MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ BeletristikaPripovetke

  Prikaži 8 puta
  veću sliku


  Приче из кавеза
  Аутор: Слободан Симић
  Страна: 294
  Остали детаљи

  A A A
  Избор најбољих прича Слободана Симића под називом Приче из кавеза представља више од духовне посластице за књижевне сладокусце, она је и својеврсна чудесна, уврнута али истинита историја невероватних и апсурдних збивања у Србији последњих неколико деценија (1990 – 2010). Књигу чине брижљиво и промишљено одабране приче из његових четири до сада објављених књига, а то су: Приче без поуке (1995), Брод пацова (1999), Незаштићени сведок (2006) и Шведски сто (2011).

  Симић успешно и вешто разоткрива не само патологију нашег друштвеног и политичког живота, његово наличје, а посебно комичну и ругобну страну властодржаца, него, чак и пре свега, раскринкава ону тамну страну нашег колективног, националног менталитета. Писац непоткупљиво и немилосрдно оцртава мрачни темперамент Срба, рајинску, поданичку психологију, потуљеност, сервилност према моћницима, затим поткупљивост, ирационални инат, завист, пакост, политичку острашћеност, нетолеранцију, склоност потказивању, неповерљивост…

  У неким од најбољих и најтипичнијих Симићевих прича превладава фантазмагорични, црни хумор, логика апсурда и неумољива сатира, која попут маља удара право у чело и делује као нека врста бруталне шок-терапије, која би требало да пробуди и доведе к себи омамљеног, слуђеног и анестезираног читаоца. Управо зато што његове антологијске приче представљају беспоштедну, бескомпромисну и уметнички врхунску сатиру, Симић је оправдано, по неподељеном мишљењу критике и својих колега афористичара, заслужио ласкаву титулу Домановића наших дана.

  После читања шокантних, узнемиравајућих, горких али просветљујућих и лековитих Симићевих Прича из кавеза по свој прилици нећемо гледати на друштво у којем живимо и политичку збиљу ведрије, али ћемо зато свакако сагледати свет око нас и у нама трезвеније, јасније, дубље и истинитије.
  Жарко Требјешанин

  Симићево приповедање је најбоље и најпотпуније сведочанство о Србији на крају 20. и почетку 21. века.
  Александар Чотрић

  Др Симић уме да у мало речи сажме поруку својих минијатура, без иједне сувишне формулације, без имало патетике и са лепим смислом за ефектну и књижевно однеговану реч.
  Никола Милошевић


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Приче из кавеза
  Издавач: Agora
  Страна: 294 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 20 x 14 cm
  Година издања: 2016
  ИСБН: 978-86-6053-185-0
  Naručite
  Cena: 1.100 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021