1389: Kosovska bitka

Autor: Bane Kerac
Strana: 88 ► Ostali detalji | Prikaz: Ћирилица - Latinica
Oblast: IstorijaSrbija | SrbijaKosovo i Metohija
A A A

Pregledan i zanimljivo napisan zbir danas dostupnih činjenica i izvora koji govore o ovom, za srpsku istoriju, veoma važnom događaju. knjiga obiluje ilustracijama u boji na kojima su prikazane nošnje i oružje iz XIV veka, sve važnije ličnosti i rekonstrukcije bitnih momenata iz same bitke. Na dijagramima i kartama je prikazan mogući tok bitke, a tekst obiluje činjenicama i zanimljivostima koje nisu dostupne u konvencionalnim udžbenicima istorije.

Po prvi put, učesnici bitke su prikazani na osnovu dostupnog materijala iz muzeja i stručne literature, a glavni protagonisti su obrađeni sa opširnim biografijama. Ko je Miloš Obilić? Da li je Murat ubijen pre, za vreme ili posle bitke? Da li je Bajazit naredio da se ubije princ Jakup? Da li je Vuk Branković izdajnik ili jedan od najvećih srpskih heroja? Mogući odgovori na ova i mnoga druga pitanja se nalaze u ovoj luksuzno opremljenoj knjizi.

Zahvaljujući istoričaru Ilarionu Ruvarcu, našem prvom istoričaru koji je svaki izvor podataka podvrgavao kritičkom istraživanju, kasniji istoričari počeli su da razdvajaju pouzdane izvore od nepouzdanih. Ova knjiga trebalo bi da bude sažet izbor danas dostupnih podataka, bez namere da usaglašava, pobija, ili podržava postojeća mišljenja. Daleko je lakše bilo ispraviti neke sitnije jezičke nedoumice i zablude stvorene usmenim predanjima. Tako danas znamo da sukob srpske i turske vojske na Kosovom polju daleko prevazilazi termin „boj“, koji je oznaka za sudar vojno manje značajan od bitke kojom se rešavaju sudbinska pitanja čitave Evrope. Ako se zaključi da je pisanih izvora malo, možemo slobodno da ustvrdimo da je slikovnih prikaza i sačuvanih predmeta i oružja iz vremena Kosovske bitke poražavajuće malo. Nekoliko mačeva i šlemova u jadnom stanju, par pancirnih košulja, štitova, vrhova strela i glava topuza – to je otprilike sve što je u našim muzejima dostupno široj javnosti. Za razliku od XII i XIII veka, kada su freskopisci oblačili svete ratnike u aktuelne oklope vizantijskog tipa. U suštini, oklopnici druge polovine XIV veka nisu se mnogo razlikovali od oklopnika zapadnih zemalja pošto su još Stefan Dečanski i car Dušan imali nemačke španske najamnike, čiji uticaj nije mogao biti izbegnut. Despot Stefan Lazarević bio je veoma cenjen kao vitez na ugarskom dvoru (proizveden u Red zmaja – Sárkány Rend) i vrlo je verovatno da je u ratu nosio oklope slične onima koji su se koristili kod Nikopolja u englesko-francuskom Stogodišnjem ratu. Svakako, morali su se poštovati i međusobni uticaji istočnog i zapadnog načina opremanja vojske. Pravo iskušenje bilo je ne dozvoliti uobičajenoj slici o Turcima da se održi. Turci su krajem XIV veka uveliko bili prisutni u Evropi i malo je verovatno da su ostali na nivou divljih stepskih ratnika od kojih su potekli. Kad se ovlaš govori o Kosovskoj bici, ljudi su skloni da poistovete Turke sa varvarima naspram civilizovanog Rima i prenebregnu činjenicu da je Turska pod Muratom bila civilizacijski razvijena imperija koja je zauzimala više od Male Azije skoro pola Balkana. Da li vam nešto znače imena Osman i Orhan? Naravno da ne, pošto ih naša istorija pominje tek pri nabrajanju osnivača Muratove dinastije. Međutim, sa stanovišta opšte istorije, oni su bili vladari ravni vizantijskim, bugarskim i ugarskim carevima, dovoljno jaki da svojom vojskom i verom ugroze hrišćansku Evropu. Ta snaga u usponu i jeste bila osnova za odigravanje bitke koja će ostaviti dalekosežne posledice po narode južne i srednje Evrope...


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: 1389: Kosovska bitka
Izdavač: Leo Commerce
Strana: 88
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica
Format: 21x29.5 cm
Godina izdanja: 2006
ISBN: 86-489-0552-4
RASPRODATO
Nije u planu obnavljanje izdanja

Kupljeno uz ovu knjigu

1804 – Prvi srpski ustanak
1750 din.

Junaci narodnih pesama
1500 din.

Kosovo i Metohija: etničko nasilje u službi velikih sila
1300 din.

Srpske slave - čuvari ognjišta
5200 din.

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka