MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹IstorijaSrbija

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Preuzmite
  Pogled u knjigu
  Прећутна културна историја Срба
  Аутор: Владимир Димитријевић
  Страна: 206
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Пажљиви читаоци о непознатим књигама најчешће суде на основу садржаја. У случају „Прећутане културне историје Срба“ Владимира Димитријевића такав читалац би неизоставно поставио следеће питање: „Зашто овакав наслов, када су у књизи огледи о српским културним делатницима 20. века?“

  На ово питање одговор даје историја српског народа у 20. веку. Као никада пре, за претходних 100 година наш народ је променио неколико идентитетских матрица, које су се, као државни и културолошки пројекти, завршили националном катастрофом коју преживљавамо и дан данас. Скокови наше елите у југословенство, затим у комунизам, па у социјализам Слободана Милошевића, и коначно, у идеологију неолиберализма, названу транзицијом, евроинтеграцијама и чиме све не, до те мере су нас поделили и ослабили српски народ, да је данас изузетно тешко постићи национални консензус по било ком битном питању.

  Маргинализован, сасвим по страни од ових странпутица, у српској култури 20. века постојао је и један ток који је Милош Црњански назвао „српско становиште“. Тај ток подразумева да је сваком српском интелектуалцу или уметнику на првом месту битан рад за српске интересе, а тек онда за друге, често погрешне, идеолошке концепте. Истовремено, овај ток је својеврстан модерни одговор на светосавско наслеђе српске културе, оно што је касније назвнао „српским заветом“.

  Када се ово узме у обзир, садржај и наслов Димитријевићеве књиге постају разумљиви и оправдани. Ниједан интелектуалац, уметник, јавни радник о коме су написани есеји у овој књизи није са овог пута одступао, без обзира којег је политичког опредељења био.

  Од Милана Ракића и Јована Дучића, преко Драгише Недовића и Обрена Пјевовића, па све до Небојше Крстића, Предрага Драгића Кијука и Марка С. Марковића може се уочити континуитет интелектуалне и стваралачке борбе за очување српског идентитета, која би, по Арнолду Тојнбију, била одговор српске културе на изазове времена.

  „Прећутана културна историја Срба“ је књига која има троструку мисију. На првом месту, она поново ствара јединство српске културе 20. века са претходном традицијом, али и пружа примере савременицима, на првом месту онима који би да се на било који начин баве јавним делатностима, како то истински родољуби раде. Коначно, у овој књизи је, први пут у српској есејистици и публицистици, створена веза између културе матице и расејања, која тек треба да постане чвршћа целина.

  У том смислу, није случајно што на почетку стоји запис о Милану Ракићу, а на крају о Марку С. Марковићу. Обојица су били живи примери како ангажованих, делатних интелектуалаца, тако и људи који су били спремни да и сопствени живот жртвују за Српство: Ракић као конзул у Приштини, а затим припадник четничких одреда војводе Вука, а Марковић као борац ЈВуО.

  После свега наведеног, једно неспоменуто питање мора добити свој одговор: Шта је са осталим интелектуалцима који су радили на овом задатку, а нису поменути у Димитријевићевој књизи? Одговор је дао сам аутор: „Ако Бог да здравља и памети, а нарочито мира у овом страшном добу /…/ истраживања о „тајној историји културе Срба“ се могу наставити. Што би рекао Милош Црњански у уводној песму „Лирике Итаке“ – свеједно да ли ја или ко други.“


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Прећутна културна историја Срба
  Издавач: Catena mundi
  Страна: 206 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 17,0 x 24,0 cm
  Година издања: 2012
  ИСБН: 978-86-7964-026-0
  Naručite
  Cena: 1.400 RSD
  Cena za inostranstvo:
  14,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Politikološki portret: Predrag Dragić Kijuk, Dragoš Kalajić i srpske teme
  1500 din.

  Кијук - мудра птица љубави
  1400 din.

  Монархија
  2100 din.

  Srpska trilogija
  2640 din.

  Čujte Srbi
  300 din.

  Junaci narodnih pesama
  1500 din.

  Небо на земљи – Учење Светог Јована Кронштатског о Божанској Литургији
  550 din.

  Православно тумачење Новог Завета
  1790 din.

  Свети Јован Кронштатски: Господе, име ти је љубав
  1490 din.

  Najlepše narodne bajke
  600 din.

  Пут ка очигледности
  990 din.

  Пут духовне обнове
  990 din.

  О супротстављању злу силом
  980 din.

  Истина о Француској револуцији
  400 din.

  Сергије Нилус: Близу је пред вратима
  770 din.

  Riznica omiljenih dečijih pesama
  690 din.

  Baš volim životinje na selu 1
  740 din.

  Srpske narodne basne
  1210 din.

  Srpske narodne bajke
  1335 din.

  Постанак и значај Душанова законика
  440 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023