MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹BiografijeIstorijske ličnostiIstorijaPolitičke prilike
    Portret jednog kralja: kralj Milan Obrenović IV: 1854-1901
    Autor: Nebojša Jovanović
    Strana: 124
    Ostali detalji
    Veličina slova: A A
    Portret jednog kralja – Milan Obrenović IV (1854–1901) Nebojše Jovanovića dvostruki je doprinos našoj istoriografiji – ne samo zato što predstavlja prvu naučnu biografiju prvog srpskog novovekovnog kralja već i zato što donosi nove, do sada nepoznate podatke iz Memoara kralja Milana, objavljenih u Cirihu, na nemačkom jeziku 1902, koji su tek nedavno prevedeni i objavljeni kod nas (priređivač je upravo Nebojša Jovanović).

    Autor prati buran privatni život Milana Obrenovića, kao i njegovo političko i vojno delovanje. Koristeći relevantne izvore, postupno i sistematično iznosi i najsitnije pojedinosti iz života ovog vladara, osvetljavajući i njegove odnose sa najbližim članovima porodice i ličnostima iz političkog i javnog života Srbije i Evrope tog vremena. Posebna pažnja posvećuje se političkom delovanju i uspesima ovog „vladarskog meteora“, kome „niko nije bio nalik među savremenim evropskim monarsima ni u privatnom ni u javnom životu“.

    Nebojša Jovanović istakao je da je „sud istoričara o našem prvom kralju posle Kosova uglavnom bio nepovoljan. Osuđivali su ga zbog raspusnog i trošadžijskog života, ishitrenih vladarskih poteza, ukidanja i nepoštovanja ustava, rata sa Bugarskom i sa radikalima, Tajne konvencije sa Austrijom, razvoda i mnogo čega drugog“.

    Kada je odlazio, ostavio je iza sebe nezavisnu državu, uzdignutu u dostojanstvo kraljevine, proširenu na jugu za četiri okruga (Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski), parlamentarnu monarhiju sa jednim od najdemokratskijih ustava u tadašnjoj Evropi (Ustav iz 1888. godine), niz modernih zakona, modernu i dobro naoružanu stajaću vojsku, čvrstu monetu (dinar), Narodnu banku (1884), železničke pruge povezane od Beograda (i Zemuna) na severu sa austrougarskim prugama i na jugu i jugoistoku sa solunskom i carigradskom železnicom (1884), privredni uzlet, prestonicu koja se (kao i sve varoši u Srbiji) – s novim, evropskim zdanjima – oslobađala poslednjih ostataka orijentalnog ruha, ukratko – ostavljao je iza sebe jednu novu, ali već uglednu evropsku državu“.

    Posebno je zanimljivo poglavlje Memoari: autorstvo i pseudoautorstvo (biografska rasprava), u kome autor detaljno upoznaje čitaoca sa sadržajem Memoara, pokušavajući da rekonstruiše njihov nastanak i prilaže svojevrsnu istoriografsku raspravu o njihovom (pseudo)autorstvu.


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Portret jednog kralja: kralj Milan Obrenović IV: 1854-1901
    Izdavač: HERAedu
    Strana: 124 (cb)
    Povez: meki
    Pismo: latinica
    Format: 170×240 cm
    Godina izdanja: 2019
    ISBN: 978-86-7956-142-8
    Cena: nije formirana





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024