МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeТумачење Јеванђеља

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Свети Теофилакт Охридски: Тумачење јеванђеља по Луки; Тумачење јеванђеља по Јовану
  Предговор

  Није нам поуздано познато каквог је порекла био свети апостол и јеванђелиста Лука.

  Рођен је у Антиохији и због тога се усталило мишљење да је св. Лука према свом пореклу био паганин који је примио јудаизам.

  Претпоставља се да је по занимању био лекар, а црквено предање додаје томе да је био и живописац.

  Свети Лука припада Седамдесеторици Христових ученика. Древно предање сведочи да се њему и Клеопи јавио васкрсли Господ (Лк. 24; 1333). Из књиге Дела апостолских јасно се види да је, почев од другог путовања св. апостола Павла, Лука постао његов стални сатрудник и готово нераздвојни сапутник, не напустивши га чак ни када је ап. Павле био у оковима.

  Постоје сведочења да је, после смрти апостола Павла, св. Лука проповедао и да је умро мученичком смрћу у Ахаји.

  Лука је своје Јеванђеље написао на молбу неког истакнутог човека, „племенитог Теофила“ који је живео у Антиохији, због којега је касније написао и књигу Дела апостолских. Према мишљењу низа истраживача, Јеванђеље је написано у Риму, и сасвим је извесно да је то могло бити најкасније 62. године нове ере. Свети Лука користио се не само казивањима очевидаца, него и неким писаним сведочанствима о Господњем животу и учењу, која су тада већ постојала. Према његовим сопственим речима, ова казивања и писана сведочанства била су подвргнута најбрижљивијем истраживању, због чега се његово Јеванђеље одликује изузетном тачношћу и у одређењу времена и места догађаја, и у строгој хронолошкој доследности.

  Од древних времена сачувала се тврдња да је Лукино Јеванђеље одобрио свети апостол Павле.


  ПРВА ГЛАВА

  14. Будући да су многи покушапи изложити казивање о догађајима који су се догодили међу нама, као што нам предадоше они који су од почетка били очевици и слуге Речи [Логоса], намислих ија, испитавши тачно све од почетка, по реду писати теби, племенити Теофиле, да познаш темељ оних речи којима си научен.

  Ко су били они, који су покушали? Лажни апостоли, јер су управо многи састављали јеванђеља какво је, на пример, Јеванђеље од Египћана или оно „од Дванаесторице“. Они су само покушали, али нису и окончали. Будући да су их започели без благодати Божије, нису их завршили. Према томе, Лука је добро рекао: „многи су покушали“. Уистину су малобројни, а такви су Матеј и Марко, који су не само покушали, него и окончали, јер су имали Светога Духа који све извршава. О догађајима који су се догодили, каже, јер оно што се односи на Христа није само просто и пуко предање, него је истинито, потпуно поуздано и у целости се може доказати. Реци, Лука, како се то може доказати? Онако, како су нам предали они што су од почетка били очевици, који су били апостоли и слуге Логоса, који од почетка бејаху са Христом и који су својим очима гледали шта је учинио Христос. Отуда је очигледно да Лука није био ученик од самог почетка, него да је то касније постао, јер други бејаху ученици од самог почетка, Петар и Андреј и синови Зеведејеви, и остали (Мт.4; 1822); они су му предали оно што он сам није нити видео, нити чуо. Да познаш темељ оних речи којима си научен. Ја сматрам да ово има два значења. Једно је ово: најпре сам те, Теофиле, поучавао без записа, а сада, кад ти предајем реч записану у Јеванђељу, утврђујем твоју мисао, да не би заборавио оно што сам ти усмено [досл. „незаписано“] предао. Друго је, пак, следеће: ми, људи, имамо обичај да, када нам неко нешто усмено предаје, посумњамо да нам можда говори и лажи. Међутим, када запише оно о чему говори, верујемо да, када не би био сигуран да говори истину, не би ни желео то да запише. Тако каже и Јеванђелиста: ради тога сам ти и написао Јеванђеље, да би са већим поуздањем сачувао оно у чему сам те усмено поучио, имајући више поверења у мене сада, кад сам толико уверен у оно чему сам те усмено поучавао да ти то предајем и у писаном облику. Погледај и израз да познаш [грч. το επιγοσ], јер није рекао „да би знао“, него „да би познао", односно, да би стекао двоструко веће познање и поуздану увереност да не лажем.

  5. У време Ирода, цара јудејскога, бејаше неки свештеник од реда Авијина, по имену Захарија, и жена њешва од кћери Аронових, по имену Јелисавета.

  Поменуо је Иродово царевање, јер је, с једне стране, желео да приповеда по угледу на пророке, пошто су они овако почињали: у дане Ахаза и Језекије и тога и тога (в. Иса. 1;1), догодило се следеће; с друге стране, пошто ће говорити о Христу, поменуо је Ирода, како би показао да је Христос уистину дошао у време Ирода. Овај Ирод је, наиме, царевао у време када су, према пророштву Јаковљевом (1. Мојс. 49;10), ишчезли кнежеви пореклом из племена Јудиног и тиме се доказује да је тада дошао Христос. Овим постиже и неки други циљ: када говори о времену, показује истинитост Јеванђеља, јер онима, који то желе, даје власт да и на основу временског периода испитају и открију истинитост Јеванђеља. Сасвим је долично започети од Захарије и од Јовановог рођења. Будући да намерава да говори о Христовом рођењу и да је Јован био Христов Претеча, долично је да, пре Христовог рођења, приповеда о Јовановом рођењу: пошто је требало да Дјева роди, ни ово [Јованово] рођење није било лишено чуда благодат је устројила да роди старија жена, која већ беше старица, противно природним законима, иако (је зачела) од мужа. Шта означавају речи: од реда Авијина? Неки сматрају да су постојала два свештеника, која су се смењивала у богослужењу, тј. која су наизменично служила, и да се један звао Авија, а други Захарија. Пошто се, дакле, окончала Авијина служба, чинодејствовао је Захарија. Чини се, међутим, да није тако; наиме, када је довршио храм, Соломон је утврдио и богослужења, која су била седмична. Тако је, на пример, једне седмице поставио Kopeјeве синове, друге Асафа, следеће Авију, а после ње некога другог (в. 2 Дн. 8;14). Услед тога, када каже да Захарија беше од реда Авијина, изгледа да тиме показује да Захарија чинодејствује у Авијиној седмици, а не да је почео да служи после Авијине седмице, јер би тада и рекао: после реда Авијина. Сада, пак, када је рекао од реда Авијина, показује да је он био из Авијиног реда и седмице. Желећи да покаже да је Јован са обе стране законито био од свештеничког рода, рекао је: жена његова од кћери Аронових,јер није било дозвољено узимање жена из неког другог, него управо из овог племена. Име „Јелисавета“, према тумачењу, значи „починак Божији“, а Захарија „сећање Господње“.

  6. А бејаху обоје праведни пред Богом

  Често се догађа да су неки праведни, али не пред Богом, него само привидно и пред људима. Ово су били Претечини родитељи и, према томе, били су праведни и пред Богом.

  И живљаху по свима заповестима и уредбама Господњим беспрекорно.

  Заповести су: „не чини прељубу", „не кради“, док су уредбе [грч. „δικαιωματα", црквенословенски „оправданија“ ], на пример, ко опсује оца својега или матер своју, да се погуби (2. Mojc. 21;17), јер је то праведно [грч. δικαιον]. Знај, међутим, да се и заповест може назвати уредбом [ „оправданијем"], јер она чини човека праведним и још више је „оправданије Божије“. У онај дан, Бог ће нам судити имајући заповести као руковођење и као неке писане уредбе [писана „оправданија"], јер је речено: Да нисам дошао и говорио им, не би греха имали (Јн. 15; 22) и опет: Реч коју Ја Говорих, она ће му судити у последњи Дан (Јн. 12; 48). Због чега је речима: по свима заповестима, додато и беспрекорно? Саслушај и следеће. Често се дешава да многи поступају према Закону Божијем, али све то чине само зато да би се показали пред људима, и из тог разлога нису беспрекорни. Захарија је, пак, беспрекорно извршавао заповести, јер их није творио због тога да би угодио људима.

  7. И немаху деце , јер Јелисавета беше нероткиња, и бејаху обоје већ поодмаклих година.

  Жене праведника, као и праведне жене, често су биле бездетне, како би ти разумео да Закон не захтева мноштво телесне, него мноштво духовне деце. Бејаху обоје већ стари, и телесно и душевно, јер су и душевно остарили, односно, узнапредовали, положивши усхођење у срцу (в. Пс. 83;6) и имали су читав живот као дан, а не као ноћ, ходећи поштено као по светлости (в. Римљ. 13; 12,13).

  9-10. И догоди се, кад он служаше по свом реду пред Богом, да по обичају свештенства паде му у део да уђе у храм Господњи и кади. И све мноштво народа мољаше се напољу за време кађења.

  Само чисти каде и свештенодејствују пред Богом, док од нечистих Бог одвраћа Своје лице. Када је на њега дошао ред да кади? Несумњиво, у време очишћења, када је само првосвештеник улазио у Светињу над светињама, да бисмо ми научили следеће: као што је овај првосвештеник, ушавши у Светињу над светињама, добио плод, тако је и Господ Исус, једини и велики истински Архијереј, ушавши у Светињу над светињама, тј. вазневши се телом на Небеса, добио плод Свог јављања у телу наше сопствено усиновљење [Богу] и спасење.

  11. А њему се јави анђео Господњи, ставши са десне стране кадионог жртвеника.

  Анђео се не открива свима, него само онима чистога срца, какав је био и Захарија. Каже се да је жртвеник [олтар] био кадиони, зато што је постојао и други жртвеник, за свеспаљенице, на којем су спаљивали жртве.

  12-14. И збуни се Захарија видевши гa и спопаде гa страх. А анђео му рече: Не бој се, Захарија, јер је услишена молитва твоја: и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и наденућеш му име Јован. И биће ти радост и весеље, и мнош ће се обрадовати рођењу његову.

  Захарија се збунио, јер неуобичајена појава помућује и може уплашити чак и свете. Анђео, међутим, прекида ову помућеност, јер се свуда по овоме разазнају божанска виђења од демонских: ако се помисао у почетку помути, али се затим умири и убрзо се развеје страх, онда је виђење уистину божанско. Ако се, пак, увећа страх и пометеност, онда је виђење демонско. Због чега је анђео рекао: услишена је молитва твоја, и жена твоја Јелисавета родиће ти сина? Зар се Захарија молио за дете, а не због грехова народа? Неки кажу: будући да се молио због грехова народа, и да је требало да му се роди син који ће призивати речима: Гле, Јагње Божије које узима на се гpexe света (Јн. 1;29), анђео му говори како и доликује услишена је молитва твоја, Захарија, и Бог је опростио грехове народа. А затим, као да је хтео да каже: „како ће се то видети", анђео додаје: ради тога ти дајем знак, јер ће ти Јелисавета родити сина. И услед тога, што ће Јелисавета родити, ти треба да се увериш да су народу опроштени греси.

  15-17. Јер ће бити велик пред Господом, и неће пити вина и сикера; и испуниће се Духа Светога још у утроби матере своје; И многе ће синове Израиљеве обратити Господу Богу њиховоме. И он ће напред ићи пред Њим у духу и сили Илијиној да обрати срца отаца ка деци, и непокорне ка мудрости праведника, и да приправи Господу народ спреман.


  Садржај

  Блажени Теофилакт, Архиепископ Охридски
  ТУМАЧЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА ПО ЛУКИ
  Предговор, 7
  Прва глава, 8
  Друга глава, 25
  Трећа глава, 33
  Четврта глава, 39
  Пета глава, 47
  Шеста глава, 53
  Седма глава, 60
  Осма глава, 67
  Девета глава, 77
  Десета глава, 89
  Једанаеста глава, 101
  Дванаеста глава, 113
  Тринаеста глава, 132
  Четрнаеста глава, 141
  Петнаеста глава, 152
  Шеснаеста глава, 162
  Седамнаеста глава, 173
  Осамнаеста глава, 183
  Деветнаеста глава, 195
  Двадесета глава, 205
  Двадесет прва глава, 211
  Двадесет друга глава, 218
  Двадесет трећа глава, 236
  Двадесет четврта глава, 248

  Блажени Теофилакт, Архиепископ Охридски
  ТУМАЧЕЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА ПО ЈОВАНУ
  Предговор, 261
  Прва глава, 263
  Друга глава, 292
  Трећа глава, 300
  Четврта глава, 313
  Пета глава, 330
  Шеста глава, 344
  Седма глава, 364
  Осма глава, 379
  Девета глава, 395
  Десета глава, 408
  Једанаеста глава, 420
  Дванаеста глава, 435
  Тринаеста глава, 452
  Четрнаеста глава, 465
  Петнаеста глава, 478
  Шеснаеста глава, 485
  Седамнаеста глава, 494
  Осамнаеста глава, 503
  Деветнаеста глава, 515
  Двадесета глава, 530
  Двадесет прва глава, 539

  ХРОНОЛОШКА ТАБЛИЦА ЈЕВАНЂЕЉА, 54


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Свети Теофилакт Охридски: Тумачење јеванђеља по Луки; Тумачење јеванђеља по Јовану
  Издавач: Образ светачки
  Страна: 564 (cb)
  Povez: тврди са омотом
  Писмо: ћирилица
  Формат: 21 cm
  Година издања: 2018
  ИСБН: 978-86-86555-94-6
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Свети Теофан Затворник: Пут ка спасењу
  1490 din.

  Свети Григорије Палама: Господе, просвети таму моју: сабране беседе, 3. допуњено издање
  1590 din.

  Православно тумачење Новог Завета
  1790 din.

  Историја Срба за децу у 100 прича
  1850 din.

  Живот и поуке Светог Порфирија Кавсокаливита
  1500 din.

  Najbolje namere
  890 din.

  Ingmar Bergman: Rođeni u nedelju
  650 din.

  Јеромонах Харалампије Дионисијатски: Простосрдачни учитељ умне молитве
  450 din.

  Опитовање вечног живота: Беседе о старцу Јосифу Исихасти
  830 din.

  Мали Молитвослов (Мали Требник), у кожном повезу (12.5x17)
  4140 din.

  Омилије: Тумачење јеванђеља
  1000 din.

  Тумачење посланица Прве и Друге Светог апостола Павла
  1430 din.

  Благослови душо моја Господа: тумачење Псалтира, 2. издање
  1490 din.

  JAVA efikasno: 90 načina kako da pišete bolje programe na Javi
  1760 din.

  Апокалипса: Тумачење Откривења Јовановог, Свети оци о другом доласку Христовом и царству небеском
  1590 din.

  Бићу ти Отац, и буди ми чедо: Свети и праведни Алексеј Мечов, баћушка московски љубвеобилни, животопис и поуке
  1590 din.

  Евергетинос, зборник богогласних изрека и поука богоносних и светих отаца (избор из II, III и IV тома)
  1590 din.

  Лечење душе у православној Цркви: Духовне и душевне болести од неурозе до депресије и прелести, 2. допуњено издање
  1490 din.

  Острво небеско и земља живих: кад је Енглеска била православна: житија и подвизи англосаксонских светих
  1590 din.

  Свети Филарет Московски (Дроздов): Бесједе
  1100 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024