МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹IstorijaSrpski velikaniPravoslavljeЖитија светихСв цар Лазар косовски
  Житије кнеза Лазара
  Аутор: Др.Јелка Ређеп
  Страна: 666
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  О Косовском боју 1389. Године и погибији кнеза Лазара постоје два тематски целовита круга текстова. Први представљају текстови настали после преноса Лазаревих моштију из цркве Вазнесења у Приштини у Раваницу и проглашења кнеза Лазара за свеца 1390/91. и писани су у временском периоду од 90-тих година ХIV века до 1419/20. То су тзв. Култни списи, потребни за стварање и неговање култа мученички погинулом кнезу Лазару. Сачувано је и нама данас познато десет косовских списа, која су дела девет писаца, три непозната Раваничанина и Данила Млађег из XIV века и пет писаца из XV века (Служба и Житије Раваничанина I, Пролошко житије кнеза Лазара Раваничанина II, Слово о св. Кнезу Лазару Данила Млађег између 1392. и 1393, Слово о св. Кнезу Лазару Раваничанина II између 1392. и 1398; Похвала кнезу Лазару монахиње Јефимије из 1402, Давидов Пећки летопис, 1402, Похвала кнегиње Милице или непознатог аутора из 1403, Натпис на мраморном стубу на Косову из 1404. деспота Стефана Лазаревића и Похвала кнезу Лазару из 1419/20. од Андонија Рафаила Епактита. Овим текстовима ствара се култ мученика Лазара, који ће се временом трансформисати у култ јунака лазара.

  Други тематски круг чине варијанте Житија кнеза Лазара, насталог почетком XVIII или крајем XVII века на југу, у Боки Которској и Црној Гори. Континуитет писања о Косовском боју и кнезу Лазару наставља се од XIV до XVII века у летописима, преписима и прерадама тзв. Старијег српског летописа, у родословима и другим историографским књижевним делима. Настанком Житија кнеза Лазара јавља се други тематски целовит круг о кнезу Лазару, Милошу Обилићу, Вуку Бранковићу и другим косовским јунацима. Непознат писац саставио је Житије кнеза Лазара, које у појединим варијантама има шири и развијенији наслов. У периоду од 150 година, од почетка XVIII до половине XIX века, састављено је 36 варијаната тога текста. Како се међу познатим варијантама не налази и протограф рукописа, а најстарије варијанте су с почетка XVIII века, може се предпоставити да је спис могао настати и крајем XVII века. Житије кнеза Лазара преписивало се на врло великом пространству, од југа, Боке Которске и Црне Горе до Москве, Ровиња, Будимпеште и Софије. Сви рукописи су писани ћирилицом, осим најмлађег (ПМ) из 1839, који је једини писан латиницом.

  Житије кнеза Лазара из XVIII века чува завршни и целовит облик косовске легенде, те је стога у науци добило и адекватнији назив Прича о боју косовском1. Настанку овог дела погодовала је духовна клима на југу, у Боки Которској, која је имиграционо подручје. Јачању националне свести код нашег живља на југу допринеле су миграције становништва крајем XVII и на прелому два века из старе Херцеговине у Боку, као и трајна повезаност поморских крајева са бунтовним херцеговачким залеђем. По Дејану Медаковићу2, Стара Херцеговина је од друге половине XVII века била најзрелија да постане прави наследник првих планова о обнови српске државе, у чему је огромну улогу играо манастир Милешева са култом св. Саве, који је из њега зрачио на све стране. Светосавску традицију је легитимно продужавао манастир Савина, који је био важно духовно средиште Срба у Боки Которској. Када су избегли калуђери манастира Тврдоша дошли у Савину 1693. Године, у збег, Савина је била испуњена старинама од велике вредности, које су некада припадале Милешеви а потом Тврдошу. Када је млетачка влада (12. Маја 1718) признала црногорском митрополиту Данилу јурисдикцију над целом Боком, постало је омогућено повезивање Савине не само са залеђем, већ су се отвориле могућности и за друге утицаје.

  Разумљиво је и врло логично да се на тој територији, а у атмосфери антитурског расположења и са јаким осећањем националне свести и животом и богатом усменом традицијом о пропасти српске државе, могла јавити и потреба за састављањем списа који би обухватио најсудбоносније догађаје из српске историје, и то оне који су довели до страдања и пропасти српске државе. Стога је разумљиво што се у тој рукописној Причи о боју косовском косовска трагедија надовезује на један претходни догађај, не легенду о убиству цара Уроша. На грех краља Вукашина Мрњавчевића надовезује се издаја, грех Вука Бранковића, а све су то, по легенди, били разлози пропасти српске државе.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Житије кнеза Лазара
  Издавач: Prometej Novi Sad
  Страна: 666 (cb)
  Повез: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 16 × 24 cm
  Година издања: 2010
  ИСБН: 978-86-515-0432-0
  Naručite
  Cena: 1.900 RSD
  Cena za inostranstvo:
  19,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Срби у давнини
  550 din.

  Крсташки рат Независне државе Хрватске
  590 din.

  Злоупотреба историје у Хагу
  600 din.

  Мирослављево јеванђеље: Историјат и коментари
  1980 din.

  Тајна безакоња
  590 din.

  Dugo kretanje između klanja i oranja: Istorija Srba u novom veku (1492-1992)
  1800 din.

  Српски владари и светитељи
  960 din.

  Etrusi = Srbi
  3500 din.

  Evropljani su Srbi
  3000 din.

  Zbog čega smo i s kim vojevali?
  430 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024