MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ MedicinaHirurgija

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Hirurška anatomija u laparoskopskoj hirurgiji kila
  Autor: Mr Saša Milićević
  Strana: 82
  Ostali detalji

  A A A
  Autor detaljnom, preciznom analizom anatomskih odnosa preperitonealnog prostora regije unutrašnjeg otvora ingvinalnog kanala ukazuje na značaj poznavanja varijacija anatomskih entiteta u laparoskopskoj hirurgiji preponskih kila.

  SAŽETAK

  Umonografiji su detaljno prikazani anatomski odnosi preperitonealnog prostora regije unutrašnjeg otvora ingvinalnog kanala sa predlogom praktićne primnene u laparoskopskoj hirurgiji kila.

  Pored pregleda istorijskili podataka vezanih za razvoj anatomije ingvinalne regije, dat je sistematski pregled najnovijih anatomskih saznanja sa pregledom savremenog načina operativnog rešavanja ingvinalnih kila. Do sada je objavljen mali broj radova koji su se bavili numeričkim opisom odnosa anatomskih entiteta interoperativno, u toku laparoskopskih operacija.

  U monografiji je prikazana analiza distanci između anatomskih entiteta prepentonealnog prostora regije unutrašnjeg otvora ingvinalnog kanala (tuberculum pubicum, ligamentum pectineale, a. et v. iliaca externa, a. et v. epigastrica inferior, anulus inginalis profundus, funiculus spermaticus (ligamentum rotundum), n. cutaneus femoris lateralis, r.femoralis n. genitofemoralis. spina iliaca anterior superior), sa praktičnom primenom u prevenciji povreda značajnih neurovaskularnih elemenata, a samim tim i smanjenju broja komplikacija.

  S obzirom na značaj tačnog određivanja položaja i međusobnc udaljenosti anatomskih elemenata. merenja su vršcna obradom VHS snimka upotrebom raćunarske tehnike, uz objašnjenje metodologije merenja. Detaljno je analiziran znaaćaj prevencije povrede organa i neurovaskularnih elemenata, uz prikaz numcričkih karakteristika i varijacija anatomskih entiteta.

  Zakljućna razumevanja čine analizu položaja i odnosa svih bitnih neurovaskulanih elemenata ingvinalne regije sa predlogom praktične primene u prevenciji komplikacija kao i u određivanju mesta plasiranja spiralnih kopči i staplera

  SADRŽAJ

  Predgovor
  1. Sažetak
  2. Abstract
  3. Uvod
  4. Hirurška anatomija ingvinalne regije
  4.1. Slojevi donjeg dela prednjeg trbušnog zida
  4.2. Anatomski entiteti ingvinalne regije
  4.3. Anatomija ingvinalnog kanala
  5. Laparoskopska anatomija ingvinalne regije
  5.1. Prevencija intraoperativnih komplikacija
  5.1.1. Prevencija povrede organa
  5.1.2. Prevencija povrede nerava
  5.1.3. Prevencija povrede krvnih sudova
  6. Hirurgija ingvinalnih kila
  6.1. Etiopatogeneza, hirurška anatomija i klasifikacija ingvinalnih kila
  6.2. Hirurške metode u lettenju kila
  6.3. Tehniuki aspekti operacije
  7. Prednosti i nedostaci laparoskopske hirurgije
  8. Anatomske varijacije ingvinalne regije^
  9. Komplikacije laparoskopske herniorafije
  10. Zaključak
  11. Literatura
  12. Indeks pojmova
  13. Summarv

  O AUTORU
  Mr Saša Milićević rođen je 1972. godine u Kruševcu. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1997. i magistrirao 2003. Autor je više od 30 radova iz oblasti anatomije, fiziologije i himrgije prezentovanih na kongresima u zemlji i inostrantvu. Usavršavao se u Institutu za kraniofacijalnu plastičnu himrgiju u Kampinasu (Sao Paolo, Brazil, 1997). Na specijalizaciji je iz oblasti plastične i rekonstmktivne hirurgije u Klinici za plastičnu hiruigiju i opekotine VMA. Zaposlen je u Vojsci Srbije.

  ... “Monografija predstavlja značajan naučni doprinos u oblasti savremene anatomije i hirurgije, a čini ga prikaz numeričkih vrednosti distanci anatomskih entiteta opisane regije dobijenih intraoperativno, u toku laparoskopskih operacija. Originalnost rada ogleda se u specifičnoj obradi materijala i preciznom merenju upotrebom računarske tehnike i programa za obradu slika sa VHS snimka. ”...

  ... “Obrađena je veoma aktuelna problematika. Kod nas ima radova koji su se bavili opisom odnosa anatomskih entiteta ali se ni jedan nije bavio preciznim numeričkim opisivanjem odnosa anatomskih entiteta metodom primenjenom u ovom delu. Isto tako, do sada nije bilo radova koji su se odnosili na numerički opis anatomskih entiteta intraoperativno, u toku laparoskopskih operacija. ”...
  Profi dr Nebojša Stanković Profi dr Marijan Novaković

  Monografija Hirurška anatomija u laparoskopskoj hirurgiji kila priređena je magistarska teza “Anatomski odnosi preperitonealnog prostora regije unutrašnjeg otvora ingvinalnog kanala procenjeni pri minimalno invazivnim operacijama preponske kile” odbranjena 25. decembra 2003. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pred komisijom u sastavu: prof. dr Dragan Radenković (mentor), prof. dr Tomislav Ranđelović, prof. dr Milan Prostran i prof. dr Aleksandar Ilić.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Hirurška anatomija u laparoskopskoj hirurgiji kila
  Izdavač: Zadužbina Andrejević
  Strana: 82 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 21 cm
  Godina izdanja: 2008
  ISBN: 978-86-7244-687-6
  Naručite
  Cena: 650 RSD
  Cena za inostranstvo:
  7,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020