MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹ElektrotehnikaOsnove

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  Elektrotehnika
  Autor: Miroslav Lutovac
  Strana: 216
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  OPIS

  U ovoj knjizi je izložena materija koja se izučava iz kurseva elektrotehnike tako da ona bude dostupna čitaocima, a pre svega studentima, sa slabijim predznanjem iz oblasti elektrotehnike i matematike. Jezik kojim je pisana ova knjiga je prilagođen širem krugu čitalaca, tako da mogu da ga čitaju i shvate i početnici i iskusniji korisnici. Nekoliko uzornih primera je urađeno u programskom paketu Mathematica, tako da čitaoci mogu da dokazuju identitete i teoreme, ali i rešavaju konkretne probleme iz elektrotehnike, koristeći softver Mathematica.

  Tradicionalno se kursevi elektrotehnike na fakultetima usmeravaju ka sticanju rutine u dokazivanju teorema, rešavanju integrala, rešavanju sistema jednačina visokog reda, rad sa vektorima i kompleksnim brojevima. Sa druge strane, postoji potreba da se studenti osposobe da čim pre ovladaju principima elektrotehnike kako bi ih primenjivali u konkretnim aplikacijama koristeći brojne softverske alate
  Osnovni cilj kursa elektrotehnike, čiji je program izložen u ovom udžbeniku, jeste da obezbedi bazično znanje iz elektrotehnike, tako da studenti razumeju pojave koje se dešavaju u elektrotehnici i da mogu da procene kakav rezultat mogu da očekuju. Najteži deo za svakog inženjera jeste da formuliše problem koji rešava na takav način da ga brojni softverski alati mogu rešiti.

  Da bi se čitaoci usmerili na razumevanje osnovnih znanja iz elektrotehnike i formulisanje problema sa kojima mogu da se sretnu u praksi, u ovom udžbeniku su prezentovane osnovne relacije iz elektrotehnike, a zatim je ukazano kako se mogu rešavati ozbiljniji problemi korišćenjem softverskih alata.

  SADRŽAJ

  1. UVOD

  2. ELEKTROSTATIKA (električno opterećenje, sila između dva tačkasta naelektrisanja, električno polje, potencijal električnog polje, Gausov zakon i fluks električnog polja, provodnici, izolatori i poluprovodnici)

  3. ELEKTRIČNI ELEMENTI (električna struja, električni napon, energija i snaga, referentni smerovi i polariteti, modelovanje električnih elemenata i sistema, idealni električni elementi, idealni pasivni električni elementi, idealni nezavisni električni izvori, idealni zavisni (kontrolisani) električni izvori)

  4. KOLA SA STALNIM JEDNOSMERNIM STRUJAMA (Omov zakon, električno kolo, prvi (strujni) Kirhofov zakon, drugi (naponski) Kirhofov zakon, paralelna i redna veza otpornika, razdelnici napona i struje, transformacije trougao-zvezda i zvezda-trougao, sistem jednačina napona čvorova, linearna vremenski nepromenljiva kola: principi superpozicije i homogenosti, transformacija izvora, Tevenenova i Nortonova teorema)

  5. KOLA SA PROMENLJIVIM STRUJAMA (kondenzator, kalem, diferencijalna jednačina prvog reda, kola prvog reda sa kondenzatorima i kalemovima, diferencijalna jednačina drugog reda, kola drugog reda sa kondenzatorima i kalemovima)

  6. KOLA SA NAIZMENIČNIM STRUJAMA (sinusoida, učestanost, perioda, faza i fazor, Ojlerov identitet i rad sa kompleksnim brojevima, opis elemenata kola pomoću fazora, uopšteni Omov zakon, impedansa i admitansa, snaga u kolima sa naizmeničnim strujama, Kirhofovi zakoni u kolima sa naizmeničnim strujama, osnovne transformacije u kolima sa naizmeničnim strujama, transformacije trougao - zvezda i zvezda – trougao, transformacije izvora u kolima sa naizmeničnim strujama, sistem jednačina napona čvorova za kola sa naizmeničnim strujama, Tevenenova i Nortonova teorema za kola sa naizmeničnim strujama, električna kola sa jednim i dva pristupa, analiza kola sa složeno-periodičnim strujama)

  7. OSNOVI FIZIKE POLUPROVODNIKA, PN SPOJ I DIODA (osnovni pojmovi o provodnosti materijala, silicijum kao poluprovodnik, pn spoj, dioda)

  8. BIPOLARNI TRANZISTORI (struktura i simboli bipolarnog tranzistora, rad bipolarnog tranzistora u aktivnom režimu, ulazne i izlazne karakteristike tranzistora, polarizacija tranzistora, osnovna pojačavačka kola sa jednim tranzistorom)

  9. MOS TRANZISTOR – MOSFET (struktura i simboli MOS tranzistora, princip rada NMOS i PMOS tranzistora, CMOS tranzistor, komplementarni MOS tranzistor, model NMOS tranzistora za velike signale, model NMOS tranzistora za male signale, osnovna pojačavačka kola sa NMOS tranzistorom)

  10. SLOŽENA POJAČAVAČKA KOLA (strujni izvori, pojačavač sa dinamičkim opterećenjem, diferencijalni pojačavač, operacioni pojačavač, primene operacionog pojačavača)

  11. DIGITALNA ELEKTRONSKA KOLA (analogni i digitalni signali i kola, logičke funkcije, Bulova algebra i logička kola, identiteti Bulove algebre, karakteristike realnih logičkih kola, realizacija invertora sa MOS tranzistorima, disipacija CMOS kola, logička kola sa MOS tranzistorima, bistabilna kola)

  12. MAGNETIZAM (magnetsko polje, elektromagnetska sila, fluks vektora magnetske indukcije, Amperov zakon, Amper-Laplasova formula za polje strujnog elementa, strujna kontura u magnetskom polju, magnetsko polje u prisustvu materije, Faradejev zakon elektromagnetske indukcije, Lencovo pravilo, koeficijent induktivnosti)

  LITERATURA


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Elektrotehnika
  Izdavač: Fakultet za medije i komunikaciju (Singidunum
)
  Strana: 216 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: B5
  Godina izdanja: 2015
  ISBN: 978-86-7912-611-5
  Naručite
  Cena: 1.400 RSD
  Cena za inostranstvo:
  14,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Elektronika za neupućene
  1440 din.

  Fotonaponska postrojenja: planiranje, montaža, provera, održavanje
  1750 din.

  Elektronika za pobudu i pogon elektromotora: Principi, primena i dizajn
  2200 din.

  Elektronski projekti za neupućene
  1440 din.

  Komponente i praktična realizacija elektronskih uređaja
  1850 din.

  Održavanje i popravka automobila za neupućene, prevod drugog izdanja
  1840 din.

  Programabilni logički kontroleri - uvod u programiranje i primenu
  1200 din.

  Mogućnost korišćenja energetskog potencijala geotermalnih voda Vojvodine
  1500 din.

  Analiza kvarova kaveznog indukcionog motora
  880 din.

  Radijaciona otpornost memorijskih i prenaponskih zaštitnih komponenata
  690 din.

  Uticaj cilindrične i polusferične nehomogenosti tla na uzemljivače
  770 din.

  Superprovodnost
  750 din.

  Linux s komandne linije
  1760 din.

  Kako radi Linux: Šta bi svaki superkorisnik trebalo da zna
  1760 din.

  Matematički priručnik
  2300 din.

  Elektrotehnika - zbirka rešenih ispitnih zadataka
  530 din.

  CATIA V5R18 za mašinske inženjere
  2080 din.

  Tiristorski pretvarači, 2. dopunjeno izdanje
  1800 din.

  Inženjerski dizajn i grafika pomoću SolidWorksa 2014
  3449 din.

  SOLIDWORKS 2015 za mašinske inženjere
  2640 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024