Računarska geometrija sa 3D modelovanjem
Dodaj u podsetnik - Wish List
Kroz dvanaest poglavlja u ovoj knjizi, postepeno će se preći put od savladavanja osnovnih elemenata prostora i načina njihovog prikazivanja korišćenjem računara, preko metoda i načina rešavanja klasičnih nacrtno-geometrijskih problema u 3D, sve do savremenih postupaka 3D modelovanja, primene splajnova, Bulovih operacija i načina vizuelizacije gotovih 3D modela, ne previđajući potrebe geodetske struke za neophodnim znanjem Kotirane projekcije. Ova knjiga namenjena je studentima prve godine Odseka za Geodeziju i Geoinformatiku Građevinskog fakulteta u Beogradu, kako bi mogli da lakše prate i savladaju program predmeta Računarska geometrija.

Računarska geometrija je, kao predmet, uvedena u nastavni program školske 2008/2009. godine. S obzirom na to da za obiman program i gradivo koje obuhvata ovaj predmet, na teritoriji Srbije ne postoji adekvatan udžbenik, ova knjiga ima za cilj da pomogne studentima da, uz predavanja i vežbe, dobiju što više potrebnih informacija o geometrijskim principima i rešavanju konkretnih geometrijskih problema korišćenjem savremenih grafičkih softvera.
Računarski program kome je dato prvenstvo u ovoj skripti je AutoCAD. Ovaj grafički softver zadovoljava većinu potreba koje se tiču grafičkog predstavljanja 2D i 3D prostora u inženjerskim planovima, a takođe pokazao kao pogodan i efikasan za rešavanje brojnih geometrijskih problema. Iz svih navedenih razloga, način na koji se pristupilo samoj Računarskoj geometriji je takav da je akcenat stavljen na grafičku interpretaciju geometrijskih problema i 3D modelovanje, što je metod koji koristi i Nacrtna geometrija, ali i savremeni Računarski geometrijski dizajn (CAGD). Ovim pristupom, dobija se direktan i neposredan uvid u rezultat rada, stiču se znanja o prostornim relacijama i transformacijama elemenata i objekata u prostoru i na taj način ovladava jednom od ključnih veština svakog inženjera: poznavanjem trodimenzionalog prostora i njegovog prikazivanja u 2D projekcijama ili kroz 3D modele, kao i tumačenjem objekata u prostoru na osnovu datih projekcija ili modela.
Iako je prilagođen radu u programu AutoCAD, namera nije bila da ovaj materijal bude priručnik za rad u navedenom programu, jer cilj predmeta nije obuka za rad u određenom grafičkom softveru, već ovladavanje osnovnim postupcima realizacije crteža korišćenjem nekih univerzalnih komandi i operacija koje se javljaju u grafičkim softverima. Akcenat je stavljen na objašnjavanje geometrijskih principa i postupaka, koji se mogu zatim sprovesti u brojnim drugim programima namenjenim inženjerima.

Sadržaj:* Uvod
* Geometrijski prostori, elementi prostora, projekcije, koordinatni sistemi
* Međusobni odnosi geometrijskih elemenata u prostoru
* 2D Ravanske transformacije
* Homogene coordinate i 3D transformacije prostora
* Primena kolieacije I afiniteta u 3D modelovanju
* Ortogonalne projekcije, aksonometrija, perspektiva
* 3D modelovanje geometrijskih tela i površi
* Zapreminsko modelovanje 3D tela
* Tipovi krivih u računarskoj geometriji
* Kotirana projekcija
* Rešavanje linija useka i nasipa u kotiranoj projekciji
* 3D modelovanje zadatog objekta i vizuelizacija modela
* Literatura


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Računarska geometrija sa 3D modelovanjem
Izdavač: AGM Knjiga
Strana: 245
Povez: meki
Pismo:
Format: A5
Godina izdanja: 2010
ISBN: 978-86-86363-23-7
Naručite
Cena:
1.296,00 DIN
Cena za inostranstvo:
13,00 EUR
Kom.:

Naručite telefonom:
+381 11 3055010
+381 11 3055015

Kupljeno uz ovu knjigu

SolidWorks i SolidCAM osnove + CD
1950 din.

AutoCAD Mechanical 2011
1400 din.

Programiranje savremenih CNC mašina: ProENGINEER/ProNC 4th Axis • MASTER CAM • SolidCAM
980 din.

Osnove AutoCAD-a
810 din.

AutoCAD 2017 i AutoCAD LT 2017
2790 din.

Računarska grafika
1070 din.

DirectX9 – Programiranje grafike i igara
540 din.

Open GL praktikum
900 din.

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka
IDI NA VRH STRANE
Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga