MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹SrbijaKultura
  Песме и обичаји укупног народа српског. Том 1, Обредне песме
  Аутор: приредио Милош С. Милојевић
  Страна: 303
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Књига Песме и обичаји укупног народа србског - ОБРЕДНЕ ПЕСМЕ издата је први пут 1869. године и прва је у низу од три тома (други том 1870., трећи 1875. године). У тренутку објављивања ова збирка песама представљала је најранију и најобимнију збирку народних песама коју је наш народ имао.


  “Све што на тлу Србије живи и роди, намењено је слободи. Тако и ове песме. Снагом, сазнајношћу, етиком, естетиком, оне као да додирују само небо. Текстови песама повезани су идејом која припада духу народне традиције. Зраче, имају све оно што подразумева начело лепог и типичног у традиционалном вредновању: сазнајно, лепо, племенито, мелодично, дирљиво, уверљиво, сликовито. Оне су последњи записи са терена у коме данас нема србског народа или је његово присуство симболично, и у томе је њихова посебна вредност. У већини места из којих потиче песничко-етнографска грађа, а која неоспорно доказује србску традицију и присуство, Српство је данас опустошено. Обредне и коледарске песме које збирка садржи једна су од најстаријих врста обредне лирике које су забележене на српском демографском етничко историјском простору, изузетно важне за разумевање обреда у целини и стихова који су део тог обреда. Песме су мотивски разноврсне, песме варичке, савичке, туцинданске, песме Бадњег дана и божићне, нове године, богојављанске, како их је делио Милојевић. Забележене су са именима казивача и назнакама записивача. Многе од ових песама су касније христијанизоване. У различитим крајевима где су прикупљане примећује се другачија етнокултурна лексика. Рзлике у етногенези самих обреда могу бити условљене историјским догађајима, миграцијом становништва и другим.

  Ове песме-благо, попут коцкица мозаика спајају све аспекте нашег постојања и културе, омогућавају сагледавање наше традиције и обичајности, отварају врата могућој синтези нашег предхришћанског и хришћанског бића. Истраживањем и разумевањем слојевитости ових песама, обредног слоја, обичајног, историјског, социјалног, ближи смо записнику нашег правремена. Као што је језик записник правремена, тако су и ове песме, животворне и синкретичне, трајни записник нашег трајања, инспиративан за даља истраживања и нове идеје. Песме сублимирају све аспекте нашег културолошког бића…”

  из предговора Драгославе Копривице.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Песме и обичаји укупног народа српског. Том 1, Обредне песме
  Издавач: Ganeša klub
  Страна: 303 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 13 x 21 cm
  Година издања: 2018
  ИСБН: 978-86-84371-69-2
  Naručite
  Cena: 990 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023