MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Бенедикт XVI: Детињство Исусово
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Ако су постојале дилеме зашто је мотив рођења Христовог одабран као тема за књигу Јозефа Рацингера, након последњих догађаја, са сигурношћу се може рећи да је тема брижљиво одабрана. Један од основних мотива Рацингеровог списатељског опуса, у овој књизи на једноставан, али духовно узвишен начин пружа одговор на изазове хришћанства у овом столећу. "Моћници желе своју моћ повезати с Исусовом моћи и управо тада изобличују његово краљевство и угрожавају га", каже Рацингер , анализирајући историјски контекст рођења Исусовог.

  Предговор

  Коначно могу читатељкама и читаоцима да предам у руке дуго обећавану књигу о повести Исусовог детињства. То није трећи наставак, него нека врста „предворја“ два дела о лику и поруци Исуса из Назарета који му претходе. У дијалогу с ранијим и данашњим егзегетама овде покушавам да протумачим оно што Матеј и Лука, на почетку својих Јеванђеља, говоре о Исусовом детињству.

  По мом уверењу, исправно тумачење захтева два корака. Прво би се требало упитати шта су поменути аутори желели да кажу својим текстом у њихово време – то је историјски део егзегезе. Међутим, текст није довољно пребацити у прошлост и тако га сместити у оно што је прошло. Друго питање правог егзегете би требало да гласи: да ли је истина оно што је речено? Када је у питању текст као што је библијски, комe је, по нашој вери, коначни и најдубљи зачетник сам Бог, питање савремености оног прошлог, неизбежни је део самог тумачења. Тиме се озбиљност историјског истраживања не умањује, него повећава.

  У том смислу сам се потрудио да ступим у дијалог са текстовима. Истовремено сам свестан да такав испреплетени разговор прошлости, садашњости и будућности никада не може да буде завршен и да свако тумачење заостаје за величином библијског текста. Надам се да ова невелика књига без обзира на своје границе може да помогне многим људима на њиховом путу према Исусу и с Исусом.

  Кастел Гандолфо
  На празник Успења Пресвете Богородице
  15. avgusta 2012.
  Јосеф Рацингер - Бенедикт VI


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Бенедикт XVI: Детињство Исусово
  Издавач: Novoli publishing
  Страна: 121 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 21 cm
  Година издања: 2013
  ИСБН: 978-86-87515-05-5
  Naručite
  Cena:
  450,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  5,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Тумачење на Књигу постања и Књигу изласка
  550 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020