MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹PsihologijaDečja psihologija

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  Psihijatrija detinjstva i mladosti
  Autor: Nevenka Tadić
  Strana: 468
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Udžbenik namenjen studentima defektologije, ali koristan i slušaocima poslediplomskih studija, kao i stručnjacima koji se bave problemima psihičkog razvoja i njegovih poremećaja kod mladih.

  Uvodna reč

  Udžbenik Psihijatrija detinjstva i mladosti rezultat je dugogodtfnjeg rada i proučavanja poremećaja u osećajnom, saznajnom i društvenom razvoju dece, omladine i njihovih porodica.

  Pri izboru sadržaja, strukture i klasifikacdje materijala nisam bila sas-vim originalna. Kao uzor su mi služili, u svetu poznati, udžbenid psihijatrije razvojnog doba, u prvom redu Manuel de psychiatrie de V enfant, koji je napisao J. Ajuriaguerra (1970), Child Psychiatry od M. Rutter i L. Hersov (1977) i Basic Handbook of Child Psychiatry od J. Noshpitz (1979). Ova đela su moj rad učinila utoliko lakšim. Ona su me istovremeno uputila na neophodnu literaturu, naročito onu starijeg datuma, koju sama ndsam mogla koristiti iz originalnih izvora.
  Moj zadatak se mogao ograničiti na pisanje udžbenika za studente de-fektologije i u tom slučaju bi obim knjige morao biti manji. No kako oče-kujem da će knjigu koristiti i slušaoci poslediplomskih studija, kao i struč-njad koji se bave problemima ps&hičkog razvoja i njegovih poremećaja kod mladih, ohim knjige je proširen.
  Ovo nije bio jedini motiv za proširivanje obima teksta. Cesto je to zahtevao i sam predmet proučavanja, a i moje uverenje da se pitanja psi-hičkog razvoja i njegovih poremećaja ne mogu saznavati i proučavati iz skraćenih tekstova i priručnika.

  Odlučila sam se da u objašnjavanju prirode poremećaja iznesem često i protivrečna mišljenja, što ponekad može da zbuni i bolje obaveštenog č&-taoca. Namera mi je da čitaoca suočim sa složenim procesima psihizma mla-dih i nedorečenostima naše struke i nauke. Ne želim da mu ponudim formu-ladje i odgovore koje bi mogao shvatiti kao konačne. Stoga su pojedini delovi teksta neodređeni i nedorečeni. Smatram da će to podstaći stručnjake i nadahnuti ih na vlastite napore u traganju za odgovorima na pitanja koja to zaslužuju.

  Nađam se da obavešteni čitalac raspo&aže potrebnim fondom stručnog znanja i da neće imati većih teškoća s mojim pojmovnim aparatom i ter-minologijom. Trudila sam se da tekst očistim od nepotrebnih stranih izraza, a da ga, pri tome, ipak, ne očistim i od pojmova koji ovi prekrivaju.

  Sadržaj knjige obuhvata najveći deo programa nastave iz dečje psihi-jatrije na Defektološkom fakultetu u Beogradu. Ostali deo programa, terapija i rehabilitadja, nadam se, biće obrađen i drugom delu knjige.

  U svom praktičnom i teorijskom rađu, kao i u piaanju ovog udžbenika, zadržala sam psihodinamički pristup psihijatrijskim problemima mladih. Pri tome ostajem otvorena i tolerantna i za druge škole, čak i onda kad ih ne poznajem dovoljno, što će obavešteni čitalac primetiti u delovima teksta u kojima ih iznosim.
  U toku izrade knjige imala sam punu stručnu i moralmu podršku svojih saradnika u Institutu za mentalno zdravlje i na Defektološkom fakultetu. Svima njima izražavam svoju zahvalnost.

  Posebnu zahvalnost izražavam prof. dr Vojinu Matiću, prof. dr Maji Beck-Dvoržak, doc. dr Svetomiru Bojanin, doc. dr Sulejmanu Hmjici, prim. dr Tatjani Đukić, prim. dr Nataši Stanojević, klin. psih. Koviljki Kadulović, soc. radniku Zivki Antonić, asist. dr Andrei Kraigher, klin. psih. Miodragu Mitiću, višoj med. sestri Violici Povše, priim. dr Milici Milenković-Jojić, prim. dr Tomislavu Sedmaku, prof. dr Slavki Morić-Petrović, magistru bioloških nauka Živani Laća, magistru medicinskih nauka dr Rozi Hajduković, dr Mi-livoju Mihajloviću, prim. dr Veri Đorđević, dr Velisavu Đotunoviću, dr Smiljki Popović, dr Milani Živkov i dipl, soc. radniku Dušanki Tmavac s kojima sam godinama sarađivala i razmenjivala iskustva i mišljenja. Neki od njih su strpljivo čitali sadržaj knjige i svojim dragocenim primedbama i sugestijama doprineli njenom poboljšanju. Svoju zahvalnost takođe dugujem višoj međi-cinskoj sestri Zorki Savčić, radnom terapeutu Biljani Merdović, sekretaricama Jeleni Milanović i Milanki Popović na tehničkoj obradi knjige.

  Beograd, 1980. godine
  Nevenka Tadić


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Psihijatrija detinjstva i mladosti
  Izdavač: Naučna KMD
  Strana: 468 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: B5
  Godina izdanja: 2009
  ISBN: 978-86-84153-61-8
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Psihijatrija
  1400 din.

  Granična ličnost i njena različita lica: šta su poremećaji ličnosti?
  1100 din.

  Depresija: razumevanje i terapija tehnikama transakcione analize
  1650 din.

  Formule ljubavi
  1270 din.

  REBT: terapijski vodič za racionalno-emotivno bihejvioralnu terapiju
  2640 din.

  Psihijatrija
  1400 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024