MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Direktor od A do Z - pojmovnik
  Autor: Bob Triker
  Strana: 272 ► Ostali detalji
  Oblast: Biznis i finansijeBiznis
  A A A
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  U poslednjoj deceniji je u salama za sastanke širom sveta došlo do ogromnih promena. Mnogi odbori su manji, profesionalniji i vode se na bolji način. Pojedini direktori su informisaniji i svesni svojih odgovornosti i nadležnosti. U regulisanju kao i u razvoju budućnosti kompanije učestvuju samostalniji neizvršni direktori. Sve prisutniji su i nadzorni odbori i odbori koji se bave pitanjima nagrađivanja.

   

  Međutim, većina direktora još uvek nije dovoljno obučena za obavljanje tog posla, a mnogi tek treba da priznaju i prihvate nova očekivanja u pogledu boljih rezultata direktora i unapređene efikasnosti odbora. Investitori, kako privatni tako i institucionalni, kompanijama sve više postavljaju zahteve o transparentnosti i obelodanjivanja. Radoznali mediji su još više zainteresovani za poslove kompanije. Pretnje sudskim sporovima protiv direktora za navodne propuste u vršenju fiducijarne dužnosti su sve mnogobrojnije. Stoga potreba da direktori budu informisani, upućeni i u potpunosti svesni svojih odgovornosti i nadležnosti nikada nije bila izraženija.

   
  Svet korporativnog upravljanja se iz temelja promenio od početka ovog veka. Raspršivanjem iluzije zvane dotkom mnoga pitanja o upravljanju preduzetničkim kompanijama ostala su otvorena. Bankrostvo kompanije Vorldkom je postalo najveće bankrotstvo izazvano prevarom i neuspehom odbora. Propast Enrona je u Sjednjienim Državama dovela do novih propisa i zakona koji se tiču korporativnog upravljanja. A dezintegracija Andersena, jedne od pet najvećih računovodstvenih firmi u svetu, je istakla potrebu za redefinisanjem samostalnosnosti revizora. Neizvršni direktori koji nisu samostalni, finansijski analitičari koji daju pristrasne savete i viši direktori koji sebe bogato nagrađuju dok njihove kompanije propadaju su samo neki od skandala koji su se ispoljili. Sfera korporativnog upravljanja nakon Enrona postala je mesto ispunjeno izazovima. Nadam se da će ova knjiga ponuditi geografsku mapu tog sveta koja je i informativna i zabavna.


   

  Uvodni prikaz nudi osnov za bolje razumevanje uloga direktora i vodi nas do dela u kojem se, abecednim redom, objašnjava određeni broj termina, koji nude mogućnost upoznavanja sa radom direktora, istražuju osnov korporativnog upravljanja, obrađuje činioce koji su potrebni da bi neko bio uspešan direktor i pokazuju način na koji da se sačini bolji odbor. Pojmovi napisani veliki slovima su obrađeni kao zasebne odrednice, a citati koji se javljaju u celoj knjizi treba i da zabave čitaoca i da posluže kao ilustracija. U prilozima su izneti dodatni praktični saveti: kodeks prakse upravljanja, smernice i podsetnik namenjen direktorima i korisni vebsajtovi.

   


  je deo serije knjiga koju objavljuje časopis Ekonomist u kojoj se objavljuju knjige koje razjašnjavaju složene oblasti poslovanja, finansija i menadžmenta.
  Essential Director


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Direktor od A do Z - pojmovnik
  Strana: 272 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 150 x 213mm
  Godina izdanja: 2008
  ISBN: 978-867-668-057-3
  Naručite
  Cena:
  1.950,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  20,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga