(veća slika)

Rečnik kompjuterskih termina (Vera Tasić)
Autor: Vera Tasić, Ivan Bauer
Izdavač: Mikro knjiga
Strana: 580 ► Ostali detalji
Oblast: Računari i InternetRečnici
A A A
Dodaj u podsetnik - Wish List
Opis
Dinamičnost i inovativnost koje karakterišu oblast informatičkih tehnologija, kao i potreba za premošćenjem jezičke barijere, navele su autore da objave peto, prošireno i osavremenjeno izdanje rečnika koje obuhvata preko 15000 termina iz oblasti računarske tehnologije. Novina u ovom izdanju je fonetska transkripcija svih odrednica rečnika. Obuhvaćeni su termini koji pokrivaju Internet, elektronsku poštu, Web dizajn, uređaje za snimanje zvuka i slike, komunikacioni hardver itd.

Rečnik nudi razumljiva i precizna objašnjenja pojmova, kao i termine značajne za savremene tokove i razvoj računarske tehnologije.

Sadržaj

Primeri nekoliko odrednica iz rečnika:

editing tools - alatke za obradu slike, alatke za uređivanje teksta; skup alatki u programu za obradu slika (smudge, blur, sponge, burn, dodge, sharpen tools) pomoću kojih možete fino da podesite izgled piksela; alatke koje služe za uređivanje slike i teksta.

mailing list - lista slanja, spisak diskutanata; odnosi se na listu imena i adresa e-pošte jedne diskusione grupe a koristi je kompjuter da bi mogao da pošalje određenu poruku svim članovima grupe.

object-oriented graphics - grafika orijentisana na objekte; kompjuterska grafika koja se uglavnom koristi u programima za projektovanje, crtanje i ilustrovanje i, pošto su objekti matematički opisani, ova grafika može prilično lako da se slaže u slojeve, uvećava i rotira.

sans serif fonts - beserifni fontovi, fontovi bez stopica; pisma (npr. Helvetica, Futura) čija slova nemaju stopice i koriste se za kratke informacije (naslovi), da skrenu pažnju čitaoca.

Web browser - čitač Weba, program za čitanje stranica Weba; programi koji pružaju mogućnost korisniku personalnog ili UNIX kompjutera da krstari po Webu u okviru Interneta i preuzima informacije; programi koji koriste Gofer (Gopher) i Web klijentske aplikacije za prenošenje grafike, zvuka i slike.

O autorima
Vera Tasić je diplomirani filolog i inženjer informatike. Prvo izdanje Rečnika kompjuterskih termina objavila je 1986. godine. Radila je u zastupništvu firme UNISYS (Sperry UNIVAC) na poslovima programiranja i projektovanja informatičkih sistema.

Koautor Ivan Bauer je diplomirani inženjer elektrotehnike.


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Rečnik kompjuterskih termina (Vera Tasić)
Izdavač: Mikro knjiga
Strana: 580
Pismo:
Format: 14 x 20 cm
Godina izdanja: 2004
ISBN: 86-7555-223-8
Naslov originala: Rečnik kompjuterskih termina, peto izdanje
Izdavač originala: Mk
RASPRODATO
Nije u planu obnavljanje izdanja

Kupljeno uz ovu knjigu

ECDL 5.0 Modul 4: Tabelarni proračuni, Microsoft Office Excel 2007: Udžbenik za pripremu ECDL ispita
630 din.

Excel 2007 Biblija (+ CD)
2070 din.

ECDL4: udžbenik za kurs Microsoft Office XP
1080 din.

Programiranje na jeziku C#, prevod četvrtog izdanja
2070 din.

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja... (Pređite u forum →)
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima


SELECT ekranskoime,porukauforumu,mesto,datumvreme,poruka FROM f_poruke,webkupci WHERE webkupci.ID=f_poruke.IDadd AND (IDteme=399) GROUP BY IDporuke ORDER BY datumvreme DESC LIMIT 100
Poruku poslaoPoruka
ShouBle
Poruka: 1
Zemun
27.09.2014, 21:31
Molim Vas da mi javite (E-mail -om )gde mogu i po kojoj ceni kupiti ovaj ,vec korisceni primerak recnika ?
Unapred zahvalan!
LJubisa
IDI NA VRH STRANE
Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga