MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹Biznis i finansijeMenadžment

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  UPRAVLJANJE PROMENAMA, dopunjeno i revidirano izdanje
  Autor: Dr Isak Adižes
  Strana: 272
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Nesvakidašnji je osećaj čitati ulepšanu i podmlađenu knjigu koju živiš više od dvadeset godina, autora od koga isto toliko godina učiš i na čiji si se sadržaj kroz sve ove godine hiljadama puta pozivao. I neočekivano je da ona ponovo podigne adrenalin, povede ka novim beleškama u kojim će se naći ne samo promišljanja mudrog čoveka već i ideje koji tebi na um padaju. Čvrstog sam stava da najbolje knjige iz menadžmenta ne daju odgovore u besanim noćima. Najbolje knjige iz menadžmenta dovode do drugih nesanica, istina lepših, i ka onom, pokraj kreveta, blokčiću misao i ruku vode.

  Rešenje za baš vaš problem u baš vašoj organizaciji koju čine baš vaši saradnici nećete pronaći niti u jednoj dobroj knjizi iz menadžmenta. I to ne (samo) zato što ih autori kriju da bi veće novce na konsalting uzeli. Od toga kako se Miguel proglasio za predsednika hacijende i dodelio Hozeu ovlašćenja da uvede KPI koje će Hermanita zajedno sa njima proveravati na godišnjim razgovorima možda neko može napraviti špansku seriju. Ali za vaša pitanja, čitaoci, u dobrim knjigama iz menadžmenta nema dobrih odgovora. Odgovor možda već sutra nije tačan ili ima više odgovora. Ima samo dobrih pitanja koje usmeravaju ljude bolje od odgovora koje dobijaju. Kada čitaoci postave pravo pitanje to ih menja. Novo, polirano i dopunjeno izdanje knjige „Upravljanje promenama“ upravo to čini.

  A šta je novo napisao dr Adižes? Ako treba da prepričam onda će onima koji su ga čitali sve zvučati znano. Dok smo živi biće promena, one dovode do problema koje rešavamo tako što donosimo dobre odluke i efikasno ih sprovodimo. U tom procesu doći će do konflikta, stilova i interesa a oni će biti konstruktivni ako gajimo klimu poštovanja i poverenja. Takva organizaciona kultura se postiže definišući zajedničku misiju, funkcionalnu strukturu, obezbeđujući procese u kojima sarađuju zreli ljudi. Sve ovo pobrojano predstavlja organizacionu transformaciju koja je neophodna da bismo upravljali promenama. Tačka.

  Ovo izdanje, manje po obimu od originala, revidirano je i dopunjeno argumentima za participativno upravljanje, koje se bazira na poštovanju i poverenju.

  Adižes ovim delom cementira participativno upravljanje kao srednji put, put između dve krajnosti koje su prisutne u vođenju i upravljanju organizacijama od kojih se jedna primenjuje a druga propagira. Participacija u upravljanju kao srednji put nije kompromis ili prosek između dva ekstrema već je realnost.

  Prva krajnost nije popularna među teoretičarima menadžmenta ali je rasprostranjena među praktičarima. Praktikuju je spolja posmatrano harizmatični lideri, koji autistično čvrstorukaški rukovode, okruženi poltronima i sledbenicima koje ponekad puste ili čak povedu na timbilding program. Zahtevaju bezprigovornu poslušnost sopstvenim odlukama. Druga krajnost lepše zvuči, trend je u godinama koje upravo živimo, a krije se pod raznoraznim fanki, holokracijskim, art of feedback pristupom. Bilo da je reč o umetnosti radi umetnosti ili najboljim namerama autora ovaj put realnost ne uvažava. I ja bih voleo da je ovo pravi put ali… Dok jednog dana za nekoliko stotina godina ne pobedi ideja da čovek uzima ne prema potrebama, već prema sopstvenoj savesti koliko je dao i pružio, jedino što preostaje jeste racionalna ideja, srednji put o kome govori Adižes – put demokrature.

  Demokraturu koju čini demokratija u donošenju odluka i diktatura u sprovođenju. Zastajem na tren, zastanite i vi – napisao sam „demokratija u donošenju odluka“ a ne preglasavanje ili konsenzus, napisao sam „diktatura“ a ne odstrel neistomišljenika… za pojašnjenje ipak pročitajte knjigu, ovo je samo predgovor. Demokrature u kojoj su jasno definisane odgovornosti ali koja podstiče participaciju. Demokratura koja se bazira na poštovanju i poverenju. Poštovanje i poverenje koje se mora graditi bez obzira na rasprostranjenu kulturu nepoštovanja i nepoverenja. Nepoštovanja i nepoverenja koje kod dobronamernih, menadžmentu nevičnim, potiču iz straha. A strah iz neznanja i nepoznavanja menadžerskog zanata. Neznanja da može drugačije i da mora drugačije da bi se obezbedio dugoročan razvoj i upravljanje promenama. I u većoj meri strah zbog nepoznavanja menadžerskog zanata, zanata čije je tajne Adižes u ovoj knjizi do esencije očistio, vodeći računa da ne vulgarizuje i banalizuje. Esencije koja je pitka i onima koji su se u svetu menadžmenta nenamerno probudili radeći dobro svoj posao. Esencije koja će otrezniti i one koji su se nenamerno strategijski zatrovali na Koka koli, Stivu Džobsu i ostalim studijama slučaja.

  Dakle, ova knjiga je obavezna literatura za sve one koji već rukovode, žele to rade ili će morati. Bez razlike da li su se već menadžerski opismenjavali ili su samouki. Posebno će korisna biti onima koji se dvoume da napuste diktatorski stil vođenja kompanija, ovom će knjigom brzo rešiti dileme koje imaju. Toplo je preporučujem i onima koji menadžeri još nisu već su (samo) operativci i stručnjaci u kompanijama pod jednim uslovom. A taj uslov je da su njihovi nadređeni savladali predmetno gradivo. U protivnom nemojte je čitati jer ćete biti frustrirani. Videćete da je rešenje tako blizu, da ste čak i vi deo tog rešenja, ali ćete shvatiti da vi ne možete da promenite kompanije i zbog toga ćete imati unutrašnje bolove.

  Nije uobičajeno da autor predgovora posvećuje knjigu nekog drugog autora. Ovo nije „neki drugi autor“ već moj učitelj i prijatelj. Dozvoliću sebi luksuz i ovu knjigu posvetiti onim mladim ljudima koje smo moji prijatelji i ja iz Adizes SEE upoznali i upoznaćemo na zajedničkom radu menadžerskog opismenjavanja. Posvećujem je uveren da ćemo zajedno na Adižesovom srednjem putu u godinama pred nama sve više pobeđivati. I mi i oni znamo da organizacije koje budu demokratizovane će opstati i razvijati se a ostale će se urušiti sa svojim diktatorima na čelu.

  Boris Vukić, partner Adizes SEE

  SADRŽAJ

  1. Promena i njene posledice
  2. O roditeljstvu, menadžmentu i liderstvu
  3. Predviđanje kvaliteta odluka
  4. Efikasnost i efektivnost
  5. Nekompatibilnost uloga
  6. Menadžment, liderstvo i stilovi lošeg upravljanja
  7. Šta činiti u vezi sa promenama
  8. Nadležnost, ovlašćenja, moć i uticaj
  9. Predviđanje efektivnosti sprovođenja odluka
  10. Šta je pokretačka snaga upravljanja
  11. Opažanje i shvatanje realnosti
  12. Kvalitet ljudi
  13. Opažanje i shvatanje realnosti
  O adižes SEE

  Dodatna literatura


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: UPRAVLJANJE PROMENAMA, dopunjeno i revidirano izdanje
  Izdavač: Asee (Adizes)
  Strana: 272 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 16,5 x 23,5 cm
  Godina izdanja: 2017
  ISBN: 978-86-7668-093-1
  Naručite
  Cena: 1.970 RSD
  Cena za inostranstvo:
  20,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Stilovi dobrog i lošeg upravljanja
  1850 din.

  Adižes o menadžmentu
  2200 din.

  Adižes o ličnom razvoju
  1290 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024