MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Promena dužnika
  Autor: Marija Karanikić Mirić
  Strana: 196 ► Ostali detalji
  Oblast: PravoOstalo
  A A A
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Domaća pravna teorija do sada nije poklonila dovoljno pažnje voljnoj promeni dužnika, iako se radi o jednom praktički važnom i teorijski provokativnom građanskopravnom institutu. Ova knjiga sadrži produbljenu teorijsku, komparativnu, istorijsku i dogmatičku analizu pravnih mehanizama kojima se postiže promena ličnosti odnosno povećanje broja ličnosti na pasivnoj strani u obligaciji, pri čemu sama obligacija zadržava svoj identitet. Autorka prikazuje mukotrpan istorijski razvoj ideje da obaveza može da se odvoji od ličnosti dužnika, to jest da identitet dužnika nije određujuće svojstvo obligacije.

  Pravni sistemi koji su se u materiji promene dužnika razvijali pod uticajem francuskog građanskog kodeksa, načelno ne prihvataju da promena ličnosti koja duguje može da se izvede tako da obligacija sačuva identitet. Nasuprot tome, pravni sistemi koji su se razvijali pod uticajem pandektne tradicije prihvataju da promena dužnika ne mora da ugasi obligaciju. Oni poznaju preuzimanje duga kao autonomnu ustanovu građanskog prava. Među njih spadaju i svi pravni sistemi koji baštine jugoslovenski Zakon o obligacionim odnosima.

  Autorka detaljno analizira različite pravne mehanizme kojima se postiže personalna promena na dužničkoj strani u obligaciji, kao i brojne ustanove koje služe za postizanje približnih pravnih posledica u sistemima u kojima se smatra da je dug inherentno neprenosiv. Čitaoce koji se bave teorijom građanskog prava posebno će zanimati delovi ove knjige koji se odnose na složenu teorijsku raspravu o (ne)prenosivosti dugova koja već duže od jednog veka traje u francuskoj pravnoj doktrini, kao i razlozi zbog kojih je 2016. godine francuski zakonodavac konačno popustio i posebno uredio jedan oblik voljne promene ličnosti koja duguje. Čitaoce koji se bave praksom posebno će interesovati detaljna analiza domaćih pravila o preuzimanju duga i pristupanju dugu, te njihovo razgraničenje od jemstva, novacije i ugovora u korist trećeg.

  „U pitanju je vredna studija, o važnom pitanju, koja i tematikom i načinom obrade obogaćuje našu pravnu literaturu. Ona bi sigurno bila zapaženo delo i u pravnoj literaturi država u kojima su tradicija i aktuelna pravna produkcija znatno bogatiji od naše. Radi se o monografiji koja je hvale vredna, kakva se i očekivala od istraživača poput prof. dr Marije Karanikić Mirić, koja je ovom knjigom još jednom potvrdila da je zasluženo priznat i hvaljen predstavnik beogradske škole građanskog prava.“

  Iz Predgovora dr Dragora Hibera, redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

  Marija Karanikić Mirić je vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za užu naučnu oblast Građansko pravo. Objavljuje radove u oblasti obligacionog i potrošačkog prava. Osnovne studije je završila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, poslediplomske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta Djuk u Sjedinjenim Američkim Državama, a doktorsku disertaciju na temu Krivica kao osnov vanugovorne građanskopravne odgovornosti odbranila je s odlikom na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Stručno se usavršavala na Triniti koledžu Univerziteta Oksford, Maks Plank institutu za uporedno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu, Institutu za evropsko odštetno pravo u Beču i Institutu za političke studije u Pariz


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Promena dužnika
  Izdavač: Službeni glasnik
  Strana: 196 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 24 cm
  Godina izdanja: 2017
  ISBN: 978-86-519-2035-9
  Naručite
  Cena:
  800,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  8,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015
  Za vreme vanredne situacije i na telefon: 066/305510

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020