне славе и иконе, носили и своје обичаје. Неки су везани за уже подружје, чак и за једно село, а неки за цео народ. Вековним трајањем многи обичаји су освећени у Српској православној цркви и углавном су везани за одређене празнике. У књизи је дато црквено тумачење опште прихваћених обичаја.

  ЧИТУЉА

  Вековима су у српским породицама постојале Читуље, књиге у којима су уписивани подаци о рођеним и преминулим члановима породице. Књига је чувана уз икону а свештеници су је користили, помињући имена чланова породице у молитви. На овај начин чувани су и подаци о породици. У овој књзи је урађена Читуља по узору те књиге из 1860. године. Нажалост оваквих књига у српским породицама данас је мало.

  ПОРОДИЧНА ИСТОРИЈА

  У српској култури значајно место заузима чување породичне традиције. Они који имају сачуване податке о својим прецима и историји породице то сматрају посебном вредношћу. Ова књига у томе може помоћи. У њој је остављен простор за бележење свега што се зна о породици како би остало сачувано за потомство.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Породична књига
  Издавач: Fleš
  Страна: 399 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 17.5x24.5x2.5 cm
  ИСБН:
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Nemanjići: U ime sina
  650 din.

  Blagoslovena bila kćeri moja
  1300 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024